USA har brugt 714 milliarder i Afghanistan - seks millioner gik til sjældne geder

Trump meldte i nat, at han vil sende flere soldater til Afghanistan. Krigen har allerede kostet USA milliarder. Og mange af pengene er spildt.

I nat dansk tid meldte den amerikanske præsident Trump sig klar til at sende flere soldater til Afghanistan.

Dermed meldte han sig også klar til at bruge flere amerikanske skattekroner på en krig, der i forvejen har kostet astronomiske beløb.

Ifølge Washington Post har den amerikanske stat brugt omkring 714 milliarder dollars på krig og genopbygning i Afghanistan siden invasionen af landet i 2001.

Og mange af de penge er ifølge Washington Post og en lang række andre medier og eksperter blevet brugt til meningsløse eller mislykkede projekter. Her kan du læse om nogle af dem.

Nye uniformer med dyrt mønster - 28 millioner dollar

En af de ting, som har gjort uniformerne dyrere, end de kunne have været, er, at de har et bestemt camouflagemønster, som det amerikanske militær ikke har ophavsretten til. Derfor koster det ekstra for militæret at bruge mønstret. Desuden er de nye uniformer designet med lynlĂĄse i stedet for knapper og andre egenskaber, som gør dem dyrere at producere.

USA's specielle generalinspektør for genopbygning af Afghanistan, SIGAR, anslĂĄr, at militæret kunne have sparet over 28 millioner dollar de seneste 10 ĂĄr, hvis ikke man havde lagt sig fast pĂĄ det dyre design. Desuden estimerer SIGAR, at militæret kan spare mere end 72 millioner dollar, hvis man bruger et billigere design.

SIGAR påpeger desuden, at det dyre camouflagemønster blev valgt, fordi den daværende afghanske forsvarsminister synes, det så godt ud – og ikke fordi det var særligt egnet til at operere i Afghanistan med.

Sojabønner til et land, der ikke spiser soja - 34,4 millioner dollar

I 2010 brugte det amerikanske landbrugsministerium lidt over 34 millioner dollar pĂĄ at forsøge at introducere sojabønnen i Afghanistan. Det skete i samarbejde med den amerikanske sojabønneforening.

Ifølge landbrugsministeriet selv levede projektet ikke op til forventningerne. Blandt andet fordi at forholdene i Afghanistan ikke er optimale til at dyrke sojabønner.

I en rapport fra 2014 skriver SIGAR, at ”afghanere har tilsyneladende aldrig dyrket eller spist sojabønner.” Derfor mener SIGAR’s generalinspektør, John F. Sopko ogsĂĄ, at det bekymrende ved projektet er, at man kunne have forudset de problemer, der opstod undervejs.

- De dyrkede ikke sojabønnerne, og de spiste dem ikke. Der var ikke noget marked for dem, og alligevel mente vi, at det var en god ide, siger Sopko til NBC News

Ubrugt kommandocenter - 36 millioner dollars

I 2011 begyndte byggeriet af en stor kommandocentral i Helmand-provinsen. Den ledende general havde sagt til sine overordnede, at de nye bygninger ikke var nødvendige – der var allerede eksisterende huse, der egnede sig fint. Men han blev underkendt.

Kommandocentralen blev aldrig taget i brug. De soldater, som den var bygget til, var allerede rejst ud af Afghanistan, da bygningen stod færdig.

- Til deres fordel skal det siges, at flere generaler forsøgte at overbevise forsvarsministeriet om ikke at bygge det, som jeg regner for den bedste bygning, jeg nogensinde har set i Afghanistan. Men deres opfordring blev ignoreret. Bygningen står nu forladt og tom. Det vidner om dårlig planlægning og manglende ansvarlighed, sagde John F. Sopko i en tale i marts på Duke University.

Bekæmpelse af opiumindustrien - 8,6 milliarder dollars

Selvom USA har brugt omkring 8,6 milliarder dollars pĂĄ at bekæmpe Afghanistans illegale narkoøkonomi, er landet stadig verdens største eksportør af opium. Det anslĂĄs, at Afghanistan producerer omkring 80 procent af verdens opium.

Afghanistan producerede angiveligt for omkring tre milliarder opium i 2016 svarende til 16 procent af landets bruttonationalprodukt.

Italienske kashmirgeder - 6 millioner dollars

I 2014 forsøgte det amerikanske forsvarsministerium at puste liv i den afghanske uldindustri ved at købe ni sjældne italienske kashmir-geder, som blev transporteret til Afghanistan for at blive krydset med de lokale afghanske geder for at opnĂĄ en finere uld.

Som en del af projektet blev der ogsĂĄ bygget en gĂĄrd og et laboratorium, hvor man kunne teste og certificere uldens kvalitet.

Men nogle af de geder, som blev sat ind pĂĄ gĂĄrden havde en alvorlig, smitsom sygdom.

- Mange af gederne blev syge og døde, og programmets direktør sagde op i frustration, fortalte John F. Sopko i talen pĂĄ Duke University.