Udland

Ku Klux Klan-leder er glad for, at kvinde blev dræbt i bilangreb

Mens den racistiske gruppering advarer om mere vold, opfordrer offerets forældre til at kæmpe videre for hendes sag.

Lederen af en gruppering med tilknytning til den racistiske organisation Ku Klux Klan siger, at han er glad for, at en kvinde i weekenden blev dræbt under en demonstration i Charlottesville, Virginia.

32-årige Heather Heyer deltog i en moddemonstration mod racisme og hvid overlegenhed, da en bil i høj fart påkørte menneskemængden og dræbte hende. 19 andre blev såret ved angrebet.

- Jeg er på en måde glad for, at de personer blev ramt, og jeg er glad for, at den pige døde, siger Justin Moore, der er leder af gruppen Loyal White Knights of Ku Klux Klan til lokalmediet WBTV.

- De var en flok kommunister, som protesterede mod nogens ytringsfrihed, så det generer mig overhovedet ikke, at de kom til skade, tilføjer han.

Bilangrebet og de højreradikales demonstrationer i Charlottesville har den forgangne uge ført til fordømmelse i USA.

Samtidig har det medført omfattende kritik af landets præsident, Donald Trump, der ved flere lejligheder har fastslået, at han mener, at både de venstreorienterede og de højreradikale demonstranter bærer en del af skylden for hændelsen.

USA's præsident Donald Trump kommenterer på sammenstødene i Charlottesville, Virginia. Video: Mikkel Secher

Han er blevet beskyldt for at holde hånden over de hvide nationalister og gennem sine udtalelser give dem en form for legitimitet.

Advarer om mere vold

I interviewet med WBTV fortæller Justin Moore, at landets hvide befolkning ”har fået nok”, og at han forventer, at man vil se lignende ting kunne ske ved fremtidige begivenheder for hvide nationalister.

- Vi burde kunne gå ud og have vores protest, og det skulle have været fredfyldt, men det er antifascisterne og kommunisterne, der bliver ved med at prøve at stoppe os. Så jeg tror, der bliver mere vold som dette i fremtiden, siger han.

Han får opbakning af en af de andre ledende skikkelser i grupperingen, Chris Barker. Han fortæller, at man aldrig burde tillade, at antifascisterne demonstrerede samme sted.

- Vi vil forsøge at dræbe hinanden. Politiet burde have vidst, at antifascisterne er den erklærede fjende for hvide separatister, siger han til WBTV.

Offers mor: De ville gøre min datter tavs

Onsdag blev der afholdt en mindeceremoni i Paramount Theater i Charlottesville tæt på det sted, hvor lørdagens bilangreb fandt sted.

Blandt talerne var offeret Heather Heyers mor, Susan Bro, der blev mødt af stående klapsalver fra de omkring 1200 fremmødte.

Moderen til Heather Heyer, der blev dræbt ved bilangrebet i Charlottesville, taler ved en mindeceremoni for datteren. Video: Mikkel Secher

- De ville dræbe mit barn for at gøre hende tavs. Men ved I hvad? I har bare gjort hende endnu større, sagde Susan Bro.

- Jeg ville hellere have mit barn, men for pokker, hvis jeg skal miste hende, så vil vi sørge for, at det får betydning, fastslog hun.

Hun tilskyndede de fremmødte til at ære mindet om datteren ved at kanalisere deres vrede til ordentlige handlinger.

- Jeg ønsker, at dette skal sprede sig. Jeg vil ikke have, at det skal dø. Dette er kun begyndelsen på Heathers arv. Det her er ikke enden på den, sagde Susan Bro.

Samtidig fastslår offerets far, Mark Heyer, over for WBTV, at han har tilgivet den 20-årige mand, der er blevet anholdt og sigtet for at have påkørt og dræbt hans datter.

- Hun var en stærk kvinde, der havde stærke holdninger om lighed for alle, og hun forsøgte at kæmpe for det, siger han.

- Jeg tænker bare på Herrens ord på korset: “Tilgiv dem, de ved ikke hvad de gør”.