Udland

Militærekspert om Trumps trusler: Der findes ikke en militær løsning

Trump skærper retorikken over for Nordkorea, men der ikke noget konkret, der tyder på, at USA er på vej i krig med Nordkorea, siger USA-korrespondent.

Spændingerne går højt mellem USA’s præsident og det nordkoreanske styre, der på skift kommer med trusler mod hinandens lande og praler med egne arsenaler af atomvåben.

Men der findes ikke nogen militære løsninger, der ville give mening i striden mellem USA og Nordkorea.

Det siger Karsten Marrup, der chef for Center for Luftoperationer ved Forsvarsakademiet.

- Hvis man leger med tanken, hvor skræmmende den end måtte være, så kan man sige: Den bedste mulighed for at minimere tab af menneskeliv på amerikanernes side ville være at udradere Nordkorea fuldstændigt med atomvåben, siger han til TV 2.

Rent galimatias

Selvom Nordkorea har missiler, som de vil kunne ramme store dele af resten af verden med, så har landet ikke kapaciteterne til at forsvare sig mod et fuldt angreb fra USA.

- Men når det er sagt, så bliver man også nødt til at sige, at det er rent galimatias. Det er jo tanker, som vi ikke kan se ført ud i livet. Det ville være imod alle konventioner. Og jeg tror faktisk ikke, amerikanerne ville få ret mange anerkendende nik fra den øvrige del af verden, hvis de gjorde det her, siger Karsten Marrup.

En konventionel krig mellem USA og Nordkorea ville også være en rigtig dårlig løsning, fordi Nordkorea holder deres naboer i syd som gidsel.

Ifølge Karsten Marrup kan Nordkorea ramme Sydkoreas hovedstad, Seoul, med cirka 10.000 granater i minuttet, hvis det kommer til en krig.

- Derudover har de også gravet nogle tunneller under den demilitariserede zone, det ved vi. Nogle af dem har man ikke fundet endnu. Og det betyder, de kan køre divisioner ned i Sydkorea og begynde et kapløb om at komme ned og tage havnene, så man ikke kan komme ind med forstærkninger, siger han.

USA ikke på vej i krig

USA’s præsident, Donald Trump, kom tirsdag med en direkte advarsel til Nordkorea:

- Nordkorea må hellere holde op med at true USA. For ellers vil de blive mødt med en ild og et raseri, som verden aldrig før har set.

Og efter Trumps udtalelse kom Nordkorea med en konkret trussel mod USA's militærbase på øen Guam i Stillehavet.

I USA sammenligner man med den retorik, der udløste Cubakrisen i 1962, hvor USA var på vippen til atomkrig med det daværende Sovjetunionen. Det fortæller TV 2’s korrespondent Jesper Steinmetz fra USA.

Her taler eksperter om, at Trump og hans regering er med til at trænge Nordkorea op i en krog, hvor man risikerer at komme til at tirre Nordkorea til en forkert beslutning.

- Men når det er sagt, så er der ikke noget konkret, der tyder på, at USA er på vej i krig med Nordkorea. Der er ikke nogle konkrete militære planer om at opruste, og der er ingen planer om at sende yderligere amerikanske tropper til den koreanske halvø, siger Jesper Steinmetz og tilføjer:

- Og alle med forstand her i landet er fuldstændig klar over det ragnarok, man ville udløse, hvis man gik i krig med Nordkorea. Og den pris er USA ikke villig til at betale lige i øjeblikket.