Udland

Hollandsk politi anholder to personer i europæisk æggeskandale

Millioner af æg er trukket tilbage i flere europæiske lande. Også Danmark er bekræftet ramt.

De hollandske myndigheder har torsdag anholdt to personer i forbindelse med efterforskningen af en større fødevareskandale med giftholdige æg, der den seneste tid har ramt flere europæiske lande.

Det oplyser anklagemyndigheden ifølge nyhedsbureauerne Associated Press og AFP.

- Det relateres til to ledere i et selskab, som formodes at have brugt substansen (fipronil red.) i kyllingefarme, siger en talskvinde ifølge Ritzau.

Ifølge en lang række medier er der tale om selskabet Chickfriend. Nyhedsbureauet Reuters har uden held forsøgt at få en kommentar fra firmaet.

Mistænkt for at bringe borgeres sikkerhed i fare

Anholdelserne kommer, efter det tidligere på dagen forlød, at efterforskere i Holland og Belgien havde gennemført koordinerede ransagninger, der har forbindelse til skandalen. 

Otte steder er gennemsøgt i Holland. Europol og EU's juridiske kontor Eurojust har deltaget i opklaringen. 

- De er mistænkt for at have bragt borgernes sundhed i fare ved at levere og bruge fipronil i hønsebure med æglæggende høns, siger anklagerne i en erklæring.

Millioner af æg i flere lande trukket tilbage

I forbindelse med skandalen er millioner af æg blevet trukket tilbage fra butikshylderne i Holland, Tyskland, Belgien, Schweiz og Sverige. 

Alene i Storbritannien vurderer myndighederne, at flere end 700.000 britiske æg er ramt af skandalen.

 - Det er sandsynligt, at mængden af æg, der er kommet til Storbritannien, er tættere på 700.000 end de 21.000, som vi tidligere har troet var importeret, oplyser de britiske fødevaremyndigheder ifølge nyhedsbureauet AFP.  

Det menes, at æggene er blevet inficeret med giftstoffet fipronil, som bruges som insektmiddel mod lus, lopper og mider.

Stoffet er potentielt skadeligt for mennesker, og derfor forbyder EU-regler brug af stoffet på dyr, der skal ende på middagsbordet. 

Torsdag blev det bekræftet, at æggeskandalen nu også har ramt Danmark. 40 æg, der onsdag blev fundet hos en bager i Jylland, blev således bekræftet inficeret med det giftige insektmiddel, oplyste Fødevarestyrelsen til TV 2.

Ifølge styrelsen kan de danske forbrugere dog roligt fortsætte med at købe æg i butikkerne, da de dansk-producerede æg ikke er ramt af skandalen.

Holland anklages for at have holdt skandale skjult

Torsdagens koordinerede aktion i Belgien og Holland kommer efter, at de belgiske myndigheder har beskyldt Holland for at have kendt til problemet med fipronil i æg siden november 2016.

Det er først i juli 2017, at Holland har informeret Belgien om problemet.

I Holland er 300.000 høns blevet aflivet på grund af æggeskandalen, og der er frygt for, at flere millioner af høns må aflives.

Fængslingen af de to personer i Holland kommer efter razziaer, der var koordineret med Belgien. Otte steder er gennemsøgt i Holland. Europol og EU's juridiske kontor Eurojust har deltaget i opklaringen. - De er mistænkt for at have bragt borgernes sundhed i fare ved at levere og bruge fipronil i hønsebure med æglæggende høns, siger anklagerne i en erklæring.