Udland

Man kan ikke være sikker på at undgå terror på ferie - eller herhjemme, siger ekspert

Hvis du vil være sikker på at undgå terror, er der ikke nogen steder at tage hen på ferie. Men det er heller ikke en løsning at blive hjemme.

Terroren har de seneste år og måneder kastet en tung skygge over Europa - og over flere af de rejsemål, som er populære blandt både danske og andre turister. På lidt over et år har der været alvorlige angreb i både Nice, London, Berlin, Manchester, Stockholm og i går Barcelona for bare at nævne nogle. 

26-årige australske Julia Monaco har mærket mere til det, end de fleste. Hun har har været ude og rejse i tre måneder. Og i den tid har hun været tæt på ikke mindre end tre terrorangreb.

- Jeg var spærret inde i Londons undergrundsbane den aften, der var et angreb på London Bridge, og jeg var også i Paris den dag, der var et angreb ved Notre Dame, fortæller hun til radiokanalen 3AW. 

Otte mennesker blev dræbt 3. juni, da tre angrebsmænd kørte en varevogn ind i fodgængere på London Bridge og bag efter angreb folk med knive på Borough Market. Den 6. juni angreb og sårede en gerningsmand en politibetjent med en hammer ved Notre Dame i Paris. 

Også i Bacelona var hun tæt på begivenhederne. Hun befandt sig i en butik tæt ved Ramblaen, hvor terrorangrebet fandt sted. 

- Vi kunne se, at alle så ud mod gaden, og så kunne vi se, at der kom en masse politi. Så så vi nogle mennesker, der så meget rystede ud, der gik væk fra gaden. Der gik det på for os, at noget var sket, fortæller hun. 

Terrortruslen er allestedsnærværende

Men hvor skal man rejse hen på ferie, hvis man gerne vil være sikker på at undgå at komme i nærheden af et terrorangreb? Kunne Julia Monaco have gjort noget for at undgå det?

Nej, hvis man spørger Tore Hamming, der er terrorforsker og har en ph.d. i jihadisme.

- Hvis man gerne vil være sikker på at undgå terror, så skal man ikke rejse nogen steder hen. Og man skal ikke blive hjemme i Danmark - for der er en risiko over alt lige nu, siger han.

Men det er ikke helt så farligt, som det måske kunne lyde.

- Terrortruslen er meget lille i forhold til andre trusler. Risikoen for for eksempel at komme til skade i trafikken er meget større, siger Tore Hamming.

Spaniens konge og premierministeren var blandt de tusindvis af fremmødte, der fredag middag afholdt et minuts stilhed ved Plaça de Catalunya i det centrale Barcelona til ære for ofrene for terrorangrebet i byen. Video: Malene Sørensen

Islamisk Stat har ændret prioriteringer

Terrortruslen mod Europa og andre vestlige lande udspringer særligt af terrorbevægelsen Islamisk Stat (IS). Siden den i 2014 erobrede den irakiske storby Mosul og en række andre byer i Syrien og Irak har den været berygtet og frygtet af mange. Men andre har taget mere positivt imod terrorbevægelsen.

- Islamisk Stat er blevet populær hos en nogle, og de har haft held til at rekruttere folk til at begå terror i Europa, siger Tore Hamming.

Og efter terrorbevægelsen har mistet meget af sit territorium på landjorden – blandt andet Mosul, som var dens hovedby i Irak – har den ændret sin strategi. Og det betyder en øget terrortrussel for Vesten.

- Islamist Stat ændrede for noget tid siden prioriteringer. For dem er det nu meget vigtigere at lave angreb som det i Barcelona end at kæmpe i Syrien. Og det handler om, at kalifatet er ved at smuldre. Det er en simpel cost-benefit-analyse. Det, der skader deres fjender mest, er denne her form for terror, forklarer Tore Hamming og fortsætter:

Ekspert: Vi skal tage det seriøst, når IS tager ansvaret

- En anden faktor er, at vi har en koalition af vestlige lande der er med til at bombe i Syrien og i Irak - og det øger risikoen for en form for hævn-terror, siger han.

Derfor er risikoen for islamistisk terror muligvis også lidt højere i lande, der deltager i kampen mod IS i Syrien og Irak.

- De lande, der er mest udsatte, er dem, der har et betydeligt fodaftryk i de vestlige aktioner mod IS i Irak og Syrien. Og så er det de lande, der har mange jihadister, der er taget afsted for at kæmpe for IS i Irak eller Syrien, sige Tore Hamming. 

Kriminelle bliver terrorister

I Spanien havde politiet længe været igang med en massiv indsats mod islamisk terrorisme.

Det fortæller Morten Rievers Heiberg, professor ved Københavns Universitet, som forsker i spansk historie, kultur og samfund til Ritzau. 

- Man har gennem 2015 og 2016 oplevet en stigende islamistisk aktivitet i Spanien. Der har været foretaget over 200 arrestationer i de senere år, efter at angreb begyndte i Tyskland, Frankrig og Storbritannien, siger han.

Ifølge Tore Hammer er en bestemt type af mennesker i særlig risiko for at blive rekrutteret af IS til at begå terror. 

- De seneste år har det typisk være unge mænd, der tidligere ar haft en form for kriminel løbebane, der så er slået om og har taget en islamistisk ideologi til sig og er klar til at begå angreb. I Danmark vil en ung mand, der tager til Syrien for at kæmpe typisk have rødder i bandemiljøet, siger han. 

Han mener, at kriminaliteten for mange bliver en form for forstadie til at blive islamistisk terrorist. 

- Man kan se det sådan, at de hele tiden har været radikaliserede, fordi de har haft en ekstrem livsstil med vold og kriminalitet. Derfra og til at blive islamist er bare et spørgsmål om, at man begår sine voldshandlinger i et andet navn, med en anden ideologisk overbygning, siger han. 

Selvom IS ikke har lige godt tag i alle lande, er risikoen for, at det lykkes dem at opdyrke terrorister til stede overalt. 

- Der er nogen lande, hvor det er nemmere for IS at rekruttere folk, der er villige til at begå terror. Men de skal nok kunne finde ildsjæle i ethvert land. Og der skal jo kun en person til at begå et terrorangreb, siger han. 

Vil ikke lade sig kue

Julia Monaco kom sikkert igennem terrorangrebet i Barcelona. Hun gemte sig sammen med sin veninde og en gruppe andre mennesker bagerst i butikken indtil politiet kom og evakuerede dem. 

Hun har ikke tænkt sig at lade angrebet ødelægge hendes rejse. 

- Jeg er lidt rystet. Det er ikke sådan, jeg forventede, at dagen skulle gå. Men jeg vil ikke hjem. Jeg vil blive her og ikke lade dem – hvem de end er – vinde. Jeg vil se de ting, jeg kom for at se, hvis jeg kan, siger hun til 3AW.