Donald Trump

Hyrede og fyrede i Det Hvide Hus: – Det er ganske utroligt

Endnu et ansigt blandt Donald Trumps nærmeste har fået et rødt kryds og har forladt Det Hvide Hus. Scanpix/TV 2

Det Hvide Hus har på det seneste været lidt af en svingdør. Med ansættelsen af John Kelly skal der ryddes op i kaosset, mener ekspert

Der har igen været gang i svingdøren ved medarbjederindgangen til Det Hvide Hus. 

Donald Trump, har været flittig til at skifte ud i sin stab siden han blev præsident, og fredag gik det så ud er chefstrategen i Det Hvide Hus, Steve Bannon.

- Det Hvide Hus' stabschef, John F. Kelly, og Steve Bannon er sammen blevet enige om, at det i dag er Steves sidste dag. Vi er taknemmelig for hans indsats og ønsker ham det bedste, lyder det i en udtalelse fra Det Hvide Hus' talsperson, Sarah Huckabee Sanders.

Paradoksalt nok er både stabschef John F. Kelly og talsperson Sarah Huckabee Sanders også relativt nye ansigter i Det Hvuide Hus.

Større udskiftning i løbet af sommeren

’En god dag i Det Hvide Hus’. Sådan beskrev præsident Donald Trump på sin Twitter-profil i slutningen af juli, efter at han havde taget afsked med sin kommunikationschef, Anthony Scaramucci, og sagde velkommen til en ny stabschef. Den føromtalte John F. Kelly, der er en tidligere general og på dét tidspunkt var sikkerhedsminister.

På to uger i juli vinkede Donald Trump farvel til tre af sine nærmeste ansatte i Det Hvide Hus.

Det hele startede med ansættelsen af netop Anthony Scaramucci som kommunikationschef. Det fik præsidentens karismatiske talsmand, Sean Spicer, til at pakke sine ting og gå i protest mod ansættelsen af Scaramucci. Han blev senere erstattet af føromtalte Sarah Huckabee Sanders.

Siden sagde stabschefen i Det Hvide Hus, Reince Priebus, også op. Det skete efter, at Anthony Scaramucci havde anklaget Priebus for at lække skadelige oplysninger om Scaramucci til mediet Politico.

Scaramucci blev efter mindre end to uger smidt på porten som kommunikationschef i Det Hvide Hus.

I en telefon samtale med en journalist fra magasinet The New Yorker havde anklagerne fået frit spil.

- Jeg skal nok finde frem til personen, der lækkede det her til dig. Reince Priebus – hvis du vil lække noget – bliver meget snart bedt om at træde tilbage. Reince er fucking paranoid og skizofren, sagde Anthony Scaramucci ifølge The New Yorker.

Med Priebus’ opsigelse manglede der nu en stabschef, som blev John Kelly, og hans første handling var at fyre Anthony Scaramucci, der var blevet ansat blot ti dage tidligere.

Talsmand Sean Spicer (tv.) og stabschef Reince Priebus (th.) sagde begge op i juli måned.

Kelly skal rette op på skuden

Tidligere har Trump også sagt farvel til sin nationale sikkerhedsrådgiver, Michael Flynn, der måtte gå af i februar på grund af hemmelige møder med Ruslands ambassadør.

- Det er en særlig situation det her. Scaramucci sad i 11 dage, Michael Flynn sad i 24 dage og Reince Priebus sad kun i et halvt år, hvilket også er bundrekord. Det er ganske utroligt, siger Jørn Brøndal, der er lektor i Amerikanske Studier på Syddansk Universitet.

Med ansættelsen af John Kelly har man muligvis fået fat i den rette person til at skabe ro i Det Hvide Hus.

- Det, som Donald Trump vel håber på med ansættelsen af John Kelly, er at få rettet op på skuden, efter den har været ude i en masse stormvejr, siger Jørn Brøndal.

Ifølge ham har militærmanden John Kelly den rette baggrund til at få ryddet op i kaosset. Opgaven bliver nu at få stoppet de interne lækager, der har præget Det Hvide Hus i Trumps første tid som præsident.

Her kan du se et opdateret overblik over Trumps samlede stab:

Donald Trumps hold i Det Hvide Hus

Disse politikere og rådgivere er en del af præsidentens stab.

Vicepræsident

Mike Pence.

Vicepræsident - Mike Pence

Mike Pence.

Den 57-årige Michael Richard "Mike" Pence er tidligere guvernør i staten Indiana og uddannet jurist.

Fra 1993 til 1999 var han vært på en politisk talkshow i Indiana, først på radio og sidenhen også på TV.

Mike Pence betegner sig selv som konservativ og deler ideologi med USAs højreorienterede Tea Party-bevægelse.

Han har været aktiv i politik siden 1988, men havde først held til at blive valgt ind i USAs kongres i år 2000. 

I 2012 blev han guvernør i Indiana, hvor han gennemførte de største skattelettelser i statens historie. 

Han er kendt for at være abortmodstander og kritisk over for homoseksuelles nyvundne rettigheder i USA.

Han betegner sig selv som "kristen, konservativ og republikaner" i den rækkefølge.

Foto: CARLO ALLEGRI / Scanpix Denmark

Førstedatter og rådgiver

Ivanka Trump.

Førstedatter og rådgiver - Ivanka Trump

Ivanka Trump.

Donald Trumps egen datter, Ivanka Trump, er også blandt præsidentens rådgivere. Til at starte med var Ivanka Trump uofficiel rådgiver for præsidenten, men i slutningen af marts blev hun en officiel del af sin fars stab. 

I den forbindelse udsendte Det Hvide Hus en erklæring, hvor man skrev, at man var glad for, at Ivanka Trump ville indtage rollen som 'førstedatter' - en hidtil uset titel i Det Hvide Hus.

Hun arbejder ulønnet for præsidenten.

Foto: CARLOS BARRIA / Scanpix Denmark

Rådgiver

Jared Kushner

Rådgiver - Jared Kushner

Jared Kushner

Jared Kushner er Donald Trumps svigersøn og gift med præsidentens ældste datter, Ivanka Trump. Han er blandt andet udpeget til at skulle rådgive Trump konflikten mellem Israel og Palæstina.

Den 36-årige forretningsmand har tidligere stået i spidsen for det store boligselskab Kushner Companies, og derudover har han stået i spidsen for udgivelsen af avisen New York Observer.

Flere har talt om nepotisme i forbindelse med Trumps ansættelse af Kushner, men justitsministeriet har fastslået, at ansættelsen ikke strider imod amerikansk lov.

Jared Kushner er også blevet en del af undersøgelsen om Trump-kampagnens mulige forbindelser til Rusland. I juli 2017 fortalte han, at han fire gange havde mødtes med russere, men møderne var ifølge ham selv ikke af upassende karakter.

Foto: scanpix

Stabschef

John Kelly

Stabschef - John Kelly

John Kelly

John Kelly er pensioneret general og blev til at starte med ansat af Trump til at stå i spidsen for indenlandsk sikkerhed (Homeland Security).

I slutningen af juli 2017 blev han ansat som Trumps nye stabschef, efter at den tidligere mand på posten, Reince Priebus, gik af.

Som sin første handling fyrede John Kelly kommunikationschefen i Det Hvide Hus, Anthony Scaramucci, der var blevet ansat blot ti dage tidligere.

Foto: MOLLY RILEY / Scanpix Denmark

National sikkerhedsrådgiver

H.R. McMaster

National sikkerhedsrådgiver - H.R. McMaster

H.R. McMaster

55-årige Herbert Raymond "H. R." McMaster har gjort karriere i det amerikanske militær. Han er general og har deltaget i Golfkrigen samt krigene i Irak og Afghanistan.

I februar blev han ansat som national sikkerhedsrådgiver, da Michael Flynn trak sig efter 23 dage på posten. 

Det skete, efter det kom frem, at Michael Flynn havde vildledt vicepræsident Mike Pence om sin kontakt og sine samtaler med Ruslands ambassadør i USA.

Foto: JONATHAN ERNST / Scanpix Denmark

Rådgiver

Kellyanne Conway.

Rådgiver - Kellyanne Conway

Kellyanne Conway.

Kellyanne Conway har været en trofast støtte for Donald Trump og har utrætteligt forsvaret hans udtalelser og politik, siden hun blev hyret som en af kampagnecheferne under sidste års præsidentvalgkamp. Derfor var det også ventet, at hun ville rykke med ind i Det Hvide Hus.

Hun er uddannet jurist og er kendt som en ekspert i politiske målinger og statistik. 

Foto: JOSHUA ROBERTS / Scanpix Denmark

Politisk rådgiver

Stephen Miller.

Politisk rådgiver - Stephen Miller

Stephen Miller.

Stephen Miller har fulgt Donald Trump siden januar 2016, hvor han blev en del af Trumps valgkampagne. Som politisk rådgiver skrev Stephen Miller blandt andet taler for Trump.

Titlen som politisk rådgiver har han også fået i arbejdet i Det Hvide Hus, hvor han var en af bagmændene bag Trumps omstridte indrejseforbud.

 

 

Foto: Scanpix

Justitsminister

Jeff Sessions.

Justitsminister - Jeff Sessions

Jeff Sessions.

69-årige Jeff Sessions er tidligere republikansk senator fra sydstaten Alabama og uddannet advokat - han var, inden han blev valgt ind i senatet i 1997, rigsadvokat i staten.

I februar 2017 tiltrådte Sessions som justitsminister for Donald Trump.

Som den første senator støttede Sessions Trumps kandidatur som republikansk præsidentkandidat. 

Sessions er efter tiltrædelsen faldet i unåde hos Trump. Således har Trump blandt andet kritiseret, at Sessions erklærede sig inhabil i en undersøgelse af mulige forbindelser mellem Trump og Rusland.

Trods flere vredesudbrud fra præsidenten mod Sessions på Twitter, er Sessions forblevet på posten som justitsminister.

Foto: MOLLY RILEY / Scanpix Denmark

Udenrigsminister

Rex Tillerson.

Udenrigsminister - Rex Tillerson

Rex Tillerson.

Rex Tillerson er tidligere administrerende direktør i olieselskabet Exxon-Mobil. Oliechefen blev i 2015 kåret som verdens 25. mest magtfulde person af det amerikanske erhversmagasin Forbes.

Den 1. februar 2017 tiltrådte han som udenrigsminister i Trump-regeringen.

 

Foto: SERGEI ILNITSKY / Scanpix Denmark

Forsvarsminister

James Mattis.

Forsvarsminister - James Mattis

James Mattis.

James Matthis er en af de mest kendte firestjernede generaler i USA. Han har en lang karriere i militæret bag sig og stod blandt andet i spidsen for de amerikanske tropper i både Irak og Afghanistan.

I løbet af sin militærkarriere er James Matthis blevet kendt som en kontant officer, der flere gange har udtalt sig kontroversielt. Blandt andet udtalte han under et foredrag om kampene i Afghanistan i 2005, at ’det er sjovt at skyde mennesker

Den nu pensionerede general har igennem årene tilegnet sig tilnavnet ’Mad Dog’.

Foto: ALLISON SHELLEY / Scanpix Denmark

Indenrigsminister

Ryan Zinke.

Indenrigsminister - Ryan Zinke

Ryan Zinke

Ryan Zinke er tidligere medlem af Repræsentanternes Hus. Zinke har en fortid i den amerikanske flådes specialstyrker, Navy Seal.

I marts 2017 blev han indsat som Trumps indenrigsminister.

 

Foto: BRENDAN MCDERMID / Scanpix Denmark

Uddannelsesminister

Betsy DeVos.

Uddannelsesminister - Betsy DeVos

Betsy DeVos.

Betsy DeVos er forkæmper for friskoler, som får offentlige midler, men drives privat. Hun er tidligere partileder for Republikanerne i Michigan.

I starten af februar 2017 blev hun ansat som uddannelsesminister.

Foto: JIM LO SCALZO / Scanpix Denmark

Minister for bolig og byudvikling

Ben Carson.

Minister for bolig og byudvikling - Ben Carson

Ben Carson.

65-årige Ben Carson er pensioneret hjernekirurg og Donald Trumps tidligere præsidentkandidatrival.

I marts 2017 blev han ansat som minister for bolig og byudvikling.

 

Foto: Scanpix

Sikkerhedsminister

Elaine Duke.

Fungerende sikkerhedsminister - Elaine Duke

Elaine Duke.

Elaine Duke blev indsat som vicesikkerhedsminister i april 2017.

Hun har mange års erfaring med politisk arbejde.

Nu er hun fungerende sikkerhedsminister, da forgængeren, John Kelly, er blevet ansat som Trumps stabschef i Det Hvide Hus.

Foto: Homeland Security

Finansminister

Steven Mnuchin.

Finansminister - Steven Mnuchin

Steven Mnuchin.

Steven Mnucchin har været vidt omkring i sin karriere som både filmproducent, børsmægler og partner i Goldman Sachs. I sidstnævnte stilling optjente han sin personlige formue på 40 millioner dollar og oprettede siden sin egen hedgefond.

Steven Mnuchin var ansvarlig for økonomien under Donald Trumps præsidentvalgkampskampagne.

Den 54-årige forretningsmand har også personligt været en trofast støtte for Donald Trump og har blandt andet støttet ham økonomisk undervejs i valgkampen. Han har ingen tidligere politisk erfaring. 

Foto: MIKE SEGAR / Scanpix Denmark

Handelsminister

Wilbur Ross.

Handelsminister - Wilbur Ross

Wilbur Ross.

79-årige Wilbur Ross er investeringsmand. Han er blandt andet kendt for at sige, at USA må løsrive sig fra dårlige handelsaftaler. 

 

Foto: LUCAS JACKSON / Scanpix Denmark

Energiminister

Rick Perry.

Energiminister - Rick Perry

Rick Perry.

Den tidligere Texas-guvernør Rick Perry blev i marts udnævnt som energiminister på Donald Trumps hold i Det Hvide Hus. 

67-årige republikanske Rick Perry forsøgte i juni 2015 at blive præsidentkandidat, men trak sig 11. september fra kampen efter en stribe dårlige målinger.

Også i 2012 forsøgte Perry at blive præsidentkandidat, men hans valgkamp gik i vasken, da han under en tv-debat ikke kunne huske sit eget valgprogram.

Foto: KENA BETANCUR / Scanpix Denmark

Beskæftigelsesminister

Alexander Acosta.

Beskæftigelsesminister - Alexander Acosta

Alexander Acosta.

Alexander Acosta er uddannet jurist fra Harvard og var inden jobbet som beskæftigelsesminister dekan ved Florida International University College of Law.

Oprindeligt havde Donald Trump nomineret Andrew Puzder til posten, men Puzder trak sit kandidatur, fordi han ikke kunne skaffe den nødvendige opbakning blandt Senatets medlemmer.

 

 

Foto: NICHOLAS KAMM / Scanpix Denmark

Transportminister

Elaine Chao

Transportminister - Elaine Chao

Elaine L. Chao

Elaine Chao har meget politisk erfaring. Hun var beskæftigelsesminister under præsident George W. Bush og har i mange år været i kontakt med republikanske kredse i Washington.

Den 63-årige skal som transportminister stå i spidsen for den modernisering af infrastrukturen, som Trump mange gange lovede i løbet af sin valgkamp.

Elaine Chao er gift med Senatets formand, Mitch McConnell. 

Foto: MICHAEL REYNOLDS / Scanpix Denmark

Sundhedsminister

Tom Price

Sundhedsminister - Tom Price

Tom Price

62-årige Tom Price er tidligere republikansk kongresmedlem fra staten Georgia. Han er ortopædkirurg og er mest kendt for sin skarpe kritik af Barack Obamas sundhedsreform, der i folkemunde kaldes ObamaCare.

Tom Price mener, at ObamaCare giver al for meget magt til den føderale regering og Sundhedsministeriet. Den 62-årige politiker har siden 2009 kæmpet for at få indført sit eget alternativ til ObamaCare – et alternativ han kalder ’The Empowering Patients First Act’. 

Foto: Scanpix

Landbrugsminister

Sonny Perdue.

Landbrugsminister - Sonny Perdue

Sonny Perdue.

Den tidligere guvernør i staten Georgia, Sonny Perdue har siden slutningen af april 2017 været USA's landbrugsminister. 

Han har tidligere været senator og guvernør. 

Foto: Aaron Bernstein / Scanpix Denmark

Minister for krigsveteraner

David Shulkin.

Minister for krigsveteraner - David Shulkin

David Shulkin.

David Shulkin har ansvaret for USA's mange krigsveteraner. Shulkin blev ansat som embedsmand under Obama-regeringen, og da Trump blev præsident blev han altså minister på området for krigsveteraner.

Tidligere har Shulkin været ansat flere steder i sundhedssystemet.

 

 

Foto: CARLOS BARRIA / Scanpix Denmark

USA's FN-ambassadør

Nikki Haley.

USA's FN-ambassadør - Nikki Haley

Nikki Haley.

45-årige Nikki Haley er tidligere guvernør i South Carolina. Hun er datter af indiske indvandrere og var tidligt i valgkampen en prominent kritiker af Trump. 

I 2016 var hun på magasinet Times liste over verdens 100 mest indflydelsesrige personer.

Siden januar 2017 har hun været USA's FN-ambassadør.

Foto: KEVIN LAMARQUE / Scanpix Denmark

Talskvinde

Sarah Huckabee Sanders.

Talskvinde - Sarah Huckabee Sanders

Sarah Huckabee Sanders.

Da den karismatiske talsmand, Sean Spicer, i juli sagde op overtog Sarah Huckabee Sanders jobbet. Hun var i forvejen vicetalskvinde i Det Hvide Hus.

Sarah Huckabee Sanders er datter af den tidligere præsidentkandidat Mike Huckabee.

Foto: JONATHAN ERNST / Scanpix Denmark