Terror i Spanien

Ny menneskejagt i Spanien - hovedmistænkt på fri fod

Spansk politi har ændret fokus, og det vurderes nu mindre sandsynligt, at dræbt 17-årig var gerningsmanden i Barcelona-angreb.

Føreren af den varevogn, der torsdag påkørte og dræbte 13 mennesker på den populære gågade La Rambla i Barcelona, er sandsynligvis stadig i live og på fri fod.

Spansk politi jager i øjeblikket den 22-årige Younes Abouyaaqoub, som ifølge flere spanske medier nu mistænkes for at være den mulige gerningsmand.

Fredag forlød det ellers, at den 17-årige Moussa Oukakir skulle være den formodede fører af varevognen. Han blev senere bekræftet værende blandt fem dræbte terrorister i byen Cambrils.

Chefen for det catalanske politi, Josep Lluis Trapero, fortalte fredag aften, at teorien om, at Moussa Oukabir skulle være gerningsmanden, der udførte angrebet i Barcelona, blev mindre sandsynlig, som timerne gik:

- Det er en mulighed, men i øjeblikket – i modsætning til for fire timer siden – anses den som mindre sandsynlig, sagde Trapero ifølge avisen El Pais.

I stedet skal fokus altså angiveligt nu være på Younes Abouyaaqoub.

Den eftersøgte Younes Abouyaaqoub.

- Det er jo et noget dramatisk skift i deres efterforskning, hvor de i de første timer har ledt efter én person, som de mente kørte varevognen, og nu siger de, at de leder efter en anden person. Men de spanske medier har endnu ikke skrevet noget om, hvorfor politiet har skiftet spor, udover selvfølgelig at den hidtil efterforskede er død, siger TV 2s reporter i Barcelona, Jeppe Krogager.

Meldt død - nu jages han af politiet

Tidligere har nogle medier ellers meddelt, at Abouyaaqoub også skulle være blandt de fem terrorister, som blev dræbt af spansk politi efter et angreb i Cambrils.

Medierne citerede antiterror-kilder, men senere fredag afviste politiet, at den 22-årige var død, og bekræftede i stedet officielt, at Younes Abouyaaqoub var eftersøgt.

Han beskrives som en 22-årig mand, der ligesom mange af de andre mistænkte har marokkansk baggrund og var bosiddende i byen Ripoll. Her blev tre andre personer anholdt fredag, mens en fjerde blev anholdt i Alcanar.

- Der er en række tråde rundt til andre byer. De tre anholdte i Ripoll skal have relation til ham, der nu er hovedmistænkt for angrebet i Barcelona. Der er også tråde ned til de enklaver i Nordafrika, hvor der i de seneste år har været flere anholdelser af terrormistænkte, fortæller Jeppe Krogager.

El Pais skriver, at politiet altså nu arbejder med teorien om, at Abouyaaqoub er den hovedmistænkte som fører af varevognen, men det har spansk politi ikke villet bekræfte officielt.

Brødre var i politiets søgelys

I varevognen i Barcelona blev der efter angrebet fundet id-papirer tilhørende den 28-årige Driss Oukabir, som angiveligt også skulle være manden, der havde lånt bilen.

Han meldte dog sig selv på politistationen i Ripoll, efter politiet torsdag havde offentliggjort et billede af ham.

- Han forklarede, at flere af hans dokumenter var blevet stjålet, ligesom han forklarede, at på tidspunktet for angrebet var han selv i Ripoll, har borgmesteren i Ripoll, Jordi Munell, forklaret til avisen La Vanguardia.

Driss Oukabir skulle i stedet angiveligt have fortalt, at hans lillebror, Moussa Oukabir, kunne stå bag, da broren skulle have islamistiske sympatier. Og fredag forlød det altså, at det var ham, politiet eftersøgte som den mulige hovedmistænkte, indtil han officielt blev bekræftet dræbt.

De to mænd Said Aallaa og Mohamed Hychami er også navngivet blandt de fem angrebsmænd, som blev dræbt i Cambrils.

Planlagde angiveligt angreb med bombe

Foruden de 13 dræbte ved angrebet i Barcelona, er en person foreløbigt bekræftet omkommet efter det efterfølgende angreb i Cambrils, der ligger omkring 100 kilometer syd for Barcelona.

Derudover er 130 personer rapporteret såret ved de to angreb, størstedelen ved angrebet på La Rambla.

Indenrigsministeren i Cataloniens regering, Joaquim Forn, har fortalt, at de to angreb er forbundet, og at de også har forbindelse til en gaseksplosion i et hus i byen Alcanar natten til torsdag.

Spansk politi mistænker beboerne i huset i Alcanar for at have været i gang med at konstruere en meget kraftig bombe, blandt andet ved hjælp af gasflasker. De arbejder nu med en teori om, at angrebene i Barcelona og Cambrils er planlagt i huset, men også at gruppen i virkeligheden havde planer om andre angreb. 

- Eksplosionen i Alcanar betød, at de (terroristerne, red.) ikke længere havde det nødvendige materiale til at planlægge et større angreb i Barcelona. De forsøgte formentlig at udføre en anden type angreb, siger Josep Lluis Trapero, chefen for det catalanske politi, på et pressemøde, for at forklare, hvorfor gruppen angreb med køretøjer i Barcelona og Cambrils.