Udland

Tusinder evakueres i Texas - nu handler det om ren overlevelse

For mange mennesker i Texas’ hårdest ramte områder, handler det kun om at overleve, fortæller Birgitte Borup, der følger udviklingen fra USA.

På et plejehjem i byen Dickinson i Texas, USA, blev 15 pensionister søndag aften dansk tid evakueret med helikopter på grund af oversvømmelser.

Det siger David Popoff fra byens beredskab til den lokale avis Galveston County Daily News, efter Twitter-brugeren Timothy McIntosh delte et nødråb med et billede, der viser flere ældre sidde delvist under vand.

Flere tusinder mennesker bliver søndag fortsat evakueret i Texas, hvor der er voldsomme oversvømmelser, efter den tropiske storm Harvey ramte delstaten.

Samtidig forventes en kraftig regn at forsætte frem til onsdag, og der kan falde over 1000 millimeter regn.

Hjerteskærende billeder

For mange mennesker i Texas’ hårdest ramte områder, handler det kun om at overleve, fortæller journalist Birgitte Borup, der følger udviklingen fra USA.

- Den her katastrofe vokser kun minut for minut. Billederne, der strømmer ind i øjeblikket fra Houston, de er ganske enkelt hjerteskærende, siger hun til TV 2.

Hun fortæller, at situationen er uoverskuelig både for beboerne og for myndighederne, der forsøger at hjælpe.

- Folk har måttet forlade deres hjem i al hast. De er taget derfra på køleskabe, luftmadrasser, i havkajakker, alt hvad de har haft ved hånden, efterhånden som de er blevet overmandet af vandmasserne, siger Birgitte Borup.

Over 2000 indbyggere i storbyen Houston har ringet til alarmcentralen og bedt om at blive reddet ud af deres huse eller biler, fortalte borgmester Sylvester Turner ifølge Reuters på en pressekonference søndag ved middagstid lokal tid.

- Vi har adskillige hundrede meldinger om oversvømmelser. Vi forventer, at det tal vil stige ret dramatisk, sagde han.

250 motorveje lukket

Texas guvernør, Greg Abbott, siger ifølge Reuters, at omkring 250 motorveje indtil videre er blevet lukket i delstaten som følge af stormen, og at omkring 3000 hjemmeværnsfolk er aktiveret.

Indtil videre har stormen kostet to menneskeliv. I Houston blev en kvinde revet med af vandet, da hun steg ud af sin bil, efter hun var kørt ind i vandmasserne. Og i byen Rockport, der er hårdt ramt, har en mand mistet livet i en brand.

Myndighederne forventer ifølge CNN, at dødstallet vil stige.

USA's præsident, Donald Trump, rejser til Texas tirsdag, meddeler Det Hvide Hus.

Dansker: Meget lang nat

Danske Steen Pedersen befinder sig i League City, hvor der er faldet godt en halv meter regn.

- Det har været en meget lang nat, hvor vi har krydset fingre for, at vi ikke fik regn ind i huset. Vi har været meget heldige her, hvor vi er, min familie og jeg. Vi har ikke fået regn ind i huset, siger han til TV 2.

Han fortæller, at han har hørt om folk, der er kravlet op på loftet i deres huse og har lavet hul i taget for at kravle ud og blive reddet.

- Men da det kommer så hurtigt, og fordi der allerede er kommet så meget regn, er der desværre rigtig mange, der er blevet fanget. Det er også, derfor de siger, man skal blive inden døre, man skal for guds skyld ikke køre nogen steder, med mindre det er livsnødvendigt, siger Steen Pedersen.