Udland

Trump langer ud efter Ku Klux Klan og nynazister efter bilangreb

Donald Trump er blevet kritiseret for ikke at tage ordentligt afstand fra højreorienterede efter angreb mod demonstration.

USA's præsident Donald Trump tager nu direkte afstand til de højreorienterede grupper, der i weekenden stod bag optøjerne i byen Charlottesville.

En kvinde blev dræbt, da en bil torpederede en gruppe demonstranter, der protesterede mod de højreorienterede.

Præsident Donald Trump er efter angrebet blevet kritiseret for ikke at tage ordentligt afstand fra de højreorienterede demonstranter, der blandt andre talte nazister og medlemmer af Ku Klux Klan.

I dag sagde Donald Trump så blandt andet følgende i en erklæring:

- Jeg tager afstand fra dem, som spredte vold i fanatismens og intolerancens navn i selve kernen af USA.

 - Racisme er ondt. Og de, som udøver vold i dens navn, er kriminelle og voldsbøller. Det gælder Ku Klux Klan, nynazister og hvide ekstremister og andre hadgrupper, lød det fra Trump.

USA-ekspert: Bedre sent end aldrig

TV 2s USA-ekspert Mirco Reimer-Elster mener, at dagens erklæring falder ind under kategorien 'bedre sent end aldrig':

- Trump begrænser skaden med den markante udmelding, men samlet set står præsidentens håndtering af weekendens racistiske uroligheder tilbage som en fiasko. Først og fremmest, fordi Trump atter kommer til sidst til en fest, der burde have været hans egen.

- Både præsidentens nationale sikkerhedsrådgiver og justitsminister var mere klar i mælet end præsidenten, der ellers slår sig op som en mand, der ikke pakker tingene ind. Trump kom ind på en tredjeplads, og det er bare ikke godt nok, som nationens leder, siger Mirco Reimer-Elster.

Og det er her, hunden ligger begravet, mener USA-eksperten:

- Uagtet Trumps formodentlige oprigtighed står man tilbage med spørgsmålet, hvorfor Trump ikke bare kunne have meldt så klart ud fra start. Hans kritikere vil fortsat udlægge det som et tegn på, at Trump lefler for det yderste højre.

- Havde Trump udtalt det samme for bare et døgn siden, ville opmærksomheden havde været på det yderste højre og de voldelige sammenstød i Virginia. I stedet kom det primært til at handle om en præsident, der ikke formåede at ramme tonen og optræde som lederskikkelse for nationen.

Trump appellerer til mere enhed

Manden, som er sigtet for at have kørt ind i demonstranterne, blev mandag varetægtsfængslet af en domstol, som afviste at løslade ham mod kaution.

I sin erklæring appellerede Trump også om mere enhed.

- Vi må genopdage de bånd og den loyalitet, som holder os sammen som amerikanere, hed det.

Trumps justitsminister, Jeff Sessions, sagde tidligere mandag, at de voldelige angreb fra nynazister, medlemmer af Ku Klux Klan og ekstremister kan betragtes som "indenlandsk terrorisme".

- Vi vil ikke tillade, at nogle af disse ekstremistiske grupper får nogen plads eller berettigelse, sagde Sessions til CBS forud for Trumps erklæring.