Udland

Ekstremernes land fejrer 70 års uafhængighed: 10 vilde ting du ikke vidste om Indien

Indien fejrer i dag 70 års uafhængighed. Derfor giver vi en liste over ting, du måske ikke vidste om verdens største demokrati.

15. august 1947 fik Indien sin selvstændighed efter at have været britisk kronkoloni. I dag kan det farverige og mangfoldige så land fejre 70 år som selvstændig nation.

Indien er verdens næststørste land, målt på befolkning, 1,2 milliarder mennesker bor i landet, og det enorme land rummer massevis af ekstremer. Vi har samlet flere af dem her:

10 vilde fakta om Indien

 1. Indien bliver snart den folkerigeste nation i verden

  Indiske Hindu-pilgrimme.

  De er mange, og de bliver snart mange flere. Ifølge FN's fremskrivning over Jordens befolkning overhaler Indien Kina som det land i verden, der har flest indbyggere. Seneste fremskrivning viser, at det allerede sker omkring 2022. 

 2. Over halvdelen af landets indbyggere er under 25 år gamle

  En indisk pige til Teej-festival i Amritsar, Indien.

  Indien fylder 70 år i dag, men befolkningen er ikke nær så gammel. Faktisk er mere end 50 % af Indiens indbyggere under 25 år gamle. 65 % er under 35 år gamle.

 3. 13 af verdens 20 mest forurende byer ligger i Indien

  Trafikos i New Delhi.

  Mange mennesker og meget industri er noget, der sviner. Indien kan "prale" med at have ikke færre end 13 af verdens 20 mest forurenede byer. Det viser en oversigt fra WHO.

  Den tvivlsomme ære tilfalder byerne: Delhi, Patna, Gwalior, Raipur, Ahmedabad, Lucknow, Firozabad, Kanpur, Amritsar, Ludhiana, Allahabad, Agra og Khanna.

 4. Næsten ingen betaler skat

  Indiens premierminister, Narendra Modi.

  Med en befolkning på mere end en milliard burde Indien have grundlag for at opkræve en masse skatter. Men det er ikke noget, de gør så meget i i det indiske.

  Cirka 50 millioner mennesker betaler indkomstskat, men med en befolkning på 1,2 milliarder, bliver det kun til 6 % af befolkningen, skriver CNBC.

 5. Indien har flere mobiltelefoner end toiletter

  Indiske kvinder bærer rundt på toiletter til den internationale Toiletfestival i New Delhi.

  Udviklingen brager af sted i Indien. De seneste tal viser, at der findes en milliard mobiltelefonabonnenter. Til gengæld er uligheden stor, og mange har ikke adgang til toilet. Unicef vurderer, at næsten 594 millioner Indere, tæt på halvdelen af landets befolkning, besørger i det fri. 

 6. Indien har det største antal slaver i verden

  En pige reddet fra menneskehandlere i landsbyen Karnal 100 km fra New Delhi.

  Selvom de fleste nok forbinder slaver med en tid for længe siden, så er det stadig et skræmmende aktuelt fænomen i Indien.

  I landet vurderes det, at der findes flere end 14 millioner slaver i kategorier som tvangsarbejdere og prostituerede. Ifølge Global Slavery Index er Indien det land i verden med klart flest slaver.

 7. Indien har flere sprog end noget andet land

  REUTERS/Ajay Verma (INDIA)

  Indien har over 1500 forskellige sprog og dialekter. I 1961 blev antallet opgjort til 1652 sprog, men en del af dem tales ikke mere, skriver BBC.

  Landets seks største sprog er: Hindi, Bengali, Telugu, Marathi, Tamil og Urdu, og de tales hvert af flere end 50 millioner mennesker. 122 sprog tales hver af flere end 10,000 mennesker.

  Både hindi og engelsk er officielle sprog i Indien.

 8. Indien er verdens største filmproducent

  Skuespillerne Riteish Deshmukh og Nargis Fakhri.

  Cirka 1100 film om året producerer Indiens filmindustri. Hovedparten kommer fra byerne Chennai og Hyderabad samt Indiens svar på Hollywood, Bollywood, i Mumbai.

 9. Verdens største forsamling af mennesker

  Kumbh Mela i Ujjain, Indien.

  Tæt på 100 millioner mennesker samles til Hindufestivalen Kumbh Mela. Dermed er begivenheden den største forsamling af mennesker i verden. Den religiøse valfart markeres ca. hvert tredje år, og den fejres ved hellige steder ved floderne Ganges, Yamuna og Godavari.

 10. Verdens farligste trafik

  Færdselsuheld på motorvej ved Mumbai.

  Hvis man har været i Indien, ved man, at mange kører med hovedet under armen.

  Ifølge officielle tal kan det også aflæses i statistikkerne. 115.000 mennesker dør om året, viser tallene, men en nylig britisk undersøgelse viser, at det reelle tal nok ligger nærmere 200.000 trafikdrab om året, skriver BBC.