Udland

Chefanklager vil blokere Maduros omstridte forfatningsråd

Venezuelas statsanklager gør et sidste forsøg på at stoppe præsident Maduros omstridte forfatningsråd.

Venezuelas øverste statsanklager, Luisa Ortega Diaz, vil stoppe indsættelsen af et nyt forfatningsråd i det kriseramte land.

Indsættelsen skal efter planen finde sted fredag, men Ortega har søgt om en retskendelse ved en domstol i landet for at få stoppet ceremonien.

Det skriver flere internationale nyhedsbureauer.

Søndag gik venezuelanerne til valg for at vælge delegerede til et nyt forfatningsråd, der kan erstatte landets oppositionsledede kongres.

Kontrolleret højesteret

Luisa Ortega Diaz havde allerede inden søndagens valg sendt adskillige anmodninger til landets højesteret, da hun mente, at valget var i strid med landets forfatning.

Torsdag sendte statsanklageren en sidste appel. Denne gang rettet mod en lavere retsinstans i håbet om at omgå højesteret, der i vid udstrækning er kontrolleret af præsident Nicolas Maduros regering.

Luisa Ortega Diaz skriver på Twitter, at to af hendes statsanklagere er gået ind i sagen på grund af "formodede kriminelle handlinger i forbindelse med søndagens valg". Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Det er dog særdeles tvivlsomt, om ansøgningen vil blive godkendt, nyhedsbureauet skriver AP.

Nye demonstrationer

Præsident Nicolas Maduro oplyser, at det nye forfatningsråd vil holde sit første møde fredag.

Oppositionen i Venezuela har i den forbindelse varslet nye demonstrationer i protest mod præsidenten.

Flere af oppositionens medlemmer i kongressen lover, at de ikke vil forlade nationalforsamlingen frivilligt.

- Den eneste måde, de kan få os ud herfra, er ved at dræbe os. De vil aldrig få det sæde, som det venezuelanske folk har tildelt os, siger viceformand for nationalforsamlingen Freddy Guevara.

Søndagens valg er blevet mødt med stor international kritik. Ikke mindst efter at en britisk it-virksomhed onsdag konkluderede, at der "uden skyggen af tvivl" blev fusket med optællingen af stemmer.

USA' udenrigsministerium vil ikke anerkende det nye forfatningsråd og kalder det "et forsøg på at styrke Nicolas Maduros diktatur", skriver AP.