Terror i Spanien

Familie til terrormistænkt er chokeret

Fem af de formodede gerningsmænd bag torsdagens angreb i Barcelona kom fra den lille nordspanske by Ripoll.

De færreste kendte indtil for nylig til den nordspanske by Ripoll, der ligger cirka 100 kilometer nord for Barcelona.

Det er dog i løbet af de sidste par dage kommet frem, at fem af de formodede gerningsmændene bag torsdagens terrorangreb i Barcelona kom fra den lille by, der nu får stor opmærksomhed fra spansk politi og verdenspressen.

TV 2 har besøgt byen for at tale med personer, som kendte gerningsmændene. Her mødte TV 2’s korrespondent Jeppe Krogager også den hovedmistænkte Younes Abu-Jacubs mor og kusine.

- Det, de hele tiden gjorde opmærksom på og sagde, var, hvor utrolig meget det kom bag på dem. Hvor chokerede de også var over, at det er dem, som de beskriver som helt almindelige unge mænd med almindelig aktiviteter, der står bag det her angreb, siger Jeppe Krogager.

I Ripoll talte han også med en søster til en af de dræbte terrorister.

- Jeg ved ikke helt, hvad der er sket. Da jeg vågnede var det bare sådan. Jeg forstår det ikke, for de er helt normale. De er ikke anderledes end alle andre unge. De går ud, snakker og griner. Jeg så det i fjernsynet. Da de viste min brors billede, vidste jeg, at der var noget galt, siger søsteren, der hedder Pakit.

Flere ransagninger i byen

Dagen igennem har spansk politi foretaget flere gennemsøgninger af huse og lejligheder i byen. Der er dog ikke kommet noget nyt fra politiet om, hvorvidt man har fået noget ud af ransagningerne.

Politiet leder fortsat efter den formodede hovedgerningsmand bag torsdagens terrorangreb i Barcelona, 22-årige Younes Abu-Jacub, der nu er mistænkt for at føre varevognen ned ad Ramblaen i Barcelona og dræbe 13 personer.

Han er blandt de fem, der stammer fra Ripoll.

- Drengenes familier kom hertil for mange år siden, og drengene gik i skole her indtil de var færdige med folkeskolen. De var en del af de normale aktiviteter som alle andre drenge på den alder, fortæller Maria Dolors Fossas, der er rådmand for integration i Ripoll.

Det er en lignede historie, TV 2 får fra en nabo til den anholdte Driss Oukabir, og hans yngre bror, den dræbte 17-årige Moussa Oukabir, der i første omgang var mistænkt for at føre varevognen, der dræbte 13 i Barcelonas gader.

- Han siger, at de to mænd altid opførte sig meget høfligt og venligt, og hjalp med at bære indkøbsposer op og på alle måder var alt andet, end nogen man mistænkte for at være terrorister, fortæller TV 2’s korrespondent Jeppe Krogager, der har besøgt brødrenes hjemmeadresse og talt med en nabo.

TV 2 har besøgt byen Ripoll for at tale med personer, som kendte gerningsmændene. Video: Rasmus Friis Jensen

Muslimsk samfund afholder manifestation

Andre, der også kendte til de unge mænd, har en lignende beskrivelse.

- Man så dem køre rundt i biler. De virkede som helt normale mennesker. Jeg har aldrig tænkt, at en 17-årig kunne gøre sådan noget. Det er svært at forstå, siger mekanikeren Ayoub Alaxachi med henvisning til den yngste og nu dræbte Oukabir-bror.

I det muslimske samfund i byen kendte man også til gruppen af drenge. Man vidste præcis hvem de var, men de deltog ikke synderligt i det muslimske samfundsliv.

- Vi talte aldrig med dem og kendte dem kun, fordi vi så dem. De kom en gang imellem for at bede her, men kun sjældent. Det er det eneste, vi ved om de drenge, fortæller Ali Yasinne, der er formand for byens muslimske formand.

Lørdag aften har det muslimske samfund i byen være samlet til en manifestation, hvor de gør opmærksom på, at de tager afstand til dét, der skete i Barcelona og Cambrils.

Spansk politi er talstærkt til stede i den nordspanske by Ripoll, hvor fem formodede gerningsmænd fra terrorangreb i Barcelona kom fra.