Udland

Italien vil sende sit militær til Libyens kyst

Tilstrømningen af flygtninge og migranter til Italien er igen rekordhøj. Derfor vil landet nu indsætte flådefartøjer langs Libyens kyst.

Tilstrømningen af flygtninge og migranter til Italien er igen rekordhøj - og bare i år er knap 95.000 ankommet via Middelhavet. 

Den udvikling har den italienske regering længe ønsket at bremse, og nu kan et nyt forslag fra det italienske parlament gøre det sværere for flygtninge og migranter at få opfyldt drømmen om Europa. 

Et udvalg i den italienske regering har sagt ja til at sende flådefartøjer ned til den libyske kyst og assistere den libyske kystvagt.

- Vi ved, at 96 procent af immigranterne tager af sted fra Libyen. Og det er i den kontekst, at vi har benyttet os af muligheden for at yde teknisk og skibsmæssig assistance til den libyske kystvagt i dens kamp mod immigration og menneskesmugling, siger Italiens udenrigsminister, Angelino Alfano.

Svag libysk regering gør effekt usikker

TV 2s korrespondent i Italien, Eva Ravnbøl, fortæller, at man håber, det vil afhjælpe problemet:  

- Det nye er, at det foregår i samarbejde mellem Italien, EU og den libyske regering i Tripoli. Det italienske militær må dermed sejle ind i libysk farvand og skal støtte op om den libyske kystvagts arbejde. De skal sørge for, at de kan redde flygtninge og migranterne fra de synkefærdige både og tilbage til Libyen. Det er libyerne selv, der skal sejle migranterne tilbage til Tripoli. 

Om det er den definitive løsning på EU's og særligt Italiens problem, er uklart og skepsissen er til at få øje på.

- Det store spørgsmål er; vil det her kunne lade sig gøre i praksis? Der er militser, flere forskellige regeringer og tilstedeværelse af Islamisk Stat i Libyen, så spørgsmålet er, om man får fred til at gennemføre den her mission, siger Eva Ravnbøl. 

Italienske politikere er pressede

Det er kun få uger siden, at de italienske politikere skabte røre i EU, efter at højtstående medlemmer i den italienske regering truede EU-landene med at give flygtninge og migranter et midlertidigt visum, så de frit kunne rejse til andre lande i unionen.

Forslaget blev ikke realiseret, men blev af eksperter udlagt som tegn på, hvor pressede de italienske politikere er.

Ved samme lejlighed blev Danmarks udenrigsminister Anders Samuelsen også spurgt til råds, og han havde heller ingen konkrete løsningsmodeller på tegnebrættet:

- Det er mange steder, hvor vi skal forsøge at sætte ind. Især i forhold til Libyen, hvor vi skal sørge for at samarbejde med de lande, der ligger rundt om Libyen, så de grænser der er, bliver overholdt. Generelt skal vi se på, hvordan vores fremtidige asylpolitik skal være, sagde han og tilføjede:

- Der er ikke nogen kortsigtede løsninger, der vil virke. Det er en meget kompliceret situation.

Før assistancen sendes af sted, skal forslaget først endeligt godkendes i det italienske parlament.