Udland

Borgmester beordrer totalt udgangsforbud i Houston

Mindst 18 døde som følge af orkanen Harveys ødelæggelser i USA.

Sylvester Turner, borgmester i den amerikanske storby Houston, har beordret udgangsforbud fra tirsdag aften til onsdag morgen på grund af oversvømmelser som følge af orkanen Harvey. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Udgangsforbuddet skal blandt andet forhindre plyndringer og tyverier fra de mange ubeboede huse i byen.

Forbuddet mod at gå på gaden vil gælde fra midnat natten til onsdag og til klokken 5 onsdag morgen. Og herefter vil det ifølge Sylvester Turner gælde, til der ikke længere er behov for det.

Samtidig har de amerikanske myndigheder opjusteret antallet af døde som følge af orkanens hærgen til 18 mennesker. Myndighederne frygter dog, at dødstallet vil stige yderligere.

Ifølge New York Times oplyser lokale kilder i beredskabet i Texas onsdag morgen dansk tid, at 30 personer er omkommet. Dette tal er endnu ikke bekræftet. 

Over 3000 hjem oversvømmet

Harvey gik i land sent fredag aften lokal tid som en kategori 4 orkan.

Det er ifølge AFP den kraftigste orkan til at ramme Texas i over 50 år. Siden er Harvey blevet nedgraderet til en kategori 1 orkan, men den massive regn over byen har afstedkommet omfattende oversvømmelser. 

17.000 mennesker er blevet indkvarteret på midlertidige opholdssteder. Millionbyen Houston er i undtagelsestilstand.

 - På grund af den nuværende situation, og det faktum at mange mennesker er uden for deres hjem, at strømmen er gået, og at det stadig er farligt at være på gaderne om natten, har jeg indført udgangsforbud fra i aften, siger Houstons borgmester til nyhedsbureauet AFP. 

Ud over udgangsforbuddet har Houston, der er USA's fjerdestørste by, også oprettet adskillige nye tilflugtssteder. Det sker for at dæmpe presset på George R. Brown Convention Center i Houstons centrum, der huser 10.000 nødstedte mennesker. 

Nogle af de mange mennesker i konferencecenteret vil blive rykket til andre arenaer i det centrale Houston. 

I den vestlige del af Houston, hvor mere end 3000 hjem er blevet oversvømmet, åbner byen desuden et nyt tilflugtssted. Borgmesteren beder folk i Houston om at forholde sig roligt, og han understreger situationens alvor. 

- Der er tusindvis af mennesker, der ikke kan være i deres hjem, og som befinder sig i vores tilflugtssteder og venter på vand, siger Turner. 

Rekord for nedbørsmængder

Ud over de ødelæggelser, som orkanen Harvey har medført, er der også problemer med kriminalitet, siger byens politichef, Art Acevedo.

- Man kan ikke køre rundt eller opholde sig i offentligt rum. Vi har haft problemer med væbnede røverier og folk med pistoler og skydevåben, siger politichefen, ifølge nyhedsbureauet Reuters. 

Uvejret over storbyen Houston har sat ny rekord for nedbørsmængder fra en tropisk orkan.

Klokken 12.00 tirsdag dansk tid var der nogle steder kommet hele 1222 millimeter regn siden torsdag aften, hvor de første kraftige regn- og tordenbyger begyndte.

Den eksisterende rekord blev sat i 1978 af den tropiske storm Amelia over Texas - og lød på 1219 millimeter.

Meteorologerne frygter dog, at der er endnu mere regn i vente over den amerikanske storby.

De voldsomste estimater går på helt op mod 23.000.000.000.000 liter vand yderligere fra uvejret, skriver nyhedsbureauet AP.