Udland

Nordkoreas nervekrig mod USA - har 1065 sekunder til at reagere

Nordkoreas trussel om at sende missiler mod øen Guam kan udstille hullerne i USA's missilforsvar.

Et sted i Nordkorea holder der fire enorme køretøjer med 16 hjul, grøn camouflagemaling en farlig last: Fire helt nye 28 tons tunge missiler klar til affyring.

Målet for missilerne er havet ud for den amerikanske ø Guam, og de 16 meter lange Hwasong-12 missiler er led i en nervekrig, som netop nu udspiller sig mellem USA og Nordkorea.

For tør Nordkorea sende missilerne afsted? - vil USA skyde dem ned? - og KAN amerikanerne i det hele taget ramme dem?

Øen Guam er amerikansk territorium. Der er en flådebase, og den er udstyret med et meget moderne missilforsvar.

Men det er svært at uskadeliggøre et missil, der kommer flyvende med cirka 19.000 kilometer i timen. 

De vil flyve 3356,7 kilometer på 1065 sekunder.

Kim Rak Gyom, general, Nordkorea

En meget præcis trussel

USAs præsident Donald Trump truede Nordkorea med "bål og brand" i onsdags, og fredag sagde præsidenten endda, at løftet om bål og brand måske ikke var barsk nok.

De ildevarslende ord fra præsidenten er svar på en trussel fra general Kim Rak Gyom, der er chef for Nordkoreas missilprogram.

Normalt plejer Nordkorea ikke at fortælle ret meget i forvejen, når det stalinistiske diktatur sender missiler op, men denne gang kom der ekstremt specifikke oplysninger fra Kim Rak Gyom.

Nordkoreas har planer om at sende fire missiler mod Guam.

Han truede med at sende fire ubevæbnede missiler mod Guam, hvor de ville falde i havet ud for øen.

- De vil flyve 3356,7 kilometer på 1065 sekunder og ramme vandet mellem 30 og 40 kilometer fra Guam, oplyste den nordkoreanske general.

Kim Rak Gyom, chefen for Nordkoreas missilprogram.

Der er næppe nogen bomber om bord, hvis missilerne sendes op, men vil USA tolerere, at missilerne kommer så tæt på Guam - og hvad nu, hvis de kommer ud af kurs?

Hvis Nordkoreas diktator Kim Jong-un vælger at sende missilerne op, har USA, Japan og Sydkorea kun få minutter til at reagere før de ildsprudlende nordkoreanske metalhylstre befinder sig langt ude over Stillehavet.

Hvis den nordkoreanske flyveplan holder stik, tager turen til Guam lige under 18 minutter, så hvis USA og dets allierede vil reagere, er der kun ganske kort tid til at beslutte, om missilerne skal skydes ned, eller om de skal have lov til at fortsætte.

Nordkoreanerne er så stolte af deres Hwasong-14 missil, at den succesfulde missiltest er blevet motiv på et af landets frimærker.

Og det er absolut en mulighed, at amerikanerne giver sig til at skyde, siger Adam Mount, der er Senior Fellow ved tænketanken Center for American Progress til CNN.

- Hvis USA stoler på, at de ikke vil ramme amerikansk territorium, er det muligt, at de bare vil lade dem falde i havet. Jeg tror dog, at de vil gøre en seriøs overvejelse om at skyde dem ned, siger han til tv-stationen.

Hvor mon de rammer?

Der er ikke nogen, som med sikkerhed ved, hvor præcise de nordkoreanske missiler er, og efter en rejse på over 3000 kilometer, der går op på kanten af Jordens atmosfære, skal der kun ganske lidt til at påvirke, hvor de slår ned.

Nordkoreas diktator Kim Jong-un inspicerer et missil af samme type som det landet truer med at sende mod Guam.

Mike Elleman, der er senior fellow og ekspert i missilforsvar ved International Institute for Strategic Studies, vurderer over for avisen Business Insider, at missilerne sandsynligvis vil ramme inden for en radius af 10 kilometer af deres mål.

Men han påpeger, at selv den mindste fejl under opsendelsen kan sende missilerne på afveje - og så kan USA og Japan blive tvunget til at skyde.

Hvis USA eller Japan vil skyde missilerne ned, har de to systemer til rådighed.

Det ene hedder Aegis - det andet hedder THAAD. 

Et amerikansk krigsskib affyrer et antiluftskytsmissil som led i en øvelse med Aegis-radarsystemet.

Aegis-systemet er installeret i japanske og amerikanske flådefartøjer. Det benytter sig af en ekstremt præcis radar. 

Radaren kan bruges til at forudse missilets bane. Det giver mulighed for at indhente missilet med antiluftskytsmissiler kort efter opsendelsen fra Nordkorea.

USA's nye forsvarsvåben

Der kan også sendes antiluftskytsmissiler af sted fra krigsskibe ude i Stillehavet, hvis USA placerer nogle skibe med Aegis-systemet nær missilets bane.

USAs anden mulighed - THAAD - er mere spektakulær.

Et THAAD-missil opsendes under en øvelse.

Dette våbensystem er ikke afprøvet i krig, men det er installeret på Guam.

THAAD-systemet fungerer ved at skyde et antiluftskytsmissil uden sprængladning direkte mod det nordkoreanske våben.

Hvis missilet fra THAAD-systemet fungerer efter planen er det så præcist, at det rammer Nordkoreas våben i luften, så de to missiler bliver knust ved sammenstødet.

THAAD-systemet

Men hverken Aegis eller THAAD-systemerne er 100 procent præcise.

Så sent som i juni testede USA og Japan Aegis-systemet på Hawaii, men antiluftskytsmissilet ramte ikke sit mål.

85 procents chance for succes

Missilekspert Mike Elleman vurderer over for avisen Business Insider, at USA har rimelig gode odds for at skyde de nordkoreanske missiler ned, hvis det lykkes amerikanerne at sende to antiluftskytsmissiler op mod hver af de nordkoreanske.

Han anslår, at der er 96 procents chance for at skyde hvert enkelt af de fire missiler ned.

Hvis hans vurdering er korrekt, er der altså 85 procents chance for at skyde alle fire missiler ned - og dermed 15 procents risiko for at et enkelt af de fire nordkoreanske missiler slipper igennem.

Og det kan meget vel være dette udfald nordkoreanerne håber på.

Det siger Adam Mount fra tænketanken Center for American Progress til CNN.

Han siger, at styret i Pyongyang meget vel kan håbe på, at amerikanerne bluffer om, hvor effektivt deres missilforsvar er.

- Hvis USA forøger at skyde missilerne ned, vil de gerne ramme dem alle. Hvis det mislykkes at ramme et enkelt, sender det et signal om USAs begrænsede kapacitet. De her systemer er ikke perfekte, siger han til CNN.

Den 14. maj 2017 lykkedes det Nordkorea at teste et Hwasong-12 missil med succes. Billedet her er ifølge nordkoreanerne fra den aktuelle test.

De fire 28 ton tunge missiler, der holder klar på vogne i Nordkorea, er dog heller ikke perfekte.

Tre testaffyringer i april 2017 endte i eksplosioner over den nordkoreanske himmel - men ved den seneste test i maj lykkedes det at få missilet til at flyve som det skulle.

Så mens beboerne på Guam og i resten af verden venter på det næste træk i nervekrigen har USAs  præsident nået at sende nordkoreanerne en besked på Twitter:

USA har sine soldater på plads, og er klar til at svare igen, hvis Kim Jong-un trykker på aftrækkeren.