Udland

Italien hårdt presset: Konfiskerede mafia-ejendomme skal huse hjemløse migranter

Migrantkrise og mafiaproblemer. I Italien foreslås det nu, at migranter kan bo i beslaglagte mafia-ejendomme.

I Italien er gode råd dyre, når det handler om indkvartering af migranter, og der tænkes, så det knager.

Den sidste nye idé kommer fra indenrigsministeren, Marco Minniti, som foreslår, at man tager nogle af landets 17.000 beslaglagte mafia-ejendomme i brug.

Tusindvis af desperate mennesker fra Afrika og Mellemøsten er blevet reddet på Middelhavet i de senere år, og en stor del af dem er kommet til Italien.

Det er en vanvittig idé

Roberto Calderoli, senatsmedlem, Lega Nord

Efter at flere europæiske lande indførte grænsekontrol i 2015 og 2016, har situationen ændret sig drastisk, fordi Italien ikke længere mest fungerer som transitland, men snarere end slags foreløbig endestation.

Både de offentlige og de private modtagecentre i Italien har i de seneste måneder været overfyldte, og mange migranter og asylansøgere har været nødsaget til at bo under åben himmel, i improviserede teltlejre eller i besatte bygninger.

I torsdag slog kampklædt politi til mod en besat etageejendom i nærheden af Roms hovedbanegård Stazione Termini, hvor cirka 400 (fortrinsvis) migranter holdt til.

Det førte til meget ubehagelige scener i et af byens centrale kvarterer, hvor man blandt andet kunne se gravide kvinder og små børn blive skubbet og falde til jorden, ophidsede politimænd med vandkanoner, vrede stenkastende migranter og guerillaagtige gadekampe.

Den episode skabte en masse polemik og raseri i Italien. Både blandt folk, der ønsker migranter væk eller allerhelst hjem, og blandt personer som finder det uacceptabelt at lade folk bo under så kummerlige forhold.

Mange romere mente, at betjentene havde gjort det rigtige ved at tvinge “besætterne” ud af bygningen med magt, men mange syntes på den anden side, det var en umenneskelig og uværdig behandling.

Indenrigsministeren bekendtgjorde i de efterfølgende dage, at man øjeblikkeligt vil indstille rydninger af besatte bygninger, til man har alternative opholdssteder at tilbyde de hjemløse.

Mafia-boliger i spil

I dag finder et møde sted i indenrigsministeriet med repræsentanter fra “Sammenslutningen af italienske kommuner” - ANCI.

Temaet er en handlingsplan, der skal gøre det muligt på rekordtid at få adgang til landet konfiskerede mafia-ejendomme, som gerne skulle kunne indrettes til midlertidige boliger.

Der findes forskellige pengepuljer med øremærkede midler til netop omlægning og en positiv udnyttelse af tidligere mafiosoers ejendomme. Der tales om 18 millioner euro af landets egne penge og 50 fra EU.

Forslaget er blevet modtaget med blandede reaktioner.

På Sicilien, hvor langt de fleste beslaglagte mafiasteder er placeret, er mange positive. Der er allerede gang i lignende projekter.

Blandt andet ligger et modtagecenter for uledsagede mindreårige i Palermo i en tidligere mafiaboss’ villa. Den blev konfiskeret i 2003, da bossen blev anholdt, og fra 2011 har den fungeret som flygtningecenter.

Der er dog også modstandere af idéen. Blandt andre Roberto Calderoli fra partiet Lega Nord.

- Det er en vanvittig idé, siger han.

Han mener, at regeringen på denne måde præmierer lovovertrædere.