Terror i Barcelona: Det ved vi - og det mangler vi stadig svar på

Et terrorangreb med varevogn og et terrorangreb med en bil har kostet 16 menneskeliv og såret mindst 130 personer i den spanske storby Barcelona og i kystbyen Cambrils, syd for Barcelona. Fire personer er anholdt. Den formodede hovedmistænkte er skudt og dræbt af politiet. 

square to 16x9
1 Klokken cirka 16.50 torsdag 17. august En hvid varevogn kører fra Plaça Catalunya i Barcelona og ind på Ramblaen.
2 Varevognen rammer en række fodgængere på fortov og vej, mens den kører 530 meter ned ad Ramblaen
3 Kort efter Varevognen stopper på pladsen lidt efter La Boqueria marked ved metrostationen Liceu. Føreren forsvinder til fods.
4 Natten til fredag Nyt angreb i byen Cambrils 100 kilometer syd for Barcelona. Politiet dræber fem formodede terrorister.

Det ved vi om angrebet

Et øjenvidne har taget dette foto. Foto: Scanpix Denmark
En hvid varevogn kørte torsdag klokken 16.50 op på fortovet og ind i flere mennesker på den populære turistgade La Rambla i centrum af Barcelona.
Føreren af bilen flygtede til fods.
Catalansk politi siger ifølge Reuters, at angrebet er et terrorangreb.
Islamisk Stat har taget skylden for angrebet. Det skete klokken cirka 21.30 på terrorgruppens eget medie Amaq News Agency. 
Natten til fredag skete et lignende angreb i byen Cambrils 100 kilometer syd for Barcelona, da en bil påkørte flere fodgængere. Politiet dræbte fem formodede terrorister. 
Ifølge myndighederne hænger de to angreb sammen.

Det ved vi om de formodede gerningsmænd

Torsdag aften frigav spansk politi et billede af Driss Oukabir, som skal have lejet den varevogn, der blev anvendt i Barcelona. Manden meldte efterfølgende sig selv og forklarede, at hans ID-papirer er blevet stjålet. Han påpegede, at hans lillebror kunne stå bag, da han har islamistiske sympatier.
Torsdag aften anholdt politiet to personer. En i Ripoll og en i Alcanar begge med marokkanske rødder.
Natten til fredag lykkedes det politiet at dræbe fem personer i Cambrils, som angiveligt stod bag angrebet i samme by. Fredag aften bekræftede catalansk politi, at en af disse var Driss Oukabirs lillebror, Moussa Oukabir, som dagen igennem havde været eftersøgt.
I løbet af fredagen blev to personer, også med marokkanske rødder, anholdt i Ripoll. 
De i alt fire anholdte er mellem 21 og 34 år og er ikke før sat i forbindelse med terror.
Spansk politi finder 120 gasflasker i et hus i den spanske by Alcanar, som angiveligt skulle være brugt til et eller flere angreb. Politiet mener, at de mistænkte gerningsmænd skulle have forbindelse til huset i Alcanar, som blev ramt af en eksplosion i onsdags. 
Mandag eftermiddag fandt og dræbte politiet den 22-årige Younes Abouyaaqoub, som kørte den hvide varevogn ind i menneskemængden i Barcelona
Retsdokumenter fra tirsdagens grundlovsforhør viser, at to af de fire anholdte sigtes for at være medlemmer af en terrororganisation samt for drab og besiddelse af sprængstoffer. Dommeren opretholder anholdelsen i 72 timer af en tredje, mens en fjerde blev løsladt.

Det ved vi om ofrene

Der er mindst 16 døde og 130 sårede ved angrebene i Barcelona og Cambrils, oplyser de catalanske myndigheder.
Der er dræbte og sårede af 34 nationaliteter. Blandt de omkomne er en amerikaner, belgier, grækere og tre tyskere. Senest er en syvårig britisk-australsk dreng bekræftet blandt de omkomne. 26 af de sårede er franske statsborgere.
Til TV 2 oplyser Udenrigsministeriets Borgerservice, at man indtil videre har kendskab til to sårede danskere i byen. Begge er lettere tilskadekomne. Endnu en dansker skal være blandt de sårede, men denne har ikke været i kontakt med Udenrigsministeriet.
Ved angrebet i Cambrils er fem civile og en betjent sårede og en civil dræbt.

Det mangler vi stadig svar på

  • Vi mangler at få bekræftet med sikkerhed, hvem gerningsmanden eller gerningsmændene bag angrebene er. 
  • Spansk politi har fundet en anden varevogn, der menes at være forbundet til angrebet i Barcelona. Bilen er fundet i den spanske by Vic, der ligger nord for Barcelona. Det oplyser lokale myndigheder ifølge nyhedsbureauet Reuters. Vi mangler at få bekræftet, om denne varevogn har forbindelse til angrebet.
  • Det endelige antal dræbte kan nå at ændre sig. Lokale kilder i Barcelona fortæller til TV 2, at de forventer, at dødstallet vil stige.