Udland

BLOG: Tillykke til Indien og Pakistan - må musikken fortsætte

Naboer. Modsætninger. Atommagter. Men alligevel med så meget til fælles. Indien og Pakistan har begge netop fejret 70 års uafhængighed.

De seneste døgn har festlighederne præget Pakistan og Indien. De fejrer 70-året for selvstændighed. To ærkefjender. To atommagter. Men med en historie, der binder dem unægteligt sammen.

For indtil 1947 var de ét land. Eller rettere, Pakistan eksisterede ikke dengang. Der var kun et Indien. Under britisk herredømme - og bedre kendt som det britiske imperiums kronjuvel.

Da briterne blev smidt på porten efter 100 års herredømme, blev Indien opdelt mellem hinduernes Indien og staten Pakistan, der blev dannet for muslimerne. Briterne lavede den grænse.

Det var en smertefuld deling, for de næste måneder krydsede millioner af muslimer og hinduer grænsen i den største tvungne massemigration i moderne historie. Muslimer på vej mod det, der skulle blive til Pakistan, og hinduer på vej mod den del, der forblev Indien.

Over en million mennesker mistede livet under de kampe, optøjer og brutale drab, der fulgte - tusindvis af kvinder blev kidnappet og voldtaget.

Det er gruopvækkende beretninger om lig, der flød i gaderne. Også af små børn. Nogle steder mindede det om etnisk udrensning, hvor begge sider fordrev hinanden. 

Det var en høj pris for tilblivelsen af to selvstændige stater, der siden har været fjender og udkæmpet tre krige.

I dag kunne man lave en status over, at der for eksempel næsten dagligt er kampe i Kashmir, fordi de to lande ikke kan enes om, hvem provinsen tilhører.

Man kunne nævne de manglende rettigheder for kvinder, udbredt korruption og ekstremister: militante islamister i Pakistan – nationalistiske hinduekstremister i Indien.

Man kan ikke engang flyve mellem de to lande. Og så videre.

Meget forener landene

Men jeg vælger at fokusere på noget, der stadig binder de to lande sammen. Sproget.

Et sprog, jeg taler og elsker. Poetisk, rigt og smukt. I Indien hedder det hindi, i Pakistan urdu, men talesprogene er det samme - med få afvigelser. Dog er skriftsproget forskelligt.

Nu er der mindst 30 sprog i Indien, og hindi tales hovedsageligt i de nordlige og centrale delstater, men ikke desto mindre er hindi, sammen med engelsk, det officielle sprog, ligesom urdu og engelsk er de officielle sprog i Pakistan.

Og der tales hindi i Bollywood-filmene.

Jeg voksede op med Bollywood-film i højhusene i Værebroparken i Bagsværd. De farverige kærlighedsfilm med sang og dans var fast inventar i weekenderne i min familie fra Pakistan. Jeg kender de største Bollywood-stjerner, og den dag i dag elsker jeg at høre gamle indiske sange. De er så poetiske og dybe - så forførende og romantiske.

Så mens de politiske spændinger mellem de to lande fortsætter, danser pakistanske kvinder og mænd fortsat til tonerne af indisk popmusik i Pakistan. Jeg har været med til mange af de fester i hovedstaden Islamabad. Og en af Bollywoods største sangstjerner, Rahat Fateh Ali Khan, er pakistaner, og han fortsætter med at forføre millioner af indere med sin blide stemme.

Og selv midt i krigen i Afghanistan har Bollywood-sangene fundet vej. Da jeg en aften sad med en flok afghanske kvinder i Kabul, og vi sang gamle indiske sange i kor, nød jeg hvert øjeblik. For en stund glemte vi alle krigen og sang bare. Det er sådanne øjeblikke, jeg aldrig vil glemme.

Tillykke til Indien og Pakistan. Må musikken fortsætte - og overdøve krigstrommerne.