USA vil deltage i klimaforhandlinger trods exit fra Paris-aftale
For at beskytte sine interesser vil USA fortsat deltage i møder i de år, det tager at trække sig fra aftalen.
USA har fredag officielt informeret FN om, at landet vil trække sig ud af klimaaftalen fra Paris.
Amerikanerne efterlader dog en dør åben og siger, at de måske vil genoptage engagementet i aftalen, hvis betingelserne for USA i den forbedres.
Samtidig oplyser udenrigsministeriet i en erklæring, at USA fortsat vil deltage i FN's klimaforhandlinger i den tid, det tager for USA at trække sig ud af aftalen.
Den tidligste dato for exit er d. 4. november 2020
Den tidligste dato for et amerikansk exit fra klimaaftalen er 4. november 2020, hvilket er omkring samme tidspunkt for det næste præsidentvalg i USA.
- USA støtter en balanceret tilgang til en klimapolitik, der mindsker udledningen og samtidig fremmer økonomisk vækst og sikrer energisikkerhed, udtaler ministeriet.
- USA vil fortsætte med at deltage i internationale klimaforhandlinger og møder. Det sker for at beskytte amerikanske interesser og sikre, at alle fremtidige politiske muligheder forbliver åbne for administrationen.
Beslutningen blev annonceret i juni
Præsident Donald Trump annoncerede sin beslutning om at trække USA ud af klimaaftalen i juni. Her argumenterede han for, at aftalen ville koste USA billioner af dollar, nedlægge arbejdspladser og være en hindring for olie-, gas- og kulindustrien.
- Som præsidenten gav udtryk for 1. juni og efterfølgende er han åben for at genoptage engagementet i Parisaftalen, hvis USA kan opnå vilkår, der er gunstige for dets virksomheder, arbejdstagere, borgere og skatteydere, udtaler udenrigsministeriet i erklæringen fredag.
Under et besøg hos den franske præsident, Emmanuel Macron, i midten af juli sagde Trump noget overraskende på et pressemøde, at "noget kan ske med Parisaftalen, lad os se".
Det blev set som tegn på, at Donald Trump holder en dør åben for at ændre sin holdning til klimaaftalen.
Næsten 200 har skrevet under på aftalen
Næsten 200 lande har skrevet under på aftalen, der blev indgået i Paris i december 2015. Den sigter mod at nedbringe udslippet af drivhusgasser for at bremse den globale opvarmning.
Konkret er målet at holde klodens opvarmning under maksimalt 1,5-2 grader i forhold til det førindustrielle niveau. I 2016 lå det på cirka 1,3 grader over.
/ritzau/Reuters