Udland

Ramt af tankskib - flere rum på 'Big Bad John' blev oversvømmet

Eftersøgning efter savnede 10 besætningsmedlemmer fra det amerikanske missilskib USS John S. McCain fortsætter.

En stor redningsindsats efter 10 savnede besætningsmedlemmer er fortsat i gang i havet ved Malaccastrædet.

Besætningsmedlemmerne blev meldt savnet, da USS John S. McCain fra USA's 7. flåde kolliderede med et handelsskib mandag morgen lokal tid, før daggry.

Her mere end et halvt døgn efter kollisionen er der endnu ingen spor efter besætningsmedlemmerne i farvandet øst for Singapore, selv om helikoptere, fly og adskillige skibe fra både Singapore og Malaysia deltager i indsatsen.

- Eftersøgnings- og redningsaktionen fortsætter i samarbejde med de lokale myndigheder, skriver den amerikanske flåde i en opdatering.

Omfattende skader på skibet

USS John S. McCain, der går under kælenavnet 'Big Bad John' stødte sammen med olietankskibet Alnic MC klokken 6.24 i det tætbefærdede Malaccastræde - en af verdens mest befærdede skibsruter på linje med Suez-kanalen og Panamakanalen.

Kollisionen forårsagede omfattende skader på missilskibet til bagbords. 

- Både soverum, besætningslokaler, maskinrum og kommunikationsrum blev ramt af oversvømmelser. En hurtig indsats fra besætningen forhindrede yderligere oversvømmelser, lyder det fra USA's flåde.

USS John S. McCain, der var på vej til et rutinemæssigt havnebesøg efter patruljering i Sydkinesiske Hav, er nu nået frem til flådebasen Changi i Singapore, trods et stort hul i skroget.

Fem besætningsmedlemmer er sårede efter kollisionen. Fire af de sårede er i hast blevet fløjet til Singapore i en helikopter. De meldes alle uden for livsfare. 

Et besætningsmedlem fra USS John S. McCain blev fløjet med helikopter til et hospital i Singapore.

Ikke sket noget olieudslip

Alnic, det handelskib USS John S. McCain kolliderede med, er en 180 meter lang og 32 meter bred olietanker, der sejler under liberisk flag. Skibet har kapacitet til at fragte en last på 30.000 ton. 

Billede fra Vesselfinder viser omfanget af skibe mandag morgen i Malaccastrædet.

Nyhedsbureauet Reuters har talt med et anonymt besætningsmedlem fra Alnic. Vedkommende siger, at der var næsten 12.000 ton brændstof om bord ved kollisionen. 

 - Der er ikke sket noget olieudslip. Vi var på vej med at transportere brændselsolie fra Taiwan til udledning i Singapore, siger besætningsmedlemmet.

Olieskibet Alnic ses her ud for byen Johor i Malaysia.

USS John S. McCain er opkaldt efter senator John McCains far og bedstefar, der begge var admiraler i flåden. Det menes, at omkring 300 søfolk var om bord, da missilskibet kolliderede med olietankeren i Malaccastrædet. 

Ekspert: Alle om bord er ekstremt godt uddannede

Halvdelen af al verdens olie transporteret til havs kommer gennem strædet, der på sit smalleste sted er blot halvanden sømil bredt. 

10 besætningsmedlemmer fra det amerikanske missilskib USS John S. McCain savnes i havet.

Kevin Eyrer, en pensioneret kaptajn i den amerikanske flåde, har udtalt sig om USS John S. McCains kollision til mediet CBS.

- De her skibe har radarsystemer og andre sofistikerede systemer, som de kan bruge til at identificere andre fartøjer rundt om dem, men på et bestemt punkt i strædet, kan du have et dusin skibe inden for et område af fem mil, som alle sejler igennem, siger Kevin Eyrer.

Han tilføjer:

- Hele mandskabet, officererne og officererne med ansvaret er alle ekstremt godt uddannede. Det her er en af risikoerne ved at have en af de mest komplekse flåder, som arbejder til havs 24 timer i døgnet verden over.