Prins Henrik trækker overskrifter i udlandet: Han har været gift i 50 år - og har båret nag lige siden

Prins Henriks beslutning overrasker i udlandet, der anvender ord som "protest" og "akavet" i deres artikler om sagen.

Danmarks Prins Henrik stopper aldrig med at lave skandaler.

I stedet bestemmer han sig for i "protest" over, at han aldrig blev konge af Danmark, at bringe Dronningen i "forlegenhed foran hele verden", da han bryder med traditionen og nu afviser at lade sig begrave sammen med sin dronning.

Sådan kan ordene verden over sammenfattes efter prins Henriks overraskende beslutning.

I Storbritannien, hvor dronningens mand prins Philip har samme status som Henrik, skriver flere medier om sagen.

Mens BBC i deres overskrift og tekst på hjemmesiden omtaler sagen helt nøgternt, kalder de i et meget kommenteret opslag på Facebook sagen for "akavet". The Guardian er mere kontante i deres vinkel på historien. Her kaldes prins Henriks beslutning for en "royal afvisning".

Også i USA har medier kastet sig over historien.

- Prins Henrik af Danmark har været gift med landets dronning i 50 år, og hele vejen igennem har han båret nag. Nu, som en protest, siger han, at ikke vil begraves ved hendes side, skriver således New York Times.

Franskfødte prins Henrik stopper vist aldrig med at chokere og lave skandaler - og dermed sætte sin hustru i forlegenhed foran hele verden!

Kjell Arne Totland, TV 2 Norges kongehusekspert

Vandt aldrig danskernes hjerter

De franske medier Le Figaro og Liberation er afdæmpede i deres rapportering og understreger, at dronningen er indforstået med hans beslutning.

Derudover mener de, at Prinsens personlighed var en tand for meget for danskerne, som derfor vendte tomlen nedad til ham og hans beslutninger.

- Hans frembrusende personlighed vandt aldrig danskernes hjerter, som hånede ham for at gå på pension i begyndelsen af 2016, skriver Le Figaro.

Men trods det har Prinsen, der er født franskmand, valgt at lade sig begrave i Danmark, da han elsker sit andet hjemland.

- Prinsen elsker Danmark og har virket for Danmark i mere end 50 år. Prinsen vil derfor også begraves i Danmark, understreger Le Figaro.

- Stopper aldrig med at lave skandaler

I vores skandinaviske broderlande skaber sagen naturligvis store overskrifter i medier som SVT, NRK og VG.

Norges TV 2 mener, at prinsen "ryster Danmark", og i Sverige minder den nationale television SVT om, at deres prins Daniel, som er gift med tronarvingen Victoria, heller aldrig bliver konge.

Hans frembrusende personlighed vandt aldrig danskernes hjerter, som hånede ham for at gå på pension

Le Figaro

- Franskfødte prins Henrik stopper vist aldrig med at chokere og lave skandaler - og dermed sætte sin hustru i forlegenhed foran hele verden!, siger norske TV 2's kongehusekspert Kjell Arne Totland til VG.

Prinsen bryder med traditionen for, at danske regentpar begraves sammen, og det falder Totland for brystet, da Dronningen allerede havde udarbejdet tegninger for sarkofagen, de skulle ligge i.

- For mig er det en tanke værd, at dette sker dagen efter, at prins Philip, hertugen af Edinburgh, udførte sin sidste officielle opgave, 96 år gammel. Philip har til forskel fra sin kollega i Danmark stået last og brast med sin dronning i alle år - selvom han har måttet gå tre skridt bag sin hustru og 'bare' kaldt sig prins, siger Tortland til VG.

Verdens mest gnavne 

Men den avis, der tager prisen for at gå hårdest til prins Henrik, er den britiske tabloidavis Daily Mail.

- Verdens mest gnavne kongelige slår til igen, starter avisen sin artikel.

- Dansk dronnings bitre mand afviser at dele grav med hende, når de dør, efter årelangt brokkeri over, at hans titel skulle have været opgraderet til konge, står der videre.

Afstemning

Er det i orden, at prins Henrik ikke vil begraves med dronning Margrethe?

Afstemning

Skader prins Henriks beslutning kongehuset og kongehusets omdømme?