Udland

Da solen forsvandt, begyndte folk at græde: - Det er et mirakel

Millioner af mennesker overværede den mest sete totale solformørkelse nogensinde, og mange blev dybt rørt over oplevelsen.

Pludselig begyndte det at blæse.

Det havde ellers været en varm, fugtig dag i byen Columbia i South Carolina, men nu blev det køligere, og en let vind kom ind over tagterrassen på Hotel Sheraton, hvor omkring 40 mennesker stod og spejdede mod solen.

I løbet af få minutter faldt temperaturen med 11 grader.

- Nu begynder det, sagde folk forventningsfuldt og tog deres solformørkelsesbriller på næsen og lænede hovederne bagover, mens det langsomt blev mørkere omkring dem.

I over et år havde indbyggerne i Columbia forberedt sig på dette øjeblik.

Et hurtigt kig på solen, der nu kun var en tynd streg, viste, at det var tæt på. Det samme gjorde blæsten og det kølige vejr – alt sammen tegn på, at vi lige om lidt skulle opleve den første totale solformørkelse fra kyst til kyst i USA i næsten 100 år.

-Det her bliver mit livs oplevelse, sagde Teresa Harris fra North Carolina forventningsfuldt.

Så blev det mørkt omkring os.

Forskellige faser af solformørkelsen.

284.000 briller

Få timer tidligere var luften fuld af forventning, og der var nærmest festivalstemning flere steder i South Carolina, hvor myndighederne forventede op mod en million turister.

En total solformørkelse forekommer, når månen dækker for hele solskiven, så intet direkte sollys rammer jorden, hvor man står.

Den erfarne vejrvært måtte tørre øjnene under nattens totale solformørkelse i Oregon. Video: Stine Gliese

Det var første gang siden 1979, at amerikanerne kunne opleve sådan en hændelse og 99 år siden, at en solformørkelse strakte sig fra kyst til kyst. 

I løbet af weekenden var der derfor planlagt 240 solformørkelsesevents alene i Columbia. Butikkerne gik amok i solformørkelses-merchandise og solgte alt fra ”Solar eclipse”-kopper til t-shirts og sparkedragter.  

284.000 solformørkelses-briller var blevet delt ud af Columbias bystyre, og en lokal købmand fortalte, at han havde solgt 3000 på bare få dage.

Turister fra hele verden

Mandag morgen stimlede tusindvis af solturister i Columbia sammen på byens lokale museum – South Carolina State Museum - der både huser et planetarium og et observatorium.

Museet var senere på dagen rammen om en stor solformørkelsesfest med mere end 3000 mennesker fra 23 amerikanske stater og otte forskellige lande, heriblandt Japan, Hong Kong, England, Norge og Sverige.

-Det her er kæmpestort for Columbia. Vi har arbejdet på den her weekend i mere end et år, og nu sker det endelig. Stemningen er energisk og forventningsfuld. Det er fantastisk, sagde Kelly Barbry fra Experience Columbia, det lokale turistagentur. 

Hele vejen fra Tyrkiet

19-årige Hamid Palakoglu (tv) havde taget turen til USA for at se solformørkelsen.

Den regionale tv-station South Carolina ETV sendte begivenheden i Columbia live til hele USA.

Men der var mange, der ikke ville nøjes med at se det på TV.

En af dem var astronomi-læreren Ulugbek Akhmedow, der var kørt over 10 timer fra New York til South Carolina med sin kone og to børn for at opleve fænomenet for første gang.

-Jeg ved fra mit job, at det er noget ganske særligt. Men en ting er at undervise i det, noget andet er at opleve det selv. Jeg håber, jeg kan give den begejstring, jeg føler i dag videre til mine studerende, når jeg kommer tilbage, sagde han. 

At se det på TV var heller ikke godt nok for 19-årige Hamid Palakoglu , der var kommet hele vejen til USA fra Tyrkiet for at opleve solformørkelsen.

- Der var så fredfyldt, da det blev mørkt, og jeg var fuldstændig opslugt, så jeg glemte alt omkring mig. Det var fantastisk, forklarede han efter oplevelsen.

Den mest sete solformørkelse nogensinde

Solformørkelsen blev, ifølge amerikanske medier, den mest sete nogensinde.

12 millioner amerikanere lever i det bælte gennem 14 stater, hvor man kunne opleve den totale solformørkelse.

Dertil kom de 200 millioner amerikanere, der boede maksimalt en dagsrejse derfra. Undersøgelser forudså, at op til syv millioner af dem ville tage køreturen for at se den totale solformørkelse.

Ifølge NASA var der desuden 4,4 millioner, der så med på deres livestream af fænomenet. Og så er der ikke engang medregnet de mange millioner mennesker i USA og verden over, der fulgte med på tv og nettet.

-En spirituel oplevelse

Teresa Harris folder hænderne, mens hun ser solformørkelsen sammen med sin datter.

Klokken var 14.41, da månen endelig opslugte solen i Columbia, South Carolina.

Lyset forsvandt, og bortset fra et lyserødt skær i horisonten lignede det pludselig, at det var aften.

Gadebelysningen tændte, og over os kunne vi se fuglene flyve forvirrede rundt.

Folk tog brillerne af og kiggede op mod solen. Månen skyggede nu helt for den og bortset fra en ring af hvidt lys, var den helt mørk.

 Gruppen på taget brød ud i klapsalver og jubel. Flere græd. 2 minutter og 30 sekunder senere var det lyst igen. Solformørkelsen var forbi.

Der var jubel og store følelser i Madras under den totale solformørkelse. Video: Stine Gliese

Men Teresa Harris havde stadig tårer i øjnene, da hun skulle fortælle om sin oplevelse:

-Det var et mirakel, der fuldstændig overgik mine forventninger. Alle burde rejse af sted for at se det, sagde hun.