Udland

Her er den venstrefløj, som Trump også skyder skylden på

I Charlottesville var der både bevæbnede og maskerede venstrefløjsaktivister, der var parat til voldelig kamp mod fascismen.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, bliver i flere store, internationale magasiner sat i direkte forbindelse med den racistiske organisation Ku Klux Klan.

Både amerikanske The New Yorker, britiske The Economist og tyske Der Spiegel præsenteret forsideillustrationer, der viser Donald Trump i situationer med Ku Klux Klans berygtede, hvide hætter.

Det sker som en åbenlys kritik af Trumps håndtering af urolighederne i den amerikanske by Charlottesville for en uges tid siden.

Her var køller, skjolde og hjelme en del af antrækket hos både demonstranter og moddemonstranter, da medlemmer af USA’s yderste højrefløj var samlet til en såkaldt ’unite the right’-demonstration.

Antiracister og venstrefløjaktivister var mødt op for at markere deres modstand mod de hvide nationalister. Det hele udviklede sig til et masseslagsmål, hvor mindst 15 mennesker kom til skade.

En kvinde mistede desuden livet og 19 blev såret, da en bil kørte ind i en gruppe moddemonstranter. Den 20-årige James Alex Fields er arresteret for at have kørt bilen og anklaget for mord. Han har angiveligt sympati med nazismen og Adolf Hitler.

Det voldelige alternative venstre

Men ifølge den amerikanske præsident bærer begge sider af demonstrationen skylden for tragedien.  

- Hvad med det alternative venstre som kom stormende imod, som man siger, det alternative højre, har de ingen skyld? Hvad med det faktum, at de kom stormende med køller i hænderne, svingende køller? Har de ikke et problem? Det tror jeg, de har, sagde han tirsdag.

Det alternative venstre, eller ’alt-left’, som det hedder i USA, er et slags modstykke til det såkaldte ’alt-right’, som er en fællesbetegnelse for det yderste højre. Forskellen er dog, at ’alt-right’ er et udtryk, som dele af højrefløjen bruger om sig selv, mens ’alt-left’ er et udtryk, der er opfundet på højrefløjen om venstrefløjen.

Men hvem er de, de køllesvingende venstrefløjsaktivister, som Trump taler om?

Republikansk kritik mod Trump

Til kamp mod fascismen

Af de grupper, der var til stede ved urolighederne i Charlottesville, er gruppen Antifa den, der oftest bliver fremhævet som den voldelige del af den yderste venstrefløj.

- Antifa er en bevægelse, der har rødder i 20’erne og 30’ernes Tyskland og Italien. Dengang var den et svar på den nazistiske og fascitiske tendenser i de lande. I sin nuværende form i USA er bevægelsen kun omkring 10 år gammel. De opfatter stadig fascismen og nazismen som reelle trusler, og derfor er de klar til at bruge vold, for at forhindre disse ideologiers udbredelse, siger lektor ved Center for Amerikanske Studier ved Syddansk Universitet, Jørn Brøndal.

Og det var blandt andet derfor, Antifa var til stede i Charlottesville lørdag.

- De ser deres opgave som for det første at hindre facister i at komme til udtryk og for det andet at beskytte moddemonstranter, siger Jørn Brøndal.

Se de voldsomme sammenstød i Charlottesville

Bevæbnede beskyttere

En anden venstreorienteret gruppe i den mere militante ende, som også viste sig lørdag, er de såkaldte ’Redneck Revolt’. Den beskriver sig selv som en antiracistisk og antikapitalistisk gruppe, der er dedikeret til at forene den hvide arbejderklasse med undertrykte minoriteter.

Omkring 20 medlemmer af gruppen var mødt bevæbnede op i Charlottesville.

- Redneck Revolt gik rundt med skydevåben for at afskrække de hvide nationalister fra at angribe moddemonstranterne – det er i hvert fald det, man bruger som argument for at bære våben. Men der blev ikke affyret nogen skud, siger Jørn Brøndal.

Reddet af den militante venstrefløj

Det var langt fra kun militante venstrefløjsgrupper, der var mødt op for at vise deres modstand mod de hvide nationalister. Også lokale borgerrettighedsaktivister, præster og almindelige borgere, der ikke bryder sig om racisme, nazisme og Ku Klux Klan, var en del af moddemonstrationen.

Og nogle af dem var glade for, at de mere militante grene af venstrefløjen var dukket op. Borgerrettighedsaktivisten og Havard-professoren Cornel West mener, at antifacisterne reddede hans og andre fredelige demonstranters liv:

- Vi ville være blevet knust som kakerlakker, hvis det ikke havde været for anarkisterne og antifacisterne, har hans sagt til mediet Democracy Now!

- Politiets holdt sig tilbage og tillod bare at borgerne at gå løs på hinanden, fortæller han.

Trumps udtalelse kan føre til mere vold

Donald Trump har egentlig ret i, at både demonstranter og moddemonstranter deltog i lørdagens voldelige sammenstød i Virginia, vurderer Jørn Brøndal. 

- Der var nok på begge sider nogle typer, der var ude på ballade, siger han. 

Men han mener ikke, at man kan sige, at de deler skylden for tragedien i Charlottesville. 

- Jeg mener ikke, at Trump har ret, når han sidestiller venstrefløjsaktivisterne og de hvide nationalister i denne her sag. Men skal huske, at det også indgår i en historisk sammenhæng. I en amerikansk kontekst har Ku Klux Klan og selvfølgelig også nazismen rigtig mange liv på samvittigheden. Samtidig strider både ideer om hvidt overherredømme og nazisme mod det amerikanske ideal om, at alle mennesker er skabt lige – og mod den overordnede historiske tendens i USA mod et multikulturelt samfund. Og så skal man ikke glemme, at en repræsentant fra højrefløjen har begået, hvad den amerikanske justitsminister vil have undersøgt som et hjemligt terrorangreb, da han kørte en bil ind i en gruppe moddemonstranter og dræbte en ung kvinde, siger han. 

USA's præsident Donald Trump kommenterer på sammenstødene i Charlottesville, Virginia. Video: Mikkel Secher

Faktisk kan Trumps udlægning, hvor han ligestiller venstrefløjsaktivisterne med de hvide nationalister, gøre problemerne værre, vurderer han. 

- Denne her form for politiseret gadevold synes at være kommet igen og have nået et niveau som man ikke har set siden 1960’erne. Og begge parter føler sig formodentlig kun klar til mere kamp efter Charlottesville. Højrefløjen føler, at de har fået en form for saltvandsindsprøjtning fra præsidenten, og venstrefløjen er rasende over Trump som præsident. På den måde kan Trump komme til at virke som en katalysator for mere vold, siger Jørn Brøndal.