Udland

Huse revet midt over i Texas' hårdest ramte by: - Mange besluttede at blive her, og det var en stor fejl

Orkanen Harvey blev i løbet af lørdag dansk tid nedgraderet til en tropisk storm, men har stadig formået at rive flere huse midt over.

Orkanen Harvey har siden lørdag morgen dansk tid hærget i Texas og byen Rockport, som normalt er hjemsted for omkring 10.000 mennesker, synes at have været den hårdest ramte by.

De evakuerede borgere fra Rockport opfordres fortsat til at holde sig væk fra området.

- Venligst. Kom ikke tilbage. Der er ikke noget her for dig, siger C.H. Burt Mills, en lokal dommer.  

Rockport lignede lørdag eftermiddag en krigszone ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Vindstød på over 200 kilometer i timen har flået mindst ti huse fra hinanden, skrællet flere hundrede hustage af og smadret tusindvis af vinduer.

Splintret træ flyder i byens mennesketomme gader, hvoraf mange er oversvømmede. Elledninger er revet ned, og kraftig regn står ind i vinduesløse butikker og forretninger.

- Ret mange besluttede at blive her, og det var en stor fejl, siger Mills, der er dommer i amtet Aransas, som Rockport hører under.

En af dem er Frank Cook, en 56-årig entreprenør.

- Helvede brød løs, da stormen gik i land. Hvis du har noget tilbage af dit hus, så er du heldig, fortæller han.

I nabobyen Fulton er ikke et eneste hus sluppet uskadt fra stormvejret, fortæller borgmester Jimmy Kendrick. Og har man forladt byen, skal man blive væk.

- Har du et sted at opholde dig, så bliv der, siger han.

Orkanen har krævet to dødsofre

Mindst to personer er omkommet under orkanen Harveys hærgen i Texas, USA.

Fredag oplyste myndighederne, at én peron var død i en brand i Rockport.

Og sent lørdag blev en kvinde fundet død foran sit hjem, skriver nyhedsbureauet AP. Hun er angiveligt omkommet i oversvømmelserne som følge af orkanen.

Trump hylder redningsindsats

Donald Trump har nøje fulgt med med i udviklingen af orkanen Harveys hærgen over delstaten Texas. Fredag underskrev præsidenten en nødbekendtgørelse for delstaten Texas og erklærede Harvey for en føderal katastrofe.

Trump bekendtgjorde desuden, at "den fulde styrke af hjælp fra staten" bliver stillet til rådighed for Texas.

Lørdag har USA's præsident på Twitter hyldet den foreløbige redningsindsats i området som følge af Harvey og udsendt en opmuntrende besked til sammenarbejdet mellem myndighederne.

Forventer enorme mængder regn

De seneste prognoser viser, at Harvey, som lørdag blev nedgraderet til en tropisk storm, vil holde sig over området i fire-fem dage. Enorme mængder regn er i vente, og det kan skabe voldsomme oversvømmelser.

Ifølge guvernøren i Texas, Greg Abbott, er der visse steder allerede faldet over 50 centimeter regn, og lige så meget er i vente.

Greg Abbott har advaret om "risiko for meget dramatiske oversvømmelser" som følge af stormen og har samtidig udvidet nødsituationen i delstaten til at omfatte 50 amter.

Guvernøren har desuden udstationeret 1.800 personer fra militæret til at hjælpe med redning og reparation af skaderne.

Natten til søndag dansk tid nærmer Harvey sig Houston-området.

Forinden blev borgere i Houston-forstaden Cypress vidner til et andet naturfænomen, da en tornado passerede området og forårsagede skader på adskillige boliger, skriver nyhedsbureauet AP.

USA's nationale orkancenter, NHC, oplyste lørdag aften, at stormen er løjet så meget af, at vindstødene maksimalt når op på 96 kilometer i timen. 

Vinden ventes at aftage yderligere i styrke, men NHC advarer om vedvarende kraftig nedbør de kommende dage.