Udland

Trump erklærer Texas-orkan for katastrofe

Orkanen Harvey er blevet opgraderet til en kategori fire-orkan, som er det næsthøjeste på den amerikanske skala.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, har fredag underskrevet en nødbekendtgørelse for delstaten Texas, hvor orkanen Harvey er gået i land fredag aften lokal tid.

Efter en offentlig opfordring fra Texas' guvernør, Greg Abbott, har Donald Trump indvilget i at erklære Harvey for en føderal katastrofe.

Trumps bekendtgørelse på Twitter betyder, at "den fulde styrke af hjælp fra staten" bliver stillet til rådighed for Texas. 

Livstruende orkan

Orkanen Harvey blev af meteorologer i USA natten til lørdag dansk tid opgraderet til en kategori fire-orkan. Det betyder, at det er en potentielt "livstruende storm".

I USA har indbyggere i delstaterne Texas og Louisiana i dagevis forberedt sig på orkanen Harvey.

En evakuering i begge delstater har været undervejs i dagevis op til at orkanen ville ramme. Men siden fredag eftermiddag er befolkningen i de berørte områder blevet opfordret til at barrikadere sig i stedet.

Texas' guvernør Greg Abbott har på Twitter indtrængende opfordret indbyggerne i delstaten til at overholde de advarsler, som man fra offentlig side har udstukket.

Sjælden kategori fire-orkan

Harvey er den første kategori fire-orkan, der rammer Texas siden orkanen Carla, der bragte ødelæggelse med sig i 1961.

Orkanen forventes at bringe stærke vindstød og vand fra Den Mexicanske Golf. Men indbyggerne i de berørte områder vil også få store mængder vand fra oven, da orkanen tager store mængder nedbør med sig. 

Det kan resultere i større oversvømmelser, advarer eksperter ifølge nyhedsbureauet AP.

Blandt andet har myndighederne advaret om, at de voldsomme mængder regn kan tvinge alligatorerne op fra deres naturlige gemmesteder.

Harvey er gået i land mellem Port Aransas og Port O'Connor i Texas som en kategori 4 orkan med vinde på 215 km/t, og dermed er det den kraftigste siden Charley i 2004 til at gå i land i USA.

Værste orkan i 12 år

De amerikanske meteorologer mener derfor, at Harvey bliver den værste orkan, der har ramt USA i 12 år.

Ikke siden orkanen Katrina, der ødelagde store dele af New Orleans i 2005, har en så voldsom orkan ramt det amerikanske fastland.

Katrina forårsagede dengang digebrug og omfattende oversvømmelser. Katrina var en af de mest dødelige orkaner i amerikansk historie med 1.836 bekræftede dødsfald.