Udland

Præsident efter sejr: Hvorfor i himlens navn skulle vi tage os af 'kejser Trump'?

I Venezuela har præsident Nicolas Maduro erklæret sit eget socialistparti som vinder af søndagens omstridte valg til en ny nationalforsamling.

I det kriseplagede Venezuela er præsident Nicolas Maduro selv godt tilfreds med søndagens valg, der var præget af voldsomme sammenstød og førte til mindst 10 dødsfald.

I en video på Twitter beretter præsidenten om en ’vellykket dag’ med stor valgdeltagelse.

Helt samme opfattelse har man ikke i USA, der ligesom flere andre lande slet ikke vil anerkende valget.

Men det rører ikke den venezuelanske præsident. Det lod han sine støtter vide i en tale efter sin sejr.

- I dag har en talsmand for kejseren Donald Trump sagt, at de ikke anerkender resultatet af valget... Hvorfor i himlens navn skulle vi tage os af, hvad Trump siger?, lød det fra præsident Nicolas Maduro.

Sanktioner på vej fra USA

Det amerikanske udenrigsministerium har lovet en kraftig reaktion på valget til en ny nationalforsamling. Ifølge nyhedsbureauet Reuters skulle amerikanerne blandt andet planlægge sanktioner mod Venezuelas olieindustri.

Således mener Trump-administrationen, at man med valget kommer et skridt nærmere et diktatur i Venezuela.

Med valgsejren får Nicolas Maduro og hans støtter nemlig mulighed for at omskrive Venezuelas forfatning. Dertil kommer muligheden for at opløse statslige institutioner herunder landets parlament, der lige nu styres af oppositionen.

Netop oppositionen i Venezuela havde på forhånd boykottet valget. Derfor var det søndag kun muligt at stemme på præsident Nicolas Maduros støtter.

Og det valgte lidt over otte millioner venezuelanere (cirka 40 procent af befolkningen) ifølge præsident Nicolas Maduro at gøre.

Nyhedsbureuaet AP skriver, at flere valgsteder i hovedstaden Caracas, der ellers plejer at have timelange køer, søndag var nærmest tomme. Præsidentens modstandere fra oppositionen siger da også, at antallet af vælgere nærmere var imellem to og tre millioner.

Nye protester varslet

I kølvandet på valgresultatet har oppositionen opfordret til nye protester.

- Fra i morgen begynder en ny fase af kampen, sagde oppositionslederen Henrique Capriles søndag.

De seneste fire måneder har der været voldelige demonstrationer mod præsident Maduros planer om at ændre forfatningen. Mindst 120 personer har mistet livet i kampene.

Nicolas Maduro hævder, at valget skulle være med til at sikre ro i landet, der er ramt af en voldsom økonomisk krise. En dansk ekspert vurderer dog ikke, at volden stopper nu.

- Det er fuldstændig umuligt. Opposition har jo vist, at den er villig til at gå langt for at eskalere volden, siger Jørgen Laurvig, journalist med mangeårigt kendskab til sydamerikanske forhold.

Han fortæller, at demonstranterne er delt op i to grupper. En stor fredelig gruppe, der er utilfredse med de økonomiske forhold i landet, samt en gruppe 'oppositionskrigere', der går forrest i kampene. Denne voldelige gruppe bygger blandt andet barrikader og kaster med molotovcocktails mod politiet.

Mandag er der altså indkaldt til nye protester mod præsident Nicolas Maduro.