USA fordømmer autoritær magtovertagelse i Venezuela

Det amerikanske udenrigsministerium mener, at Maduros omstridte forfatningsråd opererer uden for loven.

USA fordømmer på det kraftigste, at Venezuelas nye forfatningsråd har godkendt et dekret, der giver rådet lovgivende magt.

Det fremgår af en erklæring fra det amerikanske udenrigsministerium, skriver Reuters.

- Denne magtovertagelse er designet til at erstatte den demokratisk valgte nationalforsamling med en autoritær komité, der opererer uden for loven, lyder det i erklæringen.

Hidtil har det kun været parlamentet i landet - som er domineret af oppositionen - der har haft den lovgivende magt.

Det ændrede en afstemning i præsident Nicolas Maduros omstridte forfatningsråd fredag ved.

International fordømmelse

Parlamentet nægter imidlertid at anerkende forfatningsrådets beslutning om at tildele sig selv den lovgivende magt.

"Nationalforsamlingen, det internationale samfund og folket vil ikke respektere beslutningen om at annullere" parlamentets kræfter, skrev parlamentet i et opslag på Twitter fredag.

Forfatningsrådets overtagelse af den lovgivende magt har udløst udbredt international fordømmelse fra en række lande, der løbende har kritiseret præsident Nicolas Maduro.

Fredagens afstemning betyder, at kongressens i forvejen begrænsede magt bliver udhulet helt.

Maduro fjerner åbenmundet rigsadvokat

Blandt forfatningsrådets første gøremål var at fjerne landets rigsadvokat, Luisa Ortega Diaz, fra posten. Hun havde siden marts været en af præsident Maduros mest åbenmundede kritikere.

Fredag slog hun igen mod præsidenten ved at hævde, at Nicolas Maduro er involveret i en stor korruptionsskandale omring det brasilianske entreprenørfirma Odebrecht.

- De er meget nervøse og ængstelige, fordi de ved, at vi kender detaljerne om samarbejdet, om beløbene og om hvem, der blev rige. Den efterforskning inkluderer Nicolas Maduro, siger den nu tidligere rigsadvokat.