Udland

Øget frygt for atomulykker - nu skal der jodtabletter ud til borgerne

Slidte atomkraftværker og flere atomubåde langs den norske kyst øger faren for ulykker, mener myndighederne.

En øget frygt for atomulykker gør nu, at myndighederne i Norge vil gøre jodtabletter tilgængelige for alle i landet. Frygten for ulykker skyldes blandt andet, at atomkraftværkerne i Europa bliver stadig ældre, og at spændingen mellem Rusland og vesten er tiltagende. Det skriver NRK.

Fakta om radioaktivt jod

Radioaktivt jod kan forekomme ved udslip fra et nukleart anlæg i en ulykkessituation, og befolkningen kan udsættes for indånding af radioaktivt jod i forbindelse med en skypassage. Indtagelse af stabilt jod (ikke-radioaktivt jod) i form af jodtabletter blokerer for optagelsen af radioaktivt jod.

Kilde: Beredskabsstyrelsen

- Vi har set en stigende frekvens af atomubåde langs Norges kyster – både allierede på besøg og russiske ubåde, der patruljerer langs kysten helt ned til Storbritannien, siger sektionschef Astrid Liland fra Statens Strålevern.

Verdens største atomubåd på besøg

Netop nu er verdens største atomubåd ’Dmitri Donskoj’ på vej op langs Norges kyster, efter den for et par uger siden gæstede de danske farvande. Den 172 meter lange ubåd kan fragte 200 atomsprænghoveder, og er drevet af to gamle atomreaktorer.

Den øgede trafik med atomdrevne ubåde betyder, at risikoen for uheld er større, vurderer de norske myndigheder altså.

- Derfor er det vigtigt, at der er jodtabletter tilgængeligt i alle landets kommuner. En sådan ulykke med en atomdrevet ubåd kan jo ske langs hele vores kystlinje, siger Astrid Lilland fra Statens Strålevern.

Kan forebygge kræft

Jodtabletter kan være medvirkende til at forebygge kræft i skjoldbruskkirtlen hos børn og unge som følge af en atomulykke.

Nu skal en arbejdsgruppe foreslå, hvordan jodtabletterne lettest kan gøres tilgængelige for målgruppen, der er børn, unge under 18 år og ammende kvinder i hele Norge.

Skal tabletterne have en effekt, må de tages i løbet af nogle timer efter eksponering for radioaktivt jod.