Udland

Tusinder klager over tv-vært med tørklæde - og nu er debatten blusset op

Både Norges statsminister og en af stjernerne fra 'Skam' har taget programværten i forsvar. Men herhjemme forstår Naser Khader godt kritikken.

En ung, muslimsk kvinde har ført til en hidtil uset seerstorm mod den statslige, norske tv-station NRK – endnu før det første af hendes programmer har været vist på tv.

Flere end 4500 nordmænd har klaget over, at den 22-årige Faten Mahdi al-Hussaini skal være vært på en række valgprogrammer, iklædt den muslimske hovedbeklædning hijab.

- Vi er lidt oprørte over det, fordi vi har fået tusindvis af klager, før et eneste program er blevet sendt. Det tolker vi på den måde, at det ikke kan dreje sig om indholdet i programserien, men det faktum, at serien skal handle om en ung, norsk, muslimsk pige, siger redaktionschef på NRK, Håkon Moslet.

'Faten tar Valget'

Faten Mahdi al-Hussaini er en af de mest fremtrædende stemmer i den norske integrationsdebat, og derfor har NRK valgt hende som gennemgående figur i en række valgprogrammer henvendt til unge op til Stortingsvalget den 11. september.

Programserien ’Faten tar Valget’ begynder den 31. august og lader den 22-årige kvinde besøge de norske partier et ad gangen og spørge ind til deres politik – i alle programmerne iklædt sin hijab (se et eksempel i videoen nedenfor,  hvor Faten besøger formanden for Kristeligt Folkeparti, Knut Arild Hareide).

'Faten tar Valget' med lederen af Kristeligt Folkeparti, Knut Arild Hareide

Nej til guldkors

Mange af de kritiske seere henviser til en kontroversiel afgørelse fra 2013, hvor en kvindelig nyhedsvært fik forbud mod at bære et lille guldkors, når hun læste nyhederne op.

- Hvorfor skal programværter i et overvejende kristent land tage et lille smykke med et kors af, mens en muslimsk kvinde med hijab er helt fint, lyder en af de typiske klager, som NRK har offentliggjort.

Tv-stationens ledelse understreger samtidig, at der er rigtig mange af de tusindvis af klager, der er for grove i sproget til, at man vil offentliggøre dem – eller lade Faten Mahdi al-Hussaini se dem.

- Faten fortjener ikke hetz

Sagen har fået en række fremtrædende personligheder i Norge til at forsvare hendes ret til at komme på skærmen.

- Faten er en ung pige, der tydeligt har stillet sig op mod ekstremisme. Vi har arbejdet tæt sammen med hende for at forhindre, at flere bliver rekrutteret til ekstreme organisationer. Dette er et vigtigt arbejde, og Faten fortjener ikke denne type hetz, lyder det i en kommentar fra den norske statsminister Erna Solberg fra partiet Høyre.

Kvinden med Norges måske mest berømte hijab - skuespilleren Iman Meskini, der spillede rollen som Sana i tv-serien ’Skam’ – har også været ude og forsvare Faten Mahdi al-Hussaini.

- Det er trist, hvis der er så mange, der reagerer på det. Man skulle tro, at folk efterhånden var blevet vant til at se folk med hijab, siger Iman Meskini.

Fortid i ekstrem gruppe

Kritikere som Mazyar Keshvari, der er stortingsmedlem for Fremskridtspartiet, understreger dog, at der er flere grunde til, at Faten Mahdi al-Hussaini er uegnet til at komme på skærmen.

Han minder i en kronik i norske medier om, at Faten Mahdi al-Hussaini for år tilbage var et ledende medlem af den radikale, muslimske organisation ’Stand 4 Hussain’, der støttede sharia-lovgivningen.

Det har Faten Mahdi al-Hussaini allerede for flere år siden erkendt og offentligt fortrudt:

- Her ser de en 19-årig, der har begået fejl, sagde hun dengang.

Og i dag mener NRK faktisk, at den fortid er en fordel for hendes optræden som tv-vært:

- Vi oplever, at Faten har beklaget, og at hun var været meget optaget at klargøre sine synspunkter. Uheldige udtalelser fra dengang hun var teenager diskvalificerer ikke Faten fra dette job i NRK. Det kræver usædvanlig meget livserfaring at være den, som Faten er i dag. Fejltagelser undervejs er uundgåelige i sådan en proces, siger redaktionschef Håkon Moslet.

Herhjemme udtrykker den konservative integrationsordfører Naser Khader en vis forståelse for den norske kritik af, tv-værten optræder med tørklæde.

- Jeg har ikke problemer med, at man optræder i den offentlige debat med tørklæde. Men det er noget andet, når man sidder som studievært. Så synes jeg det er vigtigt, at der ikke er noget der forstyrrer, siger Naser Khader.

Og helt generelt vil han gerne se flere ikke-tildækkede muslimske kvinder stå frem som forbilleder, også på tv.

- Jeg vil gerne have en verden med færre kvinder, der tildækker sig. Jeg vil gerne have en verden med meget mere ligestilling. Jeg opfatter tildækning som kvindeundertrykkende, og derfor vil jeg gerne have nogle andre rollemodeller end dem, der bærer tørklæde, siger Naser Khader.

Naser Khader: Jeg vil hellere se forbilleder uden tørklæde