Udland

Trump fremstillet med Ku Klux Klan-hætter

Kritikken tager til efter Donald Trumps håndtering af urolighederne i Charlottesville og tvetydige udtalelser om højrenationalister.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, har tidligere stolt fremvist, at han samler på magasiner med ham selv på forsiden.

Men flere af de blade, der snart lander i aviskiosker verden over, hører nok ikke til blandt dem, som han kommer til at gemme. 

Adskillige store, internationale magasiner sætter nemlig præsidenten i direkte forbindelse med den racistiske organisation Ku Klux Klan. Det sker som en åbenlys kritik af Trumps håndtering af urolighederne i den amerikanske by Charlottesville.

Således har både amerikanske The New Yorker, britiske The Economist og tyske Der Spiegel præsenteret forsideillustrationer, der viser Donald Trump i situationer med Ku Klux Klans berygtede, hvide hætter.

På New Yorkers forside ser man Donald Trump sidde i en sejlbåd med en hvid klanhætte som sejl, som han puster i, og dermed giver "vind i sejlet".

- Præsident Trumps svage afstandstagen til hadgrupper - som hvis han forsøgte ikke at miste dem som vælgere - tvang mig til at gribe min pen, forklarer tegneren David Plunkert på magasinets hjemmeside.

- Et billede kan bedre end ord vise mine tanker; det kan have en let berøring af et emne, som er ekstremt skræmmende, tilføjer han.

"Donald Trumps sande ansigt"

The Economists forside forestiller Donald Trump tale gennem en hvid megafon, hvor der er to huller som øjne, der får megafonen til at fremstå som en KKK-hætte.

I deres leder skriver de, at Trump ikke selv er tilhænger af et hvidt overherredømme, men at han er "politisk uduelig, med dårlig moral samt temperamentsmæssigt uegnet til at besidde embedet". 

- Hr. Trumps tilsyneladende hjertevarme forsvar for dem, der marcherede for at bevare sydstatsstatuer, fik det til at fremstå, som om den hvide klagesang og vred, sur nostalgi er en del af hans eget verdenssyn, står der i lederen. 

Tyske Der Spiegel går skridtet videre og har tegnet præsidenten iklædt den hvide klanhætte. Ved siden af står der "Donald Trumps sande ansigt".

Demonstrationer og bildrab antændte debatten

Mediernes kritik kommer efter urolighederne i Charlottesville, Virginia, tidligere på måneden.

Her demonstrerede hvide nationalistiske fraktioner fredag og lørdag i sidste weekend under navnet 'Unite the Right'. Blandt demonstranterne var medlemmer af Ku Klux Klan og den såkaldte alt-right-bevægelse, ligesom flere af demonstranterne bar naziuniformer og naziflag.

Han efterlod ingen tvivl om, hvilken af de to sider der ligger tættest på hans hjerte.

The Economist

Det førte til sammenstød med moddemonstranter, og lørdag påkørte en formodet højrenationalist en større gruppe mennesker, hvorved en 32-årig kvinde blev dræbt, og 19 andre såret.

Begivenhederne førte til fordømmelser på tværs af USA, men fra præsidentens side lød det samme dag, at volden kom "fra mange sider". 

Trump bebrejder "begge sider"

Donald Trump blev efterfølgende stærkt kritiseret for ikke klart at have fordømt de nynazister, medlemmer af Ku Klux Klan og andre højreradikale ekstremister, der deltog i demonstrationerne.

Det gjorde han så i en udtalelse mandag, men allerede dagen efter gentog Trump på et opsigtsvækkende pressemøde i New York, at han mener, at begge sider i urolighederne bærer skylden, og at der er "fine mennesker" blandt demonstranterne.

Det har fået mange kritikere og iagttagere til at mene, at det var 'den sande Trump', man fik at se.

- Han efterlod ingen tvivl om, hvilken af de to sider der ligger tættest på hans hjerte, skriver The Economist i sin leder.

Foruden de tre allerede nævnte magasiner vækker også det store amerikanske Time Magazine opsigt med deres kommende forside, der ligeledes er en kommentar til racediskussionen i USA.

Den viser en mand med det amerikanske flag over skuldrene, der heiler. Teksten på forsiden er "Had i Amerika".

Donald Trump har ikke selv kommenteret på magasinernes forsider, men de vil næppe løsne op for præsidentens i forvejen anstrengte forhold til medierne, som han ved gentagne lejligheder har beskyldt for at levere ”fake news”.