Udland

Bil torpederer demonstranter: En person sigtet for drab

Adskillige er såret efter voldelige sammenstød, der har bragt delstaten Virginia i undtagelsestilstand.

En 32-årig kvinde er omkommet ved demonstration i Charlottesville, Virginia, i USA efter at en bil torpederede en række moddemonstranter i byen.

Det oplyser borgmester i byen, Mike Signer, på Twitter.

Hospitalskilder bekræfter over for nyhedsbureauet AP, at 19 er sårede. Ifølge en reporter fra CBS News spænder skaderne fra mindre kvæstelser til kritisk tilstand.

Føreren af bilen er anholdt af det lokale politi, bekræfter officielle kilder ifølge AP. Han er blevet identificeret som en 20-årig mand fra Maumee, Ohio. Han er sigtet for uagtsomt manddrab. 

- Jeg sagde til ham, han skulle være forsigtig. Hvis de skal demonstrere, skal de være sikre på, det sker fredeligt, siger den anholdtes mor til mediet The Blade.

Yderligere to personer er dræbt. Dette er sket ved en helikopterulykke nær demonstrationen. Det er endnu uvist, om ulykken hænger sammen demonstrationerne.

Ifølge en officiel udmelding var helikopteren i gang med at "bistå med sikkerhedsressourcer i den igangværende situation i Charlottesville".

Virginia erklæret i undtagelsestilstand

Den amerikanske delstat Virginia blev af byens guvernør, Terry McAuliffe, erklæret i nødretstilstand tidligere lørdag.

Det skete som reaktion på sammenstødet mellem højreorienterede, nynazistiske grupper og moddemonstranter i Charlottesville. Det skete angiveligt som "et svar på volden" og for at give statens politi og sikkerhedsstyrker mulighed for at gribe ind.

De højreorienterede grupper raser over en beslutning om at fjerne en statue af sydstatsgeneralen Robert E. Lee - en markant officer under den amerikanske borgerkrig. Sydstaterne gik i krig i 1861 for retten til at have sorte slaver. De tabte krigen til nordstaterne.

Lee står opstillet i en park i byen. Tidligere i år besluttede byrådet at fjerne statuen.

Råb, skrig og knytnæveslag

Sammenstødet begyndte lørdag formiddag lokal tid, hvor hundredvis af mennesker stod opstillet over for hinanden.

Der lød skrig og råben, blev uddelt knytnæveslag og kastet med flasker, da de hvide nationalister forsøgte at presse sig forbi moddemonstranterne.

Blandt demonstranterne var medlemmer af Ku Klux Klan og den såkaldte alt-right-bevægelse, som præsident Donald Trumps nærmeste rådgiver, Steve Bannon, har stået i spidsen for.

Flere af dem var mødt op i uniformer og bar skjolde. De bar også åbent skydevåben.

Klik på galleriet herunder og se flere billeder:

Jason Keller, der er en højreorienteret blogger, siger, at de havde planlagt en "pro-hvid"-demonstration for at protestere mod, at general Lee skal fjernes fra parken i bymidten.

Politikere tager afstand

USA’s præsident, Donald Trump, tager på det kraftigste afstand fra lørdagens hændelse i Charlottesville.

- Der er ikke plads til denne slags vold i USA, skriver han på Twitter

Trump fordømmer voldelige sammenstød i Virginia Video: Jane Bruun Elkjær

Også borgmesteren Mike Signer tager afstand til urolighederne.

På sin Twitter-profil opfordrer han demonstranter til at tage hjem til deres familier. 

- Jeg er rasende og jeg er dybt påvirket af bilulykken, der har såret mange. Tag venligst hjem, alle sammen. Vi kan arbejde i morgen. Gå hjem. Tak, skriver han.