Udland

Schwarzenegger skælder Trump ud: Her er hvad du burde have sagt

Arnold Schwarzenegger opfordrer nazister til at droppe deres ideologi. Han mener, de støtter en tabt sag.

Den republikanske politiker og skuespiller Arnold Schwarzenegger er skuffet over USA's præsident, Donald Trump.

Han mener ikke, at landets leder har håndteret sidste uges uroligheder i Charlottesville i Virginia ordentligt. Kritikken går blandt andet på, at efter protesterne havde kostet en kvinde livet, sagde Trump, at volden kom "fra mange sider".

Donald Trump blev efterfølgende stærkt kritiseret for ikke klart at have fordømt nynazister, medlemmer af Ku Klux Klan og ekstremister, da han tog afstand fra de blodige uroligheder. Det gjorde han så efterfølgende i en udtalelse mandag. Men tirsdag gentog Trump på et pressemøde, at begge sider i urolighederne bærer skylden.

Derfor har Arnold Schwarzenegger nu offentliggjort en video, hvor han hjælper præsidenten med at skrive talen, Trump burde havde holdt. Han starter med at give Donald Trump en opsang.

- Den eneste måde at slå de høje og vrede stemmer af had er at møde dem med endnu højere og mere fornuftige stemmer. Og det omfatter dig, præsident Trump, siger han i videoen, der er blevet sendt til ATTN's Facebookside.

- Faktisk har du som præsident for dette land et moralsk ansvar for at sende utvetydig besked om, at du ikke tolerer had og racisme.

Videoen er blevet delt over 1,4 millioner gange.

USA er ikke et sted for nazistiske flag

Arnold Schwarzenegger fortsætter efter opsangen med sit egentlige budskab: Eksemplet på den rette tale.

 - Som USA's præsident og som republikaner nægter jeg at støtte tilhængere af hvidt overherredømme, starter han.

- Landet, der besejrede Hitlers hær, er ikke et sted for nazistiske flag. Det republikanske parti vil ikke stå sammen med dem, der bærer deres kampflag.

Som USA's præsident og som republikaner nægter jeg at støtte tilhængere af hvidt overherredømme

Arnold Schwarzenegger

- Var det så svært?, siger han afsluttende til en minitureudgave af Donald Trump, der står med armene over kors. Trump-figuren nikker.

- Se, det var det, jeg sagde, siger Schwarzenegger.

Urolighederne i Charlottesville bunder i, at hvide nationalistiske fraktioner fredag og lørdag i sidste uge fyldte gaderne under en stor march under navnet 'Unite the Right'. Blandt demonstranterne var medlemmer af Ku Klux Klan og den såkaldte alt-right-bevægelse, som præsident Donald Trumps nærmeste rådgiver, Steve Bannon, har været en nøglefigur indenfor.

De højreorienterede grupper var rasende over en beslutning om at fjerne en statue af sydstatsgeneralen Robert E. Lee - en markant officer under den amerikanske borgerkrig. Sydstaterne gik i krig i 1861 for retten til at have sorte slaver. De tabte krigen til nordstaterne.

Under de voldelige optøjer pløjede en bil ind i en stor skare af mennesker. 32-årige Heather Heyer blev dræbt, og 19 blev såret.

Schwarzenegger: - En svær tid for vores land

I videoen giver Arnold Schwarzenegger ikke kun en opsang til USA's præsident. Han sender også en direkte besked til nazisterne, der deltog i demonstrationen.

- Lad mig være så ligefrem som mulig: Jeres helte er tabere. I støtter en tabt sag. Tro mig, jeg kendte oprindelige nazister, siger han og fortæller om sin barndom i Østrig efter Anden Verdenskrig.

Skuespilleren håber i stedet, at deltagere i demonstrationen vil ændre deres holdninger.

Lad være med at hæng ud med mennesker, der bærer et nazi-flag, giver nazi-honnør og råber nazi-slogans. Tag hjem

Arnold Schwarzenegger

- Lad være med at hæng ud med mennesker, der bærer et nazi-flag, giver nazi-honnør og råber nazi-slogans. Tag hjem. Eller endnu bedre. Fortæl dem, at det er forkert at hylde en ideologi, der myrdede millioner af mennesker. Og så tag hjem, siger han.

- Det er en svær tid for vores land. Men jeg ved, at hvis vi har modet til at gøre noget ved det, vil vi komme stærkere ud på den anden side.

Tonen er alt andet end venskabelig

Trump og Schwarzenegger har tidligere været i ordkrig med hinanden. Flere gange på de sociale medier har de langet ud efter hinanden. 

Det østrigske muskelbundt lagde i marts en video af sig selv ud på Twitter, hvor han henvendte sig til Trump omkring præsidentens dårlige meningsmålinger i den amerikanske befolkning.

- Åh, Donald, målingerne er kommet, og du bliver nedsablet. Wow, nu er du i 30'erne, siger Arnold Schwarzenegger i videoen. Han henviser til, at kun 37 procent af amerikanerne er tilfredse med Trumps arbejde som præsident ifølge en ny Gallup-måling.

Twitter-krigen mellem Arnold Schwarzenegger og Donald Trump begyndte, da Trump kritiserede seertallene for tv-programmet 'Celebrity Apprentice', som Schwarzenegger tidligere var producer på.

Han mente, at de dårlige seertal skyldtes programmets vært, som på daværende tidspunkt var Arnold Schwarzenegger. Schwarzenegger skød tilbage med et håb om, at Trump ville arbejde lige så hårdt for det amerikanske folk, som han gjorde for sine seertal. 

Trumps modsvar var en anmodning til amerikanerne om, at alle skulle bede en bøn for, at Schwarzeneggers seertal ville stige.

Det endte med, at den tidligere guvernør en video ud på Twitter, hvor han foreslog, at de to kamphaner kunne bytte job.

Arnold Schwarzenegger svarer på Twitter igen på kritikken fra præsident Trump

Som guvernør i Californien repræsenterede Schwarzenegger Republikanerne, ligesom Donald Trump gør det som amerikansk præsident.

Selvom de er fra samme parti, har de dog vidt forskellige holdninger til for eksempel klimaændringer og indvandrere.