Udland

Lille stillehavsø er blevet centrum for atombombe-trusler: Vi er normalt et paradis

Den lille tropeø Guam er blevet en central brik i den tiltagende konflikt mellem Nordkorea og USA.

31 grader, solskin og risiko for byger.

Sådan lyder vejrudsigten for Guam i disse dage. Det er egentlig, som det plejer at være på solskinsøen, hvor selv flaget indeholder en tegning af en palme på en sandstrand.

Men nu er der også lige en ekstra risiko at bekymre sig om, hvis nye trusler fra Nordkorea skal tages alvorligt: Et angreb med langtrækkende missiler, som kan gennemføres inden for få uger.

USA, og især landets præsident, Donald Trump, har reageret kraftigt på udmeldingen.

Derfor er verdens øjne også pludseligt rettet mod den lille ø, der hører under USA som amerikansk territorium.

For selvom de godt 160.000 indbyggerne er vant til militær og store våben, i kraft af at tæt på en en tredjedel af øens areal er fyldt af militærbaser, er den seneste eskalering ikke gået ubemærket hen på den lille ø i Stillehavet vest for Fillippinerne.

- Det er ret skræmmende at tænke på, siger 26-årige J’ Rae Tedtaotao.

Det amerikanske flag side om side med Guams flag.

- Jeg har boet på Guam hele mit liv, men jeg ved godt, at man skal bekymre sig om, hvad der sker derude, samtidig med at man har sin dagligdag. Så man har sine egne bekymringer oven i det her med øen, siger J’ Rae Tedtaotao.

- Vi har været bange siden i går. Lige nu planlægger jeg sammen med familien, hvad vi skal gøre, hvis der sker noget, og hvis der opstår en nødsituation, siger en anden indbygger, Kate Quiambao.

Guam ligger i Stillehavet vest for Filippinerne

Michael F. Phillips, er også bekymret:

- Når man hører sin hjemegn nævnt i de landsdækkende nyheder, så stopper man op og tænker. Og jeg tror, de fleste i verden og i andre dele af USA mangler kendskab til vores fortid og ikke selv har prøvet det, som vi går igennem nu. Det er så let at sige, der ikke er grund til bekymring, siger han.

Ikke den store ændring

Netop sådan et løfte om ikke at bekymre sig er kommet fra Guams guvernør.

- På nuværende tidspunkt er der ingen ændringer i trusselsniveauet, hverken på militærbaserne i Guam eller i civilsamfundet, siger Eddie Baza Calvo, der er guvernør for Guam.

Han understreger dog også, at øsamfundet er klar over den højspændte situation.

- Vi forsøger ikke at overdrive eller underdrive, men forhåbentlig kan vi, ud fra de oplysninger vi har, agere roligt og leve vores liv som normalt, men samtidig lave forberedelser, siger han.

Han forklarer i et tv-interview med nyhedsbureauet AP, at Guam har en række tyfonsikrede skoler, som kan bruges som tilflugtssteder. Men han erkender også, at der ikke er meget at gøre, hvis øen skulle blive ramt af en atombombe.

- Men vi skal ikke gå i panik, for hvis det skulle gå hen og ske, ville det starte noget helt katastrofalt, ikke bare for Guam, men for verden. Og vi har altid troet, at vores lederskab og lederne omkring i verden ikke vil gøre noget, der vil være selvmord, siger Eddie Baza Calvo.

Bare kom an

Guamerne har amerikansk statsborgerskab, og en af dem, den 47-årige sælger Peter Toves, ryster i hvert fald ikke i bukserne.

Peter Toves, Sælger, Guam.

- Hvis de truer os, så bare kom an. USA er stærk. Jeg er ret sikker på, vi godt kan klare dem. Jeg har en slægtning i Sydkorea. Han har sendt beskeder til familien om, at vi ikke skal være bekymrede. ”Drik øl. Bare nyd livet og solen”. Så der er ingen grund til bekymring, siger Peter Toves.

Guameren Tony Babauta, der tidligere har arbejdet i den amerikanske administration, frygter, at det øgede fokus på den militære trussel mod Guam vil gå ud over øens image.

- Vi er kendt som et militært anlæg, hvorfra USA’s styrker kan sikre freden og stabiliteten i regionen. Det er uheldigt, at der skal komme sådan nogle spændinger i regionen, før folk hører noget andet om Guam. For bortset fra spændingerne i regionen mellem USA og Nordkorea er Guam et vidunderligt sted. Det er et paradis, slutter Tony Babauta.