Kommentar: Hvorfor tier Trump, hvor andre t√łr?

Begivenhederne i Charlottesville har atter sat fokus p√• forholdet mellem Donald Trump og det yderste h√łjre.

Donald Trumps historie med det yderste h√łjre er kompliceret. Under valgkampen valgte Trump typisk ikke at distancere sig fra de mangeartede og ofte racistiske grupperinger og deres st√łtte prompte og i klare termer ‚Äď heller ikke da den tidligere Ku Klux Klan formand David Duke erkl√¶rede sin st√łtte til Trump.

Efter valgsejren tog Trump i et interview med New York Times s√• afstand fra det alternative h√łjre og udtalte, at han ikke ville give dem for meget opm√¶rksomhed og dermed bekr√¶ftelse under valgkampen. Det skete i k√łlvandet p√•, at en flok alt-rightere under en tale af Richard Spencer ‚Äď en af frontfigurerne i alt-right bev√¶gelsen ‚Äď havde hyldet Trumps valgsejr ved at heile.

I k√łlvandet p√• begivenhederne i Charlottesville i weekenden tweetede pr√¶sident Trump s√•, at ‚ÄĚvi m√• alle st√• sammen og ford√łmme alt, hvad had repr√¶senterer. Der er ikke plads til denne slags vold i USA.‚ÄĚ

Denne vage udmelding, hvor Trump ikke eksplicit n√¶vner det yderste h√łjre, men tier til en vag generalisering, blev m√łdt med massiv kritik i USA ‚Äď ogs√• fra republikansk side. For ironisk nok har ikke-politikeren, der ellers ynder at kalde en spade for en spade, vist sig mindre klar i spyttet, n√•r snakken er faldet p√• det yderste h√łjre, end de amerikanske levebr√łdspolitikere.

Kritikkens h√•rdhed skyldes ogs√•, at lige pr√¶cis Trump i √•revis har anklaget fremtr√¶dende politikere som Hillary Clinton og pr√¶sident Obama for ikke at ville tage ordene ‚ÄĚislamistisk terrorisme‚ÄĚ i munden af angivelige hensyn til den politisk korrekte venstrefl√łjselite i USA. If√łlge Trump kunne man ikke l√łse terrorproblemet, hvis man ikke startede med at itales√¶tte problemet i sine korrekte termer. Men n√•r det kommer til det yderste h√łjre, har twitterpr√¶sidenten Trump v√¶ret i√łjnefaldende mundlam.

Men hvad skyldes den trumpske tavshed?

√Örsagerne er mangeartede if√łlge kritikerne. Men √©n ting er sikkert: Trumps tavshed er en ganske bevidst handling. Hvorvidt den er udtryk for mere end politisk opportunisme, debatteres heftigt.

I den venlige udl√¶gning skyldes Trumps vage udmeldinger og til tider rungende tavshed, at Trump er en popul√¶r mand p√• h√łjrefl√łjen og ikke g√•r h√•rdt i rette med folk, der er ham venligstemt. Formuleret i en k√¶rlighedsmetafor kan Trump godt lide avancerne og at blive beg√¶ret, selvom han ikke selv n√¶rer f√łlelser for det yderste h√łjre.

I den mindre venlige udl√¶gning er Trump enig i bev√¶gelsens racistiske tankegods, men klog nok til at vide, at man ikke kan turnere offentligt med den slags. Eller igen udtrykt i en k√¶rlighedsmetafor: Trump er faldet for det yderste h√łjre, men kan ikke g√łre sin k√¶rlighed offentlig, af frygt for konsekvenserne. Derfor m√• han dyrke sine f√łlelser i smug og tilkendegive dem ved at tie.

Personligt vurderer jeg, at Trump af politisk opportune muligheder holder igen med kritikken snarere end at v√¶re racist. Hvad det i s√• fald siger om Trumps moralske kompas og politiske kynisme, er s√• et nyt interessant sp√łrgsm√•l, der dog m√• vente til en anden god gang.

I forbindelse med h√¶ndelserne i Charlottesville overlod pr√¶sidenten det til en anonym embedsmand i Det Hvide Hus at forklare, at pr√¶sident Trump selvf√łlgelig tog afstand fra det yderste h√łjre og dets racistiske sindelag. Ironien i, at en pr√¶sident, der har tordnet mod de mange l√¶k i Det Hvide Hus, via et (planlagt) l√¶k f√•r klargjort sin position, er til at f√• √łje p√•.

Uagtet denne pr√¶cisering st√•r vi fortsat tilbage med sp√łrgsm√•let, hvor oprigtig Trumps afstandtagen er? Ligeledes ved vi fortsat ikke, hvorfor pr√¶sidenten har det s√• sv√¶rt med at distancere sig fra det yderste h√łjre. Er det smigreriet eller den forbudte k√¶rlighed?

Det st√•r til geng√¶ld klart, at det yderste h√łjre fortsat instrumentaliserer Trump og flittigt itales√¶tter fort√¶llingen om, at det var dem, der vandt sejren for Trump. Her anf√łrt af den tidligere Ku Klux Klan leder David Duke.

√ėnsket om beg√¶r og beundring er menneskeligt. Men n√•r det kommer til den yderste h√łjrefl√łj, ville det kl√¶de lederen af verdens mest magtfulde nation at udvise lidt mindre forf√¶ngelighed og lidt bedre d√łmmekraft.