Udland

Trump truer Nordkorea: - I vil blive mødt med ild og raseri

Ifølge ny efterretningsrapport er Nordkorea et skridt tættere på at blive en atomvåbenmagt.

- Nordkorea hellere må holde op med at true USA. For ellers vil de blive mødt med en ild og et raseri, som verden aldrig før har set, siger USA’s præsident Donald Trump til nyhedsbureauet AP.

Præsidentens udmelding kommer samme dag som en rapport ifølge amerikanske medier har slået fast, at Nordkorea har produceret et mini-atomsprænghoved, som kan sættes ind i et af landets interkontinentale ballistiske missiler. Det fremgår af en efterretningsrapport, som The Washington Post har fået adgang til.

I et interview lørdag i MSNBC's 'Hugh Hewitt Show' sagde USA's nationale sikkerhedsrådgiver H. McMaster, at udsigten til et Nordkorea bevæbnet med atomvåben ville være 'uacceptabelt fra præsidentens perspektiv'.

McMaster sagde, at administrationen ville gøre alt for at 'presse Kim Jong-un og dem omkring ham'.

Ifølge TV 2s korrespondent i Washington D.C., Jesper Steinmetz, er der dog ikke bred støtte til en krig mod Nordkorea blandt Trumps rådgivere:

- Der findes ikke nogen brugbare militære løsninger i øjeblikket, som ikke vil eskalere til en katastrofe enten for Sydkorea eller Japan, hvis man eksempelvis fra amerikansk side indledte et militærangreb. Risikoen for gengældelse fra nordkoreansk side er alt for stor.

Jesper Steinmetz vurderer, at truslen fra Trump er endnu en retorisk trussel. Video: Stine Gliese

Interkontinentalt ballistisk missil

  • Et interkontinentalt ballistisk missil, ICBM, er et jord til jord missil med en så stor rækkevidde, at det kan afsendes fra et kontinent, og ramme et mål på et andet kontinent. 
  • Alle fem nationer med fast sæde i FN's sikkerhedsråd, USA, Rusland, Kina, Storbritannien og Frankrig har interkontinentale missiler. 

Tættere på at blive en atomvåbenmagt

Hvis oplysningerne i rapporten er korrekte, er Nordkorea rykket et markant skridt tættere på at blive en atomvåbenmagt.

Tidligere tirsdag sagde Japans forsvarsministerium, at det var tænkeligt, at den nordkoreanske hovedstad Pyongyang 'allerede havde opnået miniaturisering af atomvåben'.

Nordkorea antages at arbejde på at udvide rækkevidden af ​​sine interkontinentale ballistiske missiler, de såkaldte ICBM'er, så de allerede næste år har en rækkevidde, der kan nå til USA. 

Det seneste årti har Nordkorea gennemført seks nukleare tests - to af dem fandt sted sidste år. Den seneste fandt sted den 9. september, hvor våbenforskere anslår, at sprængningen var dobbelt så stor som den, der fandt sted i Hiroshima i Japan i 1945.

Ny analyse fra det amerikanske forsvar 

I en ny analyse foretaget af det amerikanske forsvar fremgår det, at man skønner, at Nordkoreas leder Kim Jong-un kontrollerer op mod 60 atomvåben. Ifølge The Washington Post mener nogle uafhængige eksperter, at antallet af bomber er meget mindre.

Det har længe været svært for de amerikanske efterretningsfolk at fastslå den præcise sammensætning af Nordkoreas atomvåben på grund af regimets kultur og ekstreme grad af hemmeligholdelse.

Spændingerne mellem USA og Nordkorea er intensiveret den seneste tid. Få et overblik over konflikten og oprustningen mellem de to lande her. Video: Anne Nordestgaard Dyrehauge & Anders Masannek