Terror i Spanien

Eksplosion ødelagde terrorgruppes store bombeplaner

Én person blev dræbt og syv personer såret, da en gaseksplosion ramte terrorredden i Alcanar. JAUME SELLART / Scanpix Denmark

Ti personer mistænkes indtil videre for at have forbindelse til huset i Alcanar. Seks er dræbt, mens fire er anholdt.

En voldsom eksplosion i et hus sydvest for Barcelona bliver kædet sammen med torsdagens terrorangreb i Barcelona og Cambrils.

Natten til torsdag, altså inden angrebene fandt sted, rystede en gaseksplosion et boligkvarter i Alcanar, der ligger 200 kilometer syd for Barcelona. Én person mistede livet.

Da politiet og brandvæsenet ankom til stedet indtraf kort tid efter endnu en eksplosion, hvor mindst seks personer blev såret.

Spansk politi mistænker beboerne i huset for at have været i gang med at konstruere en meget kraftig bombe, blandt andet ved hjælp af gasflasker. Og politiet arbejder nu ud fra en teori om, at terrorangrebene i Barcelona og Cambrils, der kostede 14 personer livet, er planlagt i huset, men også at gruppen i virkeligheden havde planer om andre angreb. Det rapporterer flere nyhedsbureauer.

Havde måske større planer

- Eksplosionen i Alcanar betød, at de (terroristerne, red.) ikke længere havde det nødvendige materiale til at planlægge større angreb i Barcelona. De forsøgte formentlig at udføre en anden type angreb, siger Josep Lluis Trapero, chefen for det catalanske politi, på et pressemøde, for at forklare, hvorfor gruppen angreb med køretøjer i Barcelona og Cambrils.

I dag har spansk politi udført en kontrolleret eksplosion af sprængstoffer, der blev fundet i murbrokkerne fra huset i Alcanar.

Forinden fandt myndighederne, ifølge radiostationen Cadena Ser, 106 flasker med butangas på adressen.

En politikvinde går forbi adskillige gasflasker, som blev fundet ved huset i Alcanar.

Fem døde og fire anholdte

Politiet har indtil videre i løbet af torsdag og fredag anholdt fire personer, som ifølge politiet har forbindelse til terrorcellen bag de to angreb, hvor henholdsvis en hvid varevogn kørte igennem en menneskemængde i Barcelona, og en bil kørte ind i syv fodgængere i Cambrils. 

Tre af de fire er anholdt i byen Ripoll, som ligger ca. 100 kilometer nord for Barcelona og tæt på den franske grænse, mens den fjerde blev anholdt i Alcanar i forbindelse med eksplosionen i terrorcellens hus.

I forbindelse med angrebet i Cambrils skød og dræbte politiet fem gerningsmænd, som alle bar falske bombeveste.

Blandt dem var også 17-årige Moussa Oukabir, der kørte varevognen i den spanske storby Barcelona. 

Ikke tidligere identificeret

Ifølge chefanklageren ved den spanske domstol, Javier Zaragoz, havde de mistænkte tilsyneladende ikke forbindelser til ekstremistiske islamister.

Han er manden, som håndterer terrorhandlingerne for den spanske domstol.

- Så vidt vi ved, var der ingen tidligere efterforskning, der kunne have identificeret dem. Nulrisiko eksisterer ikke, når det kommer til den her slags ting. Antiterrorpolitiet har lavet et rigtig godt arbejde i årevis, og flere forskellige angreb er blevet forhindret, udtaler han til Cadena Ser.