Udland

Simi Jan: Trump-trusler kan sende 80 millioner iranere ud i kulden

Det er en presset præsident, der lørdag bliver indsat i Iran, fortæller korrespondent.

Lørdag bliver Hassan Rouhani for anden gang taget i ed som Irans præsident, efter han i maj blev genvalgt til posten. Torsdag fik han velsignelsen fra den øverste åndelige leder, ayatollah Ali Khamenei.

Indsættelsen sker i Irans hovedstad, Teheran, hvor der udover ayatollah Ali Khamenei vil være mange vestlige gæster til stede.

Og det er ikke uden betydning, at så mange udenlandske repræsentanter lørdag vil overvære indsættelsesceremonien, vurderer TV 2-korrespondent Simi Jan:

- De europæiske lande står i kø for at investere i Iran. Med 80.000.000 potentielle købere, så er der stort potentiale i det her land. I et land, hvor der ikke er bomber og eksplosioner, som vi ser i de omkringliggende lande i Mellemøsten, siger hun og fortæller, at interessen er gensidig.

- De unge iranere er meget interesserede i Vesten og vil gerne have, at deres land lukker op for Vesten. Og en af de ting, som Iran allerede har gjort, er at åbne op for turismen, siger hun.

Udlændinge viser deres støtte

Simi Jan kalder den kommende tid i Iran for både spændende, men også bekymrende. Blandt andet, fordi USA’s præsident Donald Trump truer med at annullere den historiske atomaftale fra 2015.

- Men så står vi med et Iran med 80.000.000 indbyggere, som igen kan komme ud i kulden, og hvor de 57 procent vælgere, som stemte på den moderatvenlige præsident i maj, vil være dybt skuffede over, at vesten ikke vil dem, sådan som de egentlig ønsker, uddyber hun.

Derfor tror hun også, at det er vigtigt for nogle af de mennesker, der er med under lørdagens indsættelse, at vise deres tilstedeværelse.

- Vi står her i Iran. Det land, som for få år siden var ude i kulden, og som ikke var på den internationale scene. Nu står vi her for at støtte den her moderatvenlige præsident, siger Simi Jan.

Vil nærme sig Vesten

Ifølge Simi Jan var en af grundene til, at folk stemte på netop Hassan Rouhani, at de gerne ville nærme sig Vesten yderligere. 

- De vil gerne være en del af det internationale samfund og ikke være isoleret, siger hun.

- Men den allervigtigste ting var, at de økonomiske sanktioner blev løftet. Folk ønsker resultater. De er ikke kommet endnu. For det tager tid, før der kommer investeringer fra udlandet . Der er en masse processer i gang, og derfor skal han sørge for at skaffe jobs (der kan afhjælpe, red.) den store ungdomsarbejdsløshed.

USA indfører sanktioner

Trump indførte onsdag en række sanktion mod blandt andet Iran. Efter atomaftalen blev indgået i 2015, har Iran været underlagt FN-inspektion.

Alle rapporter har vist, at landet efterlever aftalen. USA har erkendt, at iranerne overholder aftalen. Men Irans test af missiler har provokeret USA.

Som følge heraf kritiserede Irans udenrigsministerie USA:

- Vi mener, at atomaftalen er krænket, og vi vil finde et passende svar, udtalte viceudenrigsminister Abbas Araghchi tidligere på ugen.