Udland

Sydafrika tillader salg af horn fra næsehornet

En kontroversiel auktion med salg af horn fra næsehorn begynder i Sydafrika onsdag den 23. august 2017. ALEXANDER JOE / Scanpix Denmark

Siden 2009 har det været forbudt at købe og sælge horn internt i Sydafrika. Nu ophæves reglerne og dermed beskyttelsen af næsehornene.

Fakta om næsehorn i Sydafrika

Der er omkring 20.000 næsehorn i Sydafrika. 

Omkring 2/3 af næsehornene lever vildt i naturen i Nationalparker. 

1/3 af næsehornene (cirka 7000) lever i private farme. 

Kilde: WWF, Verdensnaturfonden.

Fra onsdag er det blevet tilladt ved lov at handle med horn fra de fredede næsehorn indenlandsk i Sydafrika. Der vil fortsat være forbud mod at eksportere hornene ud af landet.

Verdensnaturfonden, WWF, frygter, at tilladelsen til indenlandsk handel vil sætte yderligere skub i krybskytteri og illegal handel med hornene.

- Det er en absurd situation, at en farmer i Sydafrika kan få lov at sælge horn. De vil ende på det illegale marked, fordi der ikke er noget marked for hornene inden for Sydafrikas grænser, siger Bo Normander fra Verdensnaturfonden. 

Han peger på, at der især i Kina og Vietnam er stor interesse for hornene, der importeres ulovligt i pulverform.

- Nogle mennesker tror, at det at spise knust horn fra et næsehorn kan helbrede kræft og mange andre sygdomme, siger Bo Normander.

Forbud siden 2009

Der har eksisteret et forbud mod indenlandsk handel med næsehornshorn i Sydafrika siden 2009, men flere sydafrikanske næsehornsfarmere har længe ventet på, at det ville blive tilladt.

En af Sydafrikas største næsehornsfarmere, John Hume, har allerede sat 264 næsehorns horn på auktion - et salg der begynder i dag. Gennem ti år har han indfanget næsehorn og savet hornene af dem. 

Om næsehorn i Sydafrika

  • Latinsk navn: Diceros bicornis (sort næsehorn), Ceratotherium simum (hvidt næsehorn)
  • Levesteder: Sort: Savanne, ørken, skov. Hvidt: Savanne. Sort: 9 lande Hvidt: 10 lande (Fra Kenya i Nord til Sydafrika i Syd).
  • Bestand: Sort: Ca. 4.880 individer. Hvidt: Ca. 20.000 individer.
  • Længde: Sort: 1,5 meter lang. Hvidt: 1,8 meter lang.
  • Vægt: Sort: Op til 1,4 ton. Hvidt: Op til 3,6 ton.
  • Status: Sort: kritisk truet. Hvidt: nær-truet.

Kilde: WWF, Verdensnaturfonden

- De vokser selvfølgelig ud igen, men det er et voldsomt indgreb på næsehornene, siger Bo Normander, der forklarer at John Hume har omkring 1500 levende næsehorn på sin farm og nu råder over 6000 tons horn. 

Ifølge et advokatfirma, der repræsenterer sydafrikaneren, vil det at lovliggøre handel med hornene være med til at beskytte dyrene, da der vil være færre krybskytter. Det skriver nyhedsbureauet AP.

- Det er en påstand, som slet ikke er understøttet af forskning eller eksperter. Næsehornet er en truet dyreart. Når man tillader salget af dets horn, vil det øge salget - også det ulovlige - og dermed antallet af krybskytter i Sydafrika, siger Bo Normander fra Verdensnaturfonden.

Sidste år blev 1054 næsehorn dræbt af krybskytter i landet. I første halvår i 2017 er 525 næsehorn blevet dræbt af krybskytter.

Siden 1977 har der været et internationalt forbud fra FN's side mod at sælge næsehornshorn. FN har dog ikke kunne forhindre, at landene har solgt horn internt i landet - som i eksempelvis Sydafrika.

Hvide og sorte næsehorn - begge er truede

I Sydafrika findes der både hvide og sorte næsehorn. Den nye lovgivning tillader salg af horn fra begge arter.

For bare 150 år siden vrimlede det med sorte og hvide næsehorn på Afrikas savanner – formodentlig var der over en million dyr.

I takt med landbrug og byer udviklede sig, faldt antallet af næsehorn drastisk i det 20. århundrede. Krybskytteri eskalerede i 1970’erne og 80’erne, og næsehornene var i fare for helt at uddø. Bestandene er nu stabile eller stigende, men Verdensnaturfonden er altså bekymret over den øgede interesse for deres horn.