Udland

Tidligere EU-chef frygter for Storbritanniens liv

Uden en Brexit-aftale begår Storbritannien selvmord, mener tidligere EU-chef. Det er ikke en god idé med endnu en folkeafstemning i UK, lyder det.

- Storbritannien begår økonomisk selvmord, medmindre landet er villig til at gå på kompromis for at nå frem til en brexit-aftale.

Sådan lyder advarslen fra tidligere formand for EU-Kommissionen og forhenværende premierminister i Italien, Romano Prodi.

Ifølge Romano Prodi har forhandlingerne om Storbritanniens vej ud af EU gjort meget små fremskridt, og han anbefaler derfor begge parter til at gå på kompromis, skriver The Guardian.

Flere nævner ny afstemning

Romano Prodi, der er økonom, har flere gange hørt tale om endnu en folkeafstemning, men det kan ifølge den tidligere EU-chef have alvorlige konsekvenser for resten af Europa.

- Det er grunden til, at jeg mere og mere tror på, at der skal nås et kompromis. Og ikke gentage en folkeafstemning, som det bliver nævnt oftere og oftere i private samtaler. Jeg tror, det er umuligt eller meget svært, men der skal findes et kompromis for at undgå et selvmord, siger han. 

Årsagen til det stærke sprogbrug bunder ifølge Romano Prodi i de konsekvenserne, det vil have for Storbritannien, hvis ikke en ordentlig aftale kommer i hus.

Forventes ude i 2019

Den 23. juni sidste år stemte briterne for et farvel til EU. Onsdag den 29. marts i år meddelte Storbritannien officielt EU, at det vil melde sig ud af samarbejdet. EU-chefforhandler Barnier og den britiske chefforhandler, brexitminister, David Davis, begyndte mandag den 19. juni de formelle forhandlinger om den britiske exit fra EU.

Efter anden runde af exit-forhandlinger sagde EU's chefforhandler, Michel Barnier, at den britiske regering må fremlægge et udspil om, hvad den er parat til at acceptere af økonomiske forpligtelser over for EU i forbindelse med landets exit fra samarbejdet.

- Klarhed over den britiske position er fuldstændig afgørende for, at vi som forhandlere kan gøre tilstrækkelige fremskridt på dette økonomiske emne, der ikke kan adskilles fra andre emner, siger Michel Barnier.

Han påpeger, at forhandlerne har brug for overblik over positionerne for at være i stand til at finde kompromiserne.

- Vi kan ikke gøre noget uden at have det overordnede billede, siger han.

EU vil have Storbritannien til at betale sin del af de økonomiske forpligtelser, som landet selv har været med til påtage som medlem af EU.

Storbritannien ventes at forlade EU-samarbejdet den 29. marts 2019.

Her er briternes vej ud af EU

 1. 2017

  1. Den officielle udmelding

   Storbritannien meddeler officielt EU, at det vil melde sig ud af samarbejdet. Det indleder en nedtælling på to år til exit.

  2. Første udkast bliver lavet

   EU-præsident Donald Tusk sender et udkast til retningslinjer for exit-forhandlinger til stats- og regeringscheferne for de 27 lande, der bliver i EU.

  3. Ekstraordinært topmøde i Bruxelles

   Stats- og regeringscheferne for EU27-landene holder ekstraordinært topmøde i Bruxelles. Her vedtager de EU's retningslinjer for exitforhandlingerne.

  4. Et detaljeret brexitmandat

   De 27 landes europaministre melder EU klar efter vedtagelse af et detaljeret brexitmandat til EU's chefforhandler, Michel Barnier.

  5. Britisk parlamentsvalg

   Storbritannien holder parlamentsvalg.

   Landets premierminister Theresa May fortsætter, men hun kan ikke længere få absolut flertal i det britiske parlament. Det skriver nyhedsbureauet Reuters, efter 648 af de i alt 650 pladser i parlamentet er gjort op. 

  6. Michel Barnier og David Davis indleder de formelle forhandlinger om den britiske exit fra EU.

  7. Endnu en forhandling om brexit

   Anden runde i exit-forhandlingerne indledes. De er torsdag afsluttet med et pressemøde.

  8. Tredje runde i exit-forhandlinger

   Tredje runde i exit-forhandlingerne indledes.

  9. Ny afgørelse falder

   EU27-landene afgør på et topmøde, om der er sket tilstrækkelige fremskridt i forhandlingerne om exitbetingelserne. Hvis der er det, kan forhandlingerne om rammerne for fremtidens forhold gå i gang i oktober eller november.

 2. 2018

  1. Exit-forhandlingerne bliver afsluttet

   EU ønsker at afslutte exitforhandlingerne med Storbritannien for at give tid til oversættelse til alle EU-sprog, nationale procedurer og vedtagelse i Europa-Parlamentet.

 3. 2019

  1. Storbritannien forlader EU

   Storbritannien forlader EU. Overgangsordninger til fremtidens frihandelsaftale kan i givet fald træde i kraft.

Kilde: Ritzau