Udland

Japan advarer: Nordkorea har gjort store fremskridt med atomvåben

På trods af, at Nordkorea er blevet pålagt nye sanktioner, har landet ikke tænkt sig at afbryde deres atomvåbenprogram.

Japan hævder, at Nordkorea har taget deres atomprogram til et nyt stadie.

Det skriver britiske The Guardian. Kim Jong-un og hans militær har angiveligt udviklet et nyt interkontinentalt ballistisk missil med atomsprænghoveder.

Siden sidste år, da Nordkorea lavede to atomaffyringer og mere end 20 ballistiske missilaffyringer, er sikkerhedstruslen fra Pyongyang nået et nyt stadie

Rapport udarbejdet af Japan

Missilet har angiveligt mulighed for at ramme USA’s fastland og er udviklet på trods af sanktioner pålagt af det internationale samfund. FN har tidligere forsøgt at besværliggøre Nordkoreas muligheder for at udvikle sådanne missiler.

- Siden sidste år, da Nordkorea lavede to atomaffyringer og mere end 20 ballistiske missilaffyringer, er sikkerhedstruslen fra Pyongyang nået et nyt stadie, lyder det i den nye rapport, som er lavet af det japanske kabinet.

Tidligere har eksperter vurderet, at Nordkorea skulle være flere år bagud i forhold til at nå til et punkt, hvor landet ville udgøre en reel trussel, når det kom til atomvåben. Men ifølge den japanske rapport har Nordkorea nu gjort store fremskridt inden for netop dette område.

USA vil komme til at betale dyrt for alle de forfærdelige forbrydelser, de har begået over for Nordkorea og landets befolkning

KCNA, nordkoreansk statsfinansieret tv

Nordkorea truer USA efter nye sanktioner

FN’s sikkerhedsråd blev for tre dage siden enige om at pålægge Nordkorea yderligere sanktioner efter landets testaffyringer af interkontinentale ballistiske missiler, skriver CNN.

Og nu lover Nordkorea til gengæld at give USA en lærestreg.

- USA vil komme til at betale dyrt for alle de forfærdelige forbrydelser, de har begået over for Nordkorea og landets befolkning, siger den nordkoreanske statsfinansierede tv-station KCNA.

Sanktionerne har til formål at svække Nordkoreas muligheder for at tjene penge på tværs af landegrænserne, herunder deres primære eksport – kul, jern, fisk og skaldyr. Derudover vil FN også afskærme Nordkoreas andre indtægter, som de får gennem samarbejde med udenlandske banker og virksomheder.

USA ønsker dialog

Den amerikanske udenrigsminister, Rex Tillerson, ytrede for et par dage siden ønske om at skabe en dialog med Nordkorea om landets atomvåbenprogram.

Rex Tillerson håber at få landet til at ændre deres fjendtlige indstilling over for USA. Men den ønskede dialog tager Nordkorea stærk afstand fra.

- Vi vil under ingen omstændigheder forhandle om vores atom- og ballistiske missiler. Pyongyang vil give USA en lærestreg, hvis de bruger militære styrker mod Nordkorea, siger landets udenrigsminister, Ri Yong-ho.

Spændingerne mellem USA og Nordkorea er intensiveret den seneste tid. Få et overblik over konflikten og oprustningen mellem de to lande her. Video: Anne Nordestgaard Dyrehauge & Anders Masannek Jørgensen