Udland

Orkanen Harvey har krævet sit første dødsoffer: Store oversvømmelser truer

Det kan tage flere år for de områder i Texas, der er ramt af orkanen Harvey, at komme på fode igen.

Orkanen Harvey har krævet sit første dødsoffer.

Myndighederne i Texas har fundet en person, der er omkommet i en brand i et hus i byen Rockport, der ligger ved kysten nord for Corpus Christi. Det oplyser  byens borgmester, Charles J. Wax, på en pressekonference, skriver Reuters.

Selv om orkanen Harvey er blevet nedjusteret fra kategori 4 til kategori 1, så er ødelæggelserne i dens kølvand - de voldsomste i Texas siden 1961 - fortsat til at tage og føle på.

Faktisk forudser guvernøren i Texas, Greg Abbott, at det kan tage måneder eller endda år for en del af de berørte amter i den amerikanske delstat at komme sig. 

Det siger guvernøren på en pressekonference lørdag klokken 20 dansk tid. Greg Abbott tilføjer, at han har udvidet antallet af amter, hvor der er erklæret katastrofetilstand, fra 30 til 50. 

- Vores primære bekymring forbliver de dramatiske oversvømmelser. Det værste er ikke overstået endnu. Det kan tage fire til fem dage, før vi har det fulde overblik, og vi forventer kraftig regn og oversvømmelser - op til mellem 1 meter og 1 meter og 20 centimer, siger guvernøren.

Huse og butikker ødelagt

Orkanen Harvey gik i land ved den texanske kyst nær byen Corpus Christi natten til lørdag som den kraftigste tropiske orkan i hele USA siden 2004.

Klik på galleriet herunder og se flere billeder af orkanens ødelæggelser:

På det tidspunkt var Harvey en kategori 4 på Saffir-Simpson-skalaen med vindhastigheder på 215 km/t og endnu kraftigere vindstød.

Nu er Harvey nedjusteret til en en kategori 1-orkan, men den kan fortsat forårsage meget alvorlige oversvømmelser, selv om den er løjet af. 

- Dette vil blive en uhørt lang og frustrerende hændelse for staten Texas, siger Brock Long, der er chef for USA's katastrofeberedskab, Fema, til tv-stationen MSNBC.

- Det vil tage år at komme på fode efter denne katastrofe, tilføjer han. 

Flere steder i Texas er huse og butikker blevet ødelagt af de kraftige vinde, og myndighederne i delstaten har indsat 1000 mennesker i redningsoperationer. 

- Vinden lød som et godstog  

Meteorologen Eric Blake fra det nationale orkancenter, NHC, påpeger, at nedbør i den type mængde, Harvey bringer med sig, normalt vil forårsage "katastrofale og livstruende oversvømmelser".

Myndighederne i Texas oplyser ifølge flere amerikanske medier, at man har evakueret omkring 4500 indsatte fra tre statslige fængsler syd for Houston, fordi den nærliggende Brazos-flod stiger som følge af orkanen. 

Rockport, der også ligger syd for Houston, er en person altså fundet død. Rockport en af de hårdest ramte i delstaten. Mediet CNN har talt med en af indbyggerne, Robert Jackson, som har opholdt sig i byen, mens Harvey har hærget.

Han har ikke sovet natten til lørdag lokal tid.

- Det her er det mest stressende, jeg nogensinde har oplevet. Vinden lød som et godstog med firkantede hjul, siger Robert Jackson til CNN.