Udland

Nordkoreas angrebsplan næsten klar - fire missiler skal sendes mod stillehavsø

Nordkorea har opgivet at snakke med Donald Trump og truer nu med at angribe USA's base på stillehavsøen Guam.

På ordre fra Nordkoreas leder Kim Jong-un er landets hær "for alvor i gang med at undersøge en plan" om et angreb nær den amerikanske stillehavsø Guam.

Det oplyser general Kim Rak Gyom, der er leder af missilkommandoen, i en pressemeddelelse på det statslige nyhedsbureau KCNA, skriver CNN.

Guam huser blandt andet USA's militære base Anderson Air Force Base, og det er den, Nordkorea truer med at angribe om kort tid ved at sende fire missiler af sted samtidig som "en afgørende advarsel til USA".

USA advarer Nordkorea

Nordkoreas melding kommer dagen efter, at USA's præsident, Donald Trump, advarede om, at Nordkorea vil opleve alvorlige konsekvenser, hvis landet fortsætter sine trusler mod USA.

- De vil blive mødt med bål og brand, som verden aldrig har oplevet det før, sagde Donald Trump.

Trumps advarsel kom kort efter, at amerikanske medier havde skrevet om en hemmelig efterretningsrapport. Af den fremgår det, at Nordkorea har formået at fremstille et mindre atomsprænghoved til et af landets missiler.

Nordkorea fnyser af Trump

Men de trusler ryster man på hovedet af i Nordkorea, hvor general Kim Rak Gyom kalder hans retorik for "en masse sludder", som ikke indfanger situationens alvor.

- Det her går vores rasende artillerister i KPA (Det Koreanske Folks Hær, red.) ekstremt på nerverne, siger general Kim Rak Gyom ifølge KCNA.

- En god dialog er ikke mulig med sådan en fyr, der ikke ejer fornuft, og kun absolut styrke kan fungere mod ham.

Frygten spreder sig i USA

Men TV 2s USA-korrespondent Jesper Steinmetz understreger, at det trods raslen med sablerne henover Stillehavet stadig kun er "en krig på ord".

- Der er ingen tvivl om, at det er en alvorlig retorisk eskalering af situationen. Men det er stadig kun en krig på ord, siger han.

TV 2s USA-korrespondent siger, at man i USA er bange for Nordkoreas konkrete trusler. Men samtidig manes der til ro, da Nordkorea kender prisen for et angreb: Udslettelse. Video: Mette Stender Pedersen

Men da Nordkorea denne gang har truet med at angribe et bestemt område - og ej med at hævne et eventuelt angreb fra USA, som de plejer - er frygten begyndt at sprede sig i USA.

- Der er frygt for, at Nordkoreas regime og leder føler sig så presset op i en krog, at de føler sig tvunget til at føre truslerne ud i livet. Trumps improviserede trusler forleden og de økonomiske sanktioner, som FN vedtog i weekenden, presser Nordkorea, siger Jesper Steinmetz.

- Men militæreksperter mener stadig, at det er overvejende usandsynligt, at Nordkorea gør alvor af truslen, for da ville de blive udslettet. Derfor har de alt at tabe ved at handle, forklarer han.

Spændingerne mellem USA og Nordkorea er intensiveret den seneste tid. Få et overblik over konflikten og oprustningen mellem de to lande her. Video: Anne Nordestgaard Dyrehauge & Anders Masannek Jørgensen