Hyrede og fyrede i Det Hvide Hus: – Det er ganske utroligt

16x9
Endnu et ansigt blandt Donald Trumps nærmeste har fået et rødt kryds og har forladt Det Hvide Hus. Foto: Scanpix/TV 2

Det Hvide Hus har på det seneste været lidt af en svingdør. Med ansættelsen af John Kelly skal der ryddes op i kaosset, mener ekspert

Der har igen været gang i svingdøren ved medarbjederindgangen til Det Hvide Hus. 

Donald Trump, har været flittig til at skifte ud i sin stab siden han blev præsident, og fredag gik det så ud er chefstrategen i Det Hvide Hus, Steve Bannon.

- Det Hvide Hus' stabschef, John F. Kelly, og Steve Bannon er sammen blevet enige om, at det i dag er Steves sidste dag. Vi er taknemmelig for hans indsats og ønsker ham det bedste, lyder det i en udtalelse fra Det Hvide Hus' talsperson, Sarah Huckabee Sanders.

Paradoksalt nok er både stabschef John F. Kelly og talsperson Sarah Huckabee Sanders også relativt nye ansigter i Det Hvuide Hus.

Større udskiftning i løbet af sommeren

’En god dag i Det Hvide Hus’. Sådan beskrev præsident Donald Trump på sin Twitter-profil i slutningen af juli, efter at han havde taget afsked med sin kommunikationschef, Anthony Scaramucci, og sagde velkommen til en ny stabschef. Den føromtalte John F. Kelly, der er en tidligere general og på dét tidspunkt var sikkerhedsminister.

På to uger i juli vinkede Donald Trump farvel til tre af sine nærmeste ansatte i Det Hvide Hus.

Det hele startede med ansættelsen af netop Anthony Scaramucci som kommunikationschef. Det fik præsidentens karismatiske talsmand, Sean Spicer, til at pakke sine ting og gå i protest mod ansættelsen af Scaramucci. Han blev senere erstattet af føromtalte Sarah Huckabee Sanders.

Siden sagde stabschefen i Det Hvide Hus, Reince Priebus, også op. Det skete efter, at Anthony Scaramucci havde anklaget Priebus for at lække skadelige oplysninger om Scaramucci til mediet Politico.

Scaramucci blev efter mindre end to uger smidt på porten som kommunikationschef i Det Hvide Hus.
Scaramucci blev efter mindre end to uger smidt på porten som kommunikationschef i Det Hvide Hus. Foto: MICHAEL REYNOLDS / Scanpix Denmark

I en telefon samtale med en journalist fra magasinet The New Yorker havde anklagerne fået frit spil.

- Jeg skal nok finde frem til personen, der lækkede det her til dig. Reince Priebus – hvis du vil lække noget – bliver meget snart bedt om at træde tilbage. Reince er fucking paranoid og skizofren, sagde Anthony Scaramucci ifølge The New Yorker.

Med Priebus’ opsigelse manglede der nu en stabschef, som blev John Kelly, og hans første handling var at fyre Anthony Scaramucci, der var blevet ansat blot ti dage tidligere.

Talsmand Sean Spicer (tv.) og stabschef Reince Priebus (th.) sagde begge op i juli måned.
Talsmand Sean Spicer (tv.) og stabschef Reince Priebus (th.) sagde begge op i juli måned. Foto: JOSHUA ROBERTS / Scanpix Denmark

Kelly skal rette op på skuden

Tidligere har Trump også sagt farvel til sin nationale sikkerhedsrådgiver, Michael Flynn, der måtte gå af i februar på grund af hemmelige møder med Ruslands ambassadør.

- Det er en særlig situation det her. Scaramucci sad i 11 dage, Michael Flynn sad i 24 dage og Reince Priebus sad kun i et halvt år, hvilket også er bundrekord. Det er ganske utroligt, siger Jørn Brøndal, der er lektor i Amerikanske Studier på Syddansk Universitet.

Med ansættelsen af John Kelly har man muligvis fået fat i den rette person til at skabe ro i Det Hvide Hus.

- Det, som Donald Trump vel håber på med ansættelsen af John Kelly, er at få rettet op på skuden, efter den har været ude i en masse stormvejr, siger Jørn Brøndal.

Ifølge ham har militærmanden John Kelly den rette baggrund til at få ryddet op i kaosset. Opgaven bliver nu at få stoppet de interne lækager, der har præget Det Hvide Hus i Trumps første tid som præsident.

Her kan du se et opdateret overblik over Trumps samlede stab:

Donald Trumps hold i Det Hvide Hus
Disse politikere og rådgivere er en del af præsidentens stab.