Udland

USA overvejer sanktioner mod Venezuela efter blodig afstemning

Mens en FN-ambassadør kalder søndagens valg et skridt mod et diktatur, overvejer Trump-administrationen at sætte ind mod Venezuelas olieindustri.

Demonstrationer og kampe mellem oppositionen og regeringen har hele forrige uge hærget i gaderne af Caracas, fordi den venezuelanske præsident, Nicolas Maduro, vil udskifte landets parlament med et forfatningsudvalg.

Mindst otte personer meldes officielt dræbt i forbindelse med søndagens omstridte valgafstemning.

Derfor overvejer USA nu, ifølge Reuters, at indføre sanktioner mod Venezuelas olieindustri. En talsmand for den amerikanske regering oplyser, at det vil blive offentliggjort mandag.

USA's præsident Donald Trump har tidligere advaret præsident Nicolas Maduro mod at gennemføre forfatningsændringen.

 - USA vil ikke passivt se til, at Venezuela bryder sammen. Hvis Maduro-regimet indfører dets forfatningsforsamling 30. juli, vil USA reagere med kraftige og omgående økonomiske tiltag, har Donald Trump tidligere slået fast i en erklæring.

Jørgen Laurvig mener, at USA med deres sanktioner vil give Maduro ret i, at USA blander sig i andre landes anliggender. Video: Stine Gliese

Styrer mod diktatur

Søndagens omstridte valg i kriseramte Venezuela er præsident Nicolas Maduros forsøg på at køre sig selv i stilling som landets diktator.

Det mener USA's FN-ambassadør, Nikki Haley.

- Maduros illegitime valg er endnu et skridt mod en diktaturstat. Vi vil ikke acceptere en illegitim regering, skriver hun blandt andet på Twitter.

- Det venezuelanske folk og demokratiet vil sejre, tilføjer hun med henvisning til den politiske uro, der har plaget landet i månedsvis.

Ny forsamling vil give næsten ubegrænsede beføjelser

Maduro har besluttet, at befolkningen skal stemme om 545 delegerede til en ny lovgivende forsamling.

Den skal omskrive Venezuelas forfatning og kan erstatte det nuværende parlament. Den nye forsamling vil give Maduro næsten ubegrænsede beføjelser.

Men oppositionen mener, at søndagens valgsystem er sammensat til fordel for Maduros socialistparti. De betegner afstemningen som et desperat forsøg på at beholde magten i landet og har derfor opfordret til massedemonstrationer.

- Jeg er den første til at stemme her i landet. Jeg beder om guds velsignelse, til at folket frit kan nyde godt at sin demokratiske ret til at stemme, sagde Maduro selv, da han søndag afgav sin stemme ved valget.

Nicolás Maduro takker det venezuelanske folk for at stemme. Video: Stine Gliese