Udland

Mens verden fordømmer landet, støttes de nu fra Cuba

Venezuelas omstridte præsident Nicolas Maduro får lykønskninger og moralsk opbakning fra Cuba.

- Kære Nicolas. Med stor revolutionær jubel erfarede jeg resultatet af valget til den nye nationale forfatningsforsamling.

Sådan indledes et lykønskningsbrev sendt fra den cubanske præsident Raul Castro til kollegaen i Venezuela, præsident Nicolas Maduro.

Og Maduro er formentlig glad for støtten. Den falder nemlig i en ellers langstrakt række af fordømmelser, kritik og sanktioner efter det netop overståede valg til et nyt forfatningsråd i Venezuela.

Den nye forsamling har til opgave at skrive landets forfatning om, og blev allerede inden valget beskyldt for kun at være sat i verden for at samle endnu mere magt hos den siddende præsident Maduro og hans støtter.

Blodigt valg

Oppositionen i Venezuela opfordrede til boykot af valget, og selve valgdagen blev en blodig affære med demonstrationer og voldelige sammenstød mellem oppositionsstøtter og politi.

Seks mennesker mistede livet, og flere end 80 blev såret i optøjerne. Siden april har flere end 120 mennesker mistet livet i sammenstød mellem demonstranter og politi og sikkerhedsstyrker.

Knap havde røgen lagt sig fra valgdagen, før end de første beskyldninger om valgfusk dukkede frem.

I brevet fra Raul Castro, bliver der ikke sat en finger på afviklingen af valget og oprettelsen af det nye råd, der udelukkende består af Maduro-støtter.

- Processen gør Venezuela til et forbillede for hele kontinentet, hvad Fidel understregede, skriver Raul Castro i brevet, og henviser til sin bror Fidel Castro, den tidligere leder af Cuba, der døde sidste år 90 år gammel.

I videoklippet over artiklen læses brevet op af en cubansk Tv-vært.

- I kan imødese mørke dage med kamp, international chikane og blokader, men også konstruktive dage med arbejde for de revolutionære og det venezuelanske folk, der ikke vil stå alene, men have os cubanere i forreste række af militant solidaritet og engageret i dets sag, skriver Raul Castro inden brevet afsluttes:

- En stor omfavnelse, Raul Castro Ruz.