Udland

Højre-radikal 20-årig bag dødeligt angreb på demonstranter i Virginia

20-årige James Alex Fields Jr., der kørte ind i demonstranter i Virginia, havde højreekstremistiske synspunkter, siger en tidligere lærer.

Det kostede den 32-årige Heather Heyer livet, da 20-årige James Alex Fields Jr. i en muskelbil, en Dodge Challenger, kørte ind i en gruppe antifascistiske demonstranter i Charlottesville i Virginia.

En tidligere lærer fortæller, at den 20-årige fra Maumee, Ohio, der deltog i et højreradikalt møde, som Heather Heyer var med til at demonstrere imod, havde sympati for Adolf Hitler.

- Når du talte med James i et stykke tid, ville du begynde at høre den sympati for nazismen, den idolisering af Adolf Hitler, den tro på hvidt overherredømme, siger gymnasielærer Derek Weimer til Associated Press (AP).

Men den 20-åriges mor, Samantha Bloom, siger ifølge CNN til mediet Toledo Blade, at hun ikke vidste, at hendes søn var i Virginia for at deltage i et stævne for hvide nationalister, og at det kommer bag på hende.

- Han havde en afro-amerikansk ven, siger Samantha Bloom til Toledo Blade.

Følte sig forfulgt

Men Derek Weimer kan fortælle om en elev, der havde ekstremistiske synspunkter og gav udtryk for dem.

- Det var helt klart, han havde nogen virkelig ekstreme synspunkter og måske en smule vrede bag dem. Han følte sig, hvordan skal jeg sige det, undertrykt og forfulgt. Han troede virkelig på den her hvide overlegenheds-ting ("white supremacist thing, red.) Han var virkelig bidt af nazismen, og han var virkelig glad for Adolf Hitler, siger Derek Weimer til AP.

Den amerikanske præsident Donald Trumps sikkerhedsrådgiver, H. R. McMaster har overfor ABC News betegnet angrebet på demonstranterne som terror.

- Hver gang du iværksætter et angreb mod mennesker, som fører til frygt, så opnår det definitionen terrorisme, siger han i et tv-interview på ABC News.

Demonstranterne i Charlottesville demonstrerede imod en stor march, som flere grupper af højreradikale nationalister havde organiseret under navnet "Unite The Right", blandt deltagerne var Ku Klux Klan.

De højeradikale var utilfredse med, at myndighederne i Charlottesville har besluttet at fjerne en statue af sydstatsgeneralen Robert E. Lee - en markant skikkelse under den amerikanske borgerkrig, hvor sydstaterne bl. a. var imod afskaffelsen af slaveriet.

Det kostede i lørdags Heather Heyer livet.

Hun omkom og 19 andre blev kvæstet, da James Alex Fields Jr. kørte ind i menneskemængden af demonstranter.

Han vil mandag via video-link fra en celle i arresten blive fremstillet ved et retsmøde i Charlottesville, Virginia. Sigtelsen mod ham lyder ifølge CNN på "second degree murder", en amerikansk betegnelse for uagtsomt manddrab.

Han er desuden sigtet for bevidst at skade andre mennesker og for ikke at forhindre en dødelig ulykke. Ifølge CNN er det uklart, om han på nuværende tidspunkt har en forsvarer.