Udland

Trumps sikkerhedspolitiske rådgiver: Bil-angreb var terror

Højrenationalister protesterede kraftigt over fjernelsen af en statue i Virginia. De er åbenlyst racistiske, fortæller historiker.

USA's præsident, Donald Trump, fordømte lørdag hændelserne i Charlottesville i delstaten Virginia, hvor en 32-årig kvinde døde efter en bil torpederede en række personer under en demonstration i byen.

To andre personer blev dræbt ved en helikopter, der var ved at "bistå med sikkerhedsressourcer i den igangværende situation".

Nu går præsidentens sikkerhedsrådgiver, H.R. McMaster, et skridt videre. Han kalder volden mod aktivister i Virginia for terrorisme.

- Hver gang du iværksætter et angreb mod mennesker, som fører til frygt, så opnår et definitionen terrorisme, siger han i et tv-interview på ABC News.

Demonstranter vil beklage drab

Både fredag og lørdag har uroen ulmet i byen, hvor hvide  nationalistiske fraktioner har annonceret en stor march under navnet 'Unite the Right'.

Blandt demonstranterne var medlemmer af Ku Klux Klan og den såkaldte alt-right-bevægelse, som præsident Donald Trumps nærmeste rådgiver, Steve Bannon, har været en nøglefigur indenfor.

De var rasende over, at myndighederne i Charlottesville havde besluttet at fjerne en statue af sydstatsgeneralen Robert E. Lee - en markant skikkelse under den amerikanske borgerkrig.

Klik på galleriet herunder og se flere billeder fra demonstrationen:

Mikkel Andersson, historiker og journalist har fulgt alt-right-bevægelsen, som er en af hovedaktørerne i demonstrationen. Han forklarer, at det er en ny højreorienteret, nationalistisk gruppering, der er kommet i løbet af de sidste to år i USA.

- De er åbenlyst racistiske. De kæmper for en hvid etnisk ren stat i USA. De mener, at jøderne styrer medierne. Og så er de meget erklærede modstandere af homoseksuelle, siger han.

Dog vurderer han ikke, at voldelige elementer som bilepisoden hører til deres profil.

- Selvom mange af dem sikkert vil synes, det er dejligt, at nogle venstreorienterede blev kørt ned, vil mange af dem synes, det er en fiasko, at det skete. Det sætter dem i et dårligt lys, og det var ikke deres hensigt.

Det er endnu uvist, om bilisten, som torpederede aktivisterne, er en del af alt-right-bevægelsen eller ej.

Sikkerhedsrådgiver: Bilisten er kriminel

H.R. McMaster beskriver over for ABC News episoden som "kriminel".

- Hvad du ser her, er en kriminel handling. En kriminel handling, der kan motiveres af had og en blind tro, siger han.

- Vi kan ikke tolerere den slags snæversynethed. Tolerance er nødt til at overvinde denne form for had.

Den amerikanske delstat Virginia blev af byens guvernør, Terry McAuliffe, erklæret i nødretstilstand tidligere lørdag. Det skete som reaktion på sammenstødet mellem højreorienterede, nynazistiske grupper og moddemonstranter.