Terror i Spanien

Dansker ramt af varevogn i terrorangreb: - Da jeg tager det sidste skridt, hører jeg bumpet

Udenrigsministeret har været i kontakt med to sårede danskere. En tredje dansker fortæller her sin historie.

13 personer har mistet livet efter, at bevæbnede mænd har udført et terrorangreb på den travle turistgade Ramblaen i Barcelona.

Gerningsmændene kørte en hvid varevogn ind i adskillige mennesker, der gik på gaden.

Mindst 100 personer skulle være såret – Udenrigsministeret har været i kontakt med to sårede danskere. Claus Vallø er ikke blandt dem, der har talt med Udenrigsministeriet, men han var i  nærkontakt med den hvide varevogn.

- Jeg står ved et lyskryds sammen med nogle andre mennesker, og så går vi over. Der går en overvægtig dame foran mig, som jeg tager to skridt for at komme forbi. Da jeg tager det sidste skridt, hører jeg bumpet, og bliver ramt på anklen, fortæller Claus Vallø til TV 2.

- Så udbryder der panik, og folk skriger, og jeg går selv fuldstændig i panik. Jeg prøver at løbe væk med mængden, men stopper så op, og er fuldstændig i chok over det her, og begynder at græde og ryste over det hele. Så vender jeg mig om, og ser, at der ligger i hvert fald fire mennesker helt livløse – blandt andet den overvægtige dame, som er årsagen til, at jeg ikke blev ramt.

Vil ikke bøje sig for frygten

Claus Vallø løb tilbage for at se, om han kunne hjælpe de tilskadekomne, men var selv så rystet og panisk, at han besluttede at gå tilbage til sit hotel.

- Jeg har kun fået et lille snitsår. Jeg har været et skridt fra, at det var mig, den havde ramt i stedet. Et skridt fra døden. Jeg skal nok komme over det. De mennesker, der gør de her ting, vil gerne indprente frygten i os, og det er én ting, jeg har besluttet – det skal de ikke have lov til. Ikke for mit vedkommende, lyder det fra Claus Vallø.

Politiet har evakueret det meste af det hotel, som Claus Vallø bor på. Så indtil videre har han ikke haft mulighed for at forlade sit værelse.

- Jeg har en lille balkon, og der har jeg siddet og fulgt med i, havd der er sket nede på ramblaen, fortæller han til TV 2.

Spans politi oplyser, at to personer er mistænkt og anholdt i sagen.

Foruden varevognen, der blev brugt i angrebet, oplyser myndighederne, at der er fundet en anden varevogn, der menes at være forbundet til angrebet. 

To betjente påkørt ved kontrolpost

Bilen er fundet i den spanske by Vic, der ligger nord for Barcelona. Der er muligvis tale om en flugtbil.

Torsdag aften har catalansk politi, ifølge nyhedsbureauet AP, skrevet på Twitter, at en person er kørt ind i to politimænd ved en kontrolpost. 

Politiet skal have skudt føreren af bilen, men det er ikke klart, om hændelsen er relateret til angrebet på Ramblaen. Området bliver ifølge AP nu undersøgt for bomber af politiet. 

Torsdag aften har den militante islamiske organisation Islamisk Stat taget skylden for angrebet. Det oplyser den militante gruppes nyhedsbureau Amaq ifølge Reuters.