Udland

Justitsminister indleder granskning af valgfusk i Venezuela

Ministeren vil have undersøgt fire direktører for valgkomité for "skandaløs handling".

Venezuelas justitsminister, Luisa Ortega Diaz, vil iværksætte en efterforskning af svindel i forbindelse med søndagens valg af et nyt forfatningsråd i det kriseramte land. 

- Jeg har udpeget to anklagere, der skal granske de fire direktører for den nationale valgkomité, for dette er en skandaløs handling, siger Luisa Ortega Diaz til CNN. 

Meldingen kommer, efter at en britisk it-virksomhed har konkluderet, at myndighederne havde manipuleret med antallet af vælgere ved søndagens valg. 

Komité nægter svindel

Smartmatic, der siden 2004 har samarbejdet med Venezuela om landets valgsystem, vurderer, at forskellen på det faktiske stemmetal og det officielle stemmetal er mindst en million stemmer. 

- Vi ved uden skyggen af tvivl, at fremmødet ved det seneste valg var manipuleret, sagde Smartmatic-direktør Antonio Mugica i den forbindelse.

Valgkomitéen i Venezuela nægter alle beskyldninger om svindel. Det samme gør præsident Nicolas Maduro, der kalder beskyldningerne en "reaktion fra en international fjende". 

Søndagens valg er blevet mødt med udbredt international fordømmelse, og Nicolas Maduro har udsat indsættelsen af det nye forfatningsråd til fredag. 

- Det er blevet foreslået, at lanceringen af forfatningsrådet i stedet for i morgen (torsdag, red.) gennemføres i ro og mag med alle nødvendige formaliteter fredag klokken 11, siger Maduro under en ceremoni for de nye medlemmer af rådet. 

Voldsomme sammenstød

Maduro hævder, at årsagen til udsættelsen er, at 35 af forfatningsrådets nye medlemmer endnu ikke formelt er blevet godkendt. 

Venezuela har været plaget af voldsomme sammenstød mellem demonstranter og politistyrker de seneste fire måneder. 

Mindst 125 mennesker har mistet livet i forbindelse med urolighederne. 

USA har indført nye sanktioner mod regeringen og advarer om, at Venezuela med søndagens valg har taget endnu et skridt imod en diktaturstat. 

Hverken EU, USA, Mexico, Colombia eller Argentina vil anerkende landets nye forfatningsråd.