Udland

Nordkorea truer med at affyre missiler mod USA-base

På ordre fra Kim Jong-un undersøger Nordkorea muligheden for et missilangreb mod USA's militære base på Guam.

Få timer efter at den amerikanske præsident, Donald Trump, advarede Nordkorea, om at landet vil blive mødt med "bål og brand", hvis det fortsætter med at provokere USA, truer Nordkorea nu med at affyre missiler mod USA's militærbase på øen Guam i Stillehavet.

- Nordkorea må hellere holde op med at true USA. For ellers vil de blive mødt med en ild og et raseri, som verden aldrig før har set.

Sådan lød det tirsdag fra USA's præsident, og ifølge flere internationale medier kom Nordkorea tidlig onsdag morgen lokal tid med et modsvar. Nordkoreas leder, Kim Jong-un, har angiveligt beordret sine militære strateger til at undersøge en operationel plan for et missilangreb med brug af typen Hwasong-12 mod USA's Anderson Air Force Base på Guam, oplyser nordkoreansk stats-tv.

Trump truer Nordkorea: - I vil blive mødt med ild og raseri Video: Julie Bjørn Teglgård

Regelmæssige trusler fra Nordkorea

The Wall Street Journal skriver, at Nordkoreas statsmedier regelmæssigt rapporterer om trusler om angreb på amerikansk fastland og militære anlæg i Asien.

Normalt er truslerne dog overordnede og meget sjældent knyttet til en direkte ordre fra Kim Jong-un.

Men i dette tilfælde er talsmanden for de strategiske styrker i Nordkoreas hær citeret for at sige, at styrken omhyggeligt undersøger en operationel plan, og at den snart vil aflægge rapport til Kim Jong-un.

- Så snart den øverstbefalende for Den Demokratiske Folkerepublik Korea, Kim Jong-un, træffer en afgørelse, vil planen blive iværksat, siger talsmanden ifølge The Wall Street Journal.

TV 2-korrespondent: Trump er frustreret 

Donald Trumps advarsel til Nordkorea tirsdag kom i kølvandet på en ny rapport, der viser, at Nordkorea har formået at fremstille et mindre atomsprænghoved, der kan affyres i et af landets missiler. The Washington Post skriver, at amerikanske efterretningsfolk i en ny hemmeligstemplet rapport vurderer, at nordkoreanerne allerede har nået dette afgørende skifte inden for landets atomvåbenprogram.

TV 2-korrespondent i USA Jesper Steinmetz mener, at truslen fra Trump er i fuldstændig forlængelse af de retoriske trusler, som Trump tidligere er kommet med.

- Det piner og frustrerer ham tydeligvis, at man ikke kan få sat en stopper for det her kommunistiske regime, som Nordkorea er, der udgør en reel trussel mod USA.

Jesper Steinmetz vurderer, at truslen fra Trump er endnu en retorisk trussel. Video: Stine Gliese

Han fortæller, at præsidenten ikke får bred opbakning fra sine rådgivere til en eventuel krig. Risikoen for gengældelse fra Nordkorea er alt for stor.

- Problemet er bare, at der ikke findes nogen potentielt brugbare løsninger i øjeblikket, som ikke vil eskalere ind til en katastrofe for Sydkorea eller Japan, hvis man for eksempel fra amerikansk side indledte et militærangreb, siger Jesper Steinmetz.

Spændingerne mellem USA og Nordkorea er intensiveret den seneste tid. Få et overblik over konflikten og oprustningen mellem de to lande her. Video: Anne Nordestgaard Dyrehauge & Anders Masannek Jørgensen

Trusselsniveau er uændret

Øen Guam, der ligger i det vestlige Stillehav, er amerikansk territorium. Øen er 550 kvadratkilometer stor og har en befolkning på godt 160.000 mennesker.

Der er omkring 6000 amerikanske soldater på Guam. Næsten en tredjedel af øen er kontrolleret af det amerikanske militær.

Meldingen fra Nordkorea har ifølge Guams guvernør, Eddie Calvo, ikke ændret trusselsniveauet på øen. Men indbyggerne er bekymrede efter at være blevet fanget i midten af den voksende konflikt mellem USA's præsident, Donald Trump, og Nordkorea, fortæller flere indbyggere ifølge nyhedsbureauet AP.

USA's guvernør på Guam har i forsikrer onsdag, at udviklingen af truslerne fra Nordkorea ikke ændrer øens generelle trusselsniveau. Video: Andreas Thau Loftager