Udland

Rasende demonstranter river statue ned: Nej til Trump, KKK og fascister

Flere steder i USA nedtages gamle sydstatsmonumenter. I North Carolina tog demonstranter sagen i egen hånd.

En større gruppe demonstranter væltede og ødelagde mandag en sydstatsstatue i byen Durham, North Carolina.

Aktionen skete i solidaritet med de antifascistiske demonstrationer i Charlottesville, Virginia, hvor en 32-årig kvinde lørdag mistede livet efter at være blevet påkørt af en højreradikal mandlig bilist.

Demonstranterne havde samlet sig foran retsbygningen i Durham, hvor statuen fra 1924, der forestiller en soldat med et gevær, stod på en betonsokkel.

En video fra episoden viser, hvordan en af de fremmødte via en stige klatrede op til statuen og bandt et reb omkring den, hvorefter en gruppe på jorden med et ordentligt ryk fik revet den ned, mens de i kor sang: ”Ingen Trump, ingen KKK, ingen fascister. USA!” 

Statuen blev trykket sammen, da den ramte jorden, og flere af de tilstedeværende kom hurtigt løbende og overdængede statuen med spark og spytklatter. Det har fået flere til at tage afstand fra den voldsomme reaktion.

- Racismen og den dødelige vold i Charlottesville er uacceptabel, men der er bedre måder at fjerne disse monumenter på, skriver delstatens guvernør, Roy Cooper, på Twitter.

Flere statuer fjernes

Siden lørdagens bilangreb i Virginia har der været arrangeret talrige demonstrationer på tværs af USA mod det højrenationalistiske miljø, og på Facebook-siden for mandagens demonstration i Durham fremgår det ligeledes, at folk opfordredes til at møde op i solidaritet med Charlottesville.

- Riv alle sydstatsstatuer for hvid overlegenhed ned nu!, står der blandt andet i beskrivelsen af begivenheden.

Uroen i Charlottesville er netop opstået som følge af en planlagt nedrivning af et andet sydstatsmonument. Grupper af højreradikale nationalister, heriblandt Ku Klux Klan, har gennem flere uger protesteret mod nedrivningen.

Mandag begyndte ligeledes nedtagningen af en sydstatsstatue kaldet 'Old Joe' i byen Gainesville i Florida efter en beslutning fra bystyret.

I Louisville, Kentucky, blev en statue af en sydstatsofficer mandag overhældt med orange maling. Byens borgmester oplyste ligeledes mandag, at et råd nu vil sammensætte en liste over steder i byen, der kan forbindes til racisme og slaveri, skriver Fox News.

I Nashville, Tennessee, samlede demonstranter sig foran delstatsparlamentet og krævede, at en buste af en tidligere sydstatsgeneral og Ku Klux Klan-leder bliver fjernet. Demonstranterne kastede en sort jakke over statuen og råbte, "riv den ned!".

Også et andet sted i delstaten, i Memphis, oplyser en advokat til Fox News, at han vil indgive en anmodning om at få fjernet en statue af selvsamme sydstatsgeneral og KKK-leder fra en park i byen.

Debat om undertrykkelse og raceopdeling

Beslutningen om at fjerne monumenter kommer i forlængelse af en flerårig debat om håndteringen af sydstatsmonumenter, der for modstandere anses som et skamfyldt symbol på undertrykkelse, raceopdeling, vold og USA's slavetid.

I 2015 førte en politisk beslutning om at fjerne sydstatsflaget fra regeringsbygningen i delstaten South Carolina ligeledes til sammenstød og protester, og flere af de største flagfabrikker i USA besluttede at stoppe produktion og salg af sydstatsflag.

Det skete i kølvandet på nedskydningen af ni sorte personer i en kirke i Charleston i South Carolina.

Vrede demonstranter ventede på Trump i New York

Tusindvis af demonstranter var også mødt op på Manhattan i New York, da præsident Donald Trump vendte tilbage til sit hovedkvarter, Trump Tower, mandag aften. Også her lød slagordene, ”ingen Trump, ingen KKK, ingen fascister, USA!”, som de har gjort det flere steder, efter Trump vandt valget sidste år.

Donald Trump var dog tilsyneladende forberedt på protesterne og havde derfor valgt en alternativ rute. Dermed fik langt de fleste demonstranter ikke mulighed for at udtrykke deres frustrationer over for præsidenten.

- Jeg er skræmt over, hvad vores land er blevet, og over det faktum, at tilhængere af hvid overlegenhed, nazister og antisemitter føler, at de har præsidentens tilskyndelse. Han ødelægger alt, hvad vores forfædre arbejdede for, siger den 68-årige demonstrant Lynn Gray til nyhedsbureauet AFP.

En anden af de fremmødte, 61-årige Kevin Gallagher, fortæller, at han i første omgang gav Trump en chance.

- Men denne uge har i sandhed været den værste i hans embedsperiode. Han er nødt til at se på, hvad hans medborgere tænker om ham, siger han.